Rețeta de 1 Decembrie care nu ar trebui să-ți lipsească de pe masă. Este delicioasă, preferată de mulți români, și e perfectă pentru Ziua Națională.
Pe 1 Decembrie se sărbătorește Ziua Națională a României. În afară de paradele din marile orașe, românii sărbătoresc și cu preparate tradiționale.
Mulți petrec 1 Decembrie alături de persoanele apropiate, iar de la masă nu lipsesc unele feluri de mâncare tradiționale, dar și vinul fiert.
Gospodinele caută cele mai potrivite rețete pentru această zi și există numeroase opțiuni, în funcție de preferințele fiecărei persoane. Multe preparate sunt la îndemâna oricui și nici nu se prepară prea greu.
Un preparat tradițional pentru această zi este varza murată cu ciolan afumat. Acest fel de mâncare se poate consuma alături de o mămăligă. Pentru cel mai bun rezultat, cel mai bine e să respecți ingredientele și cantitățile și să ții cont de modul de preparare.
În afară de varza murată și de ciolanul afumat, ține cont și de faptul că e bine să adaugi anumite condimente pentru a adăuga savoare preparatului. Cimbrul și boia iute sunt perfecte, de exemplu.
Ai nevoie de o varză murată, 400 g ciolan afumat, o lingură de pastă de tomate, 1 – 2 frunze de dafin, cimbru, piper și boia iute. Lista de ingrediente include și o lingură de untură de porc, o cană de supă de legume sau de apă și o legătură de mărar.
Varza murată trebuie lăsată la desărat, în apă rece, pentru câteva ore. Într-un tuci se pune untura. După ce aceasta s-a încins, se poate adăuga ciolanul afumat, care e tăiat în bucăți potrivite.
Se lasă să se rumenească ușor, după care se adaugă în ceaun varza murată tocată mărunt, apoi se călesc împreună, notează realitatea.net.
Atunci când zeama de varză a scăzut, se pot adăuga jumătate din cana cu supă de legume, frunzele de dafin, apoi celelalte condimente.
Se mai lasă la fiert pentru câteva minute. Varza cu ciolan se transferă, apoi, într-o tavă și se dă la cuptor. După ce trec 20 de minute, în tavă se adaugă și pasta de tomate desfăcută în restul de supă.
Varza cu ciolan se mai lasă să se gătească pentru încă 20 – 25 de minute. Mărarul se toacă, apoi se presară, la final, deasupra preparatului. Poftă bună!