News

Rețetă tradițională de cârnați de casă. Foarte puțini bucătari o mai știu

22.12.2020 | 11:05
Reteta traditionala de carnati de casa Foarte putini bucatari o mai stiu
Rețetă tradițională de cârnați de casă. Foarte puțini bucătari o mai știu Foto: pinterest.com
ADVERTISEMENT

Cârnații sunt printre vedete când e vorba de mesele de sărbătoare la români, dar mai ales la masa de Crăciun. Nu lipsesc dintre preparatele gospodinelor după ce se taie porcul.

FANATIK vine cu câteva propuneri de rețete tradiționale pentru cârnați proaspeți pentru a vă ajuta cu idei pentru realizarea delicioaselor preparate.

ADVERTISEMENT

Nu uitați să le consumați cu moderație pentru ca excesele culinare să nu umbrească atmosfera sărbătorilor de iarnă din familia dumneavoastră.

Rețete de cârnați proaspeți

Varianta 1

Ingrediente: 500 grame carne de porc, 500 grame carne de vită, 200 grame ficat de proc, mațe subțiri de porc, o căpățână de usturoi, sare, piper.

ADVERTISEMENT

Carnea de vită, curățată de pielițe, spălată și tăiată în bucățele, se dă de două ori prin mașina de tocat. Carnea de porc se trece o singură dată prin mașină, iar ficatul se taie în cubulețe. Se condimentează, se adaugă usturoiul pisat și câteva linguri de apă călduță sau de supă de oase, astfel încât compoziția să fie suficient de moale, apoi se umplu mațele curățate și spălate foarte bine. Din loc în loc, în funcție de cât de lungi se dorește să fie cârnații, se presează mațul între degete. La capete se leagă cu ață. Se servesc prăjiți în ulei încins sau pe grătar, ca aperitiv sau ca fel de bază.

Varianta 2

Ingrediente (pentru 25 cârnați): 3 kilograme de carne de porc mai grasă, 1,5 kilograme de carne de vită, 3 căpățâni de usturoi, 1 lingură de cimbru uscat, 2 linguri de boia dulce, 1 lingură de boia iute, 1 linguriță de piper, sare grunjoasă, ½ linguriță ienibahar mațe de porc.

ADVERTISEMENT

Se curăță și se spală mațele. Separat, se dizolvă o lingură cu vârf de sare grunjoasă în 300 mililitri de apă. Se taie carnea de porc și de vită în bucăți mici, se toacă și se pune într-un vas. Se pisează usturoiul, se freacă cu un praf de sare, se toarnă puțină apă și se omogenizează. Se adaugă mujdeiul peste carne și toate condimentele, mai puțin sarea. Se amestecă și se pune treptat din saramură, frământând bine. Se lasă să se aromatizeze peste noapte. Se montează pâlnia de cârnați la mașina de tocat și se umplu mațele. Se lasă atârnați câteva ore în bucătărie să se usuce, apoi se scot pe balcon și se înșiră pe sârmă, să se usuce la rece.

Varianta 3

Pentru cei mai reușiți cârnați, în Moldova se amestecă carnea de porc cu carnea de mânzat. La 500 de grame de carne de porc se adaugă 500 de grame de carne de mânzat, condimente, 250 de grame de slănină, sare, piper, usturoi după gust. Se trece carnea prin mașina de tocat, se adaugă sare, piper, usturoi, după gust, coriandru şi nucşoară. Se umplu cârnații. În carne se pune apă rece, pentru ca umplutura să alunece ușor. Cârnaţii astfel preparaţi se păstrează timp de două zile la rece în curenţi de aer.

ADVERTISEMENT

Varianta 4

Secretul cârnaţilor ardeleneşti este cimbrul mărunţit. O reţetă clasică de cârnaţi ardeleneşti include carne macră şi carne grasă într-un procent de 80% cu 20%. La carne se adaugă 100 de grame de usturoi pisat, 100 de grame de sare, 20 de grame de piper negru măcinat mare şi 10 grame de cimbru mărunţit. Se lasă la uscat două trei zile, după care se afumă şi se păstrează la loc răcoros.

Varianta 5

În Bucovina, carnea pentru cârnaţi se toacă la sita mare a maşinii de tocat sau direct cu mâna. Specific este amestecul de carne de porc cu carne de vită şi oaie. Cârnaţii de casă ca în Bucovina se fac cu:  o lingură de sare, o linguriță de cimbru, o linguriță de piper, 1,5 kilograme carne de oaie slabă, 1,5 kilograme carne de oaie foarte grasă, 1,5 kilograme de slanina, 1,5 kilograme pulpă de porc, 3 kilograme de carne de vită slabă, o linguriță de muștar boabe, o linguriță de boia dulce, 1 linguriță de boia iute, o linguriță de ienibahar măcinat, trei căpățână de usturoi, 10 mațe de porc. În carnea tocată se adaugă mirodeniile și usturoiul pisat. Se umplu maţele de porc. Cârnaţii se lasă la uscat două zile, apoi se pun în afumatoare sau se congelează.

ADVERTISEMENT