Life

Rețetă tradițională de iahnie de fasole de post. Un ingredient face diferența și îi dă un gust aromat

01.04.2021 | 15:31
Reteta traditionala de iahnie de fasole de post Un ingredient face diferenta si ii da un gust aromat
Rețetă tradițională de iahnie de fasole de post. Un ingredient face diferența și îi dă un gust aromat. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Iahnia de fasole este o rețetă tradițională care se pregătește adesea în perioada posturilor de peste an. Preparatul remarcat de FANATIK are un ingredient care face diferența, și mai ales îi dă un gust aromat. 

Rețeta de față poate dura mai mult decât orice alt preparat, însă rezultatul este unul pe măsură și va merita așteptarea. Mâncarea de post are importanța sa, de aceea e bine să ținem cont de câteva sfaturi atunci când recurgem la aceste produse.

ADVERTISEMENT

Urmează pașii de mai jos dacă vrei să-ți surprinzi familia cu cea mai bună rețetă tradițională de iahnie de fasole de post. Ingredientele nu sunt multe, consultă lista înainte de a te apuca de treabă să nu omiți ceva!

Iahnie de fasole de post, rețetă veche. Ce nu trebuie să lipsească

Unul dintre cele mai importante lucruri de care nu trebuie să uiți atunci când pregătești iahnie este să pui cu o seară înainte fasolea la înmuiat. În felul acesta mâncarea va fierbe mult mai repede și unde mai pui, că așa sunt eliminate și toate toxinele.

ADVERTISEMENT

Pe lângă acest sfat, un secret bine păstrat de gospodine este ingredientul care face diferența. Este vorba de foile de dafin, care conferă o aromă specială preparatului în sine. De asemenea, cimbru și boiaua nu trebuie să lipsească din preparat.

Ingrediente necesare pentru iahnia tradițională de post: 

  •  400 grame de fasole
  •  3 cepe roșii
  •  3-4 căței usturoi
  •  boia dulce sau iute, în funcție de preferințe
  •  cimbru
  •  foi de dafin
  •  4 linguri pastă de roșii
  •  3-4 linguri ulei de floarea soarelui.
ADVERTISEMENT

Iahnie de fasole de post, rețetă tradițională. Pașii de urmat:

  1. Fasolea trebuie să fiarbă până când bobul devine moale, dar în același timp să fie întreg, să nu fărâme de tot
  2. Între timp ce taie ceapa solzișori și usturoiul se pisează. Cele două ingrediente se pun la călit într-o cratiță cu puțin ulei. Se țin pe foc până când ceapa devine sticloasă
  3. Ceapa și usturoiul se adaugă peste fasole și se pune apă astfel încât să fie acoperită în întregime
  4. Separat, într-o altă oală se pregătește pasta de roșii cu sare, piper, cimbru și boia. Dacă pasta este prea groasă se mai adaugă apă
  5. Această pastă se adaugă și ea peste fasolea care fierbe
  6. Se adaugă foile de dafin și se lasă pe foc până când apa începe să scadă
  7. Se condimentează cu sare și piper, în funcție de gustul fiecăruia
  8. Se poate adăuga și verdeață, pătrunjel sau mărar
  9. Iahnia de fasole se gătește la foc potrivit
  10. Preparatul se servește cu murături, ardei iute și mămăligă caldă. Poftă bună!
ADVERTISEMENT

Iahnia de fasole este un preparat tradițional românesc extrem de delicios și merită încercat în post, atunci când credincioșii nu au voie să consume ouă, lapte și produse din carne. Rețeta este perfectă pentru zilele de miercuri și vineri, dar și atunci când ai poftă!

Pe lângă această rețetă, în Postul Paștelui, oamenii mai consumă chiftele fără carne, varză călită, ciorbă de lobodă, tocăniță de cartofi și multe altele.