Life

Rețetă de cozonac fără frământare. Se face simplu, rapid și iese foarte pufos

Cozonacul tradițional nu lipsește de pe mesele românilor în zilele de sărbătoare, motiv pentru care rețeta recomandată de FANATIK este una care se realizează fără frământare, simplu și rapid. 
06.04.2021 | 10:08
Reteta de cozonac fara framantare Se face simplu rapid si iese foarte pufos
Rețetă de cozonac fără frământare, varianta tradiţională. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Această rețetă  de cozonac fără frământare te ajută să pregătești totul să fie nevoie să stai prea mult în bucătărie. Pufoși, bine crescuți și aromați, cozonacii sunt perfecți pe orice masă, mai ales la o ocazie specială. Este un preparat cu care nu vei da greș și care merită încercat.

Reţetă de cozonac fără frământare: Ingrediente şi pregătire

Sfatul de care trebuie să ții cont înainte de a te apuca de prepararea în sine este să te asiguri că ai toate ingredientele și mai ales, sunt la temperatura camerei, nicidecum reci.

ADVERTISEMENT

Această rețetă nu necesită frământare și este ideală pentru femeile care nu au mult timp la dispoziție. Cozonacul se poate umple cu tot felul de ingrediente, de la nucă, cacao, vanilie sau rahat.

Desertul pregătit astăzi va fi unul moale și pufos, în ciuda faptului că nu va fi pe bază de frământare. Haideți, să vedem în rândurile de mai jos care sunt produsele de care ai nevoie și cum se pregătește totul!

ADVERTISEMENT

Ingrediente necesare pentru aluatul cozonacului: 

  • un kilogram de făină albă de calitate superioară
  • 500 ml de lapte
  • 150 grame de zahăr
  • 100 grame de unt topit
  • 50 grame de drojdie proaspătă
  • 5 gălbenușuri și un ou întreg pentru uns
  • 5 linguri de ulei de floarea soarelui
  • o sticlă de esență de vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un praf de sare.

Ingrediente necesare pentru umplutura cozonacului tradițional:

  • 250 grame de nucă
  • 150 grame de zahăr
  • 50 grame de stafide
  • 5 albușuri de ou
  • 2 linguri de cacao
  • o sticlă de esență de rom.
ADVERTISEMENT

Mod de preparare cozonac tradițional, fără frământare. Pașii de urmat:

  1. Făina se cerne într-un bol destul de mare, apoi se adaugă sarea și se amestecă totul cu o spatulă de silicon
  2. Untul se topește în cuptorul cu microunde sau pe foc și se lasă la răcit
  3. Laptele se încălzește și se amestecă cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Se amestecă toate până se topește zahărul
  4. Drojdia se pune într-un bol în care se adaugă și circa 100 ml de lapte dizolvat cu o lingură de zahăr și una de făină. Aceasta este maiaua cozonacului, care se lasă la crescut într-un loc călduros
  5. Gălbenușurile se separă de albușuri și se amestecă cu cinci linguri de ulei, apoi se încorporează cu făină de la primul punct
  6. Se adaugă maiaua crescută, laptele îndulcit și aromat și se amestecă totul cât se poate de bine
  7. Se pun și gălbenușurile, de asemenea amestecate cu ulei și untul topit
  8. Compoziția obținută se frământă bine cu ajutorul mâinilor în bol sau chiar pe blatul din bucătărie
  9. Bila de aluat obținută se unge cu puțin ulei, se acoperă vasul cu un prosop curat și se lasă la crescut până când își dublează volumul
  10. Între timp se pregătește umplutura pentru cozonac. Albușurile se bat spumă cu zahăr turnat puțin câte puțin. Trebuie să se formeze o bezea fermă și lucioasă
  11. Bezeaua de mai sus se amestecă cu restul de ingrediente: nucă, esență de rom, cacao și stafide
  12. Aluatul crescut se împarte în 4 părți egale și se întinde fiecare foaie cu mâinile înmuiate în ulei
  13. Se întinde umplutura de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, apoi se rulează. Se procedează la fel și cu celelalte
  14. Două dintre foile de aluat se împletesc. Cozonacul rezultat se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se unge cu ulei și se adaugă deasupra zahăr
  15. Se lasă cozonacii din nou la crescut pentru aproximativ 15-20 de minute, apoi se bagă la cuptorul preîncălzit
  16. Cozonacii trebuie să stea la cuptor la 200 de grade Celsius pentru circa 30-35 de minute
  17. Cozonacii nu se taie cât sunt calzi
  18. Spor la treabă și poftă bună!