Life

Rețetă tradițională supă de pui cu găluște pufoase de griș. Simplă și delicioasă, ca la mama acasă

04.05.2021 | 11:34
Reteta traditionala supa de pui cu galuste pufoase de gris Simpla si delicioasa ca la mama acasa
Rețetă tradițională supă de pui cu găluște pufoase de griș. Simplă și delicioasă, ca la mama acasă. Sursa foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă o rețetă tradițională de supă de pui cu găluște pufoase de griș, ușor de făcut, exact ca la mama acasă. Această supă este perfectă pentru un prânz consistent alături de cei dragi. 

Supa cu găluște este un preparat tradițional foarte întâlnit în România și multe persoane pferă să-l consume ca prim fel la masa de prânz. Află cum poți face niște găluște pufoase de griș, care îți vor lăsa gura apă.

ADVERTISEMENT

Citește în continuare și vezi de ce ingrediente ai nevoie pentru a face această supă atât de gustoasă, cu care să-i impresionezi pe membrii familiei. Nu este greu de făcut, așa că nu mai trebuie să eziți.

Rețetă tradițională supă de pui cu găluște pufoase de griș. Simplă și delicioasă, ca la mama acasă

Supa de pui cu găluște este unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare din România și se consumă, de obicei, la masa de prânz. Dacă vrei să o faci ca la mama acasă, ține cont că trebuie să respecți o rețetă tradițională, iar rezultatul va fi unul pe măsura așteptărilor.

ADVERTISEMENT

Această supă se face din carne sau oase de pui ca să iasă bine, mai ales din carcase rămase după dezosare.  (spate, aripi, gât, pipotă sau inimă). Nu ar trebui să folosim pulpele sau pieptul de pui pentru după, după cum notează și savoriurbane.ro.

În plus, orice supă pe bază de carne este bună atunci când sunt folosite multe oase, potrivit sursei menționate anterior. Iată care este lista de ingrediente pentru rețeta tradițiomală de supă de pui cu găluște din griș.

ADVERTISEMENT

Supă de pui cu găluște pufoase die griș: ingredientele de care ai nevoie

Lista de mai jos cuprinde ingredientele necesare pentru supa de pui, dar și pentru găluștele pufoase din griș. În final, poți adăuga și frunze de pătrunjel, atunci când supa este gata de servit.

Ingrediente pentru supă

  • 1 kg carne de pasăre cu piele și os
  • 4-5 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 2 bucăți de păstârnac
  • 1 bucată de rădăcină de țelină (cca. 100 g)
  • 2 cepe medii
  • piper boabe, sare
ADVERTISEMENT

Ingrediente pentru găluște

  • 2 oua (140 g cântărite întregi, cu coajă)
  • 140 g griș (nu foarte fin)
  • un praf de sare

Cum se prepară supa de pui cu găluște. Pașii pe care trebuie să-i urmezi

Pentru supă se folosesc, de obicei, aripile de la pasăre, spatele, gâtul și organele (inima și pipota). Se curăță foarte bine carnea, mai ales dacă există pene. Pipota se curăță de pielițe, iar inima de cheagurile de sânge. Dacă pasărea este de casă, poți folosi toată carnea pentru supă, tranșată în bucăți potrivite.

Carnea se pune în apă rece cu două lingurițe de sare, după care se duce la fierbere. Atunci când dă primul clocot se poate începe spumarea. Se fierbe carnea la foc mic timp de 15-20 de minute, iar supa se spumează constant.

Se adaugă ceapa întreagă, boabele de piper și niște sare. Supa se lasă să fiarbă încă jumătate de oră, timp în care poți începe să cureți zarzavaturile. Se adaugă și zarzavaturile după jumătate de oră, iar supa se fierbe până ce acestea se înmoaie. Poți completa cu 1-2 căni de apă dacă supa scade prea mult.

Se scot cu spumiera toată bucățile de carne, oase și zarzavaturile mari, iar supa se strecoară printr-o sită deasă, care trebuie să fie așezată pe o oală curată. Se dezoseasă fragmentele mici de carne fiartă, în afară de piele, apoi se pun deoparte împreună cu pipota și inima.

Rondelele din morcov și bucățile mici de carne se pot pune din nou în oala cu supa strecurată, după ce se fierb găluștele din griș.

Cum se prepară găluștele din griș. Rețeta care nu dă greș

Oala cu supa strecurată se pune înapoi pe aragaz, la foc mic. Se cântpresc ouăle cu coajă cu tot, la fel și grișul. Este indicat să folosești un cântar de bucătărie, altfel găluștele nu vor ieși așa cum trebuie.

Ouăle se bat întregi cu furculița, după care se adaugă, treptat, grișul, câte o linguriță. Se omogenizează compoziția de fiecare dată când este adăugat grișul. La jumătatea procesului de adăugare a grișului se poate adăuga și sarea.

După ce grișul s-a încorporat, compoziția se lasă 10 minute pentru a se îngroșa. Cu o lingură umezită în prealabil se modelează găluștele, apoi se adaugă în supa care fiere încet. Pentru fiecare gălușcă se pune aproximativ un sfert de lingură.

Găluștele se lasă la fiert în jur de 10 minute la foc mic, după care se stingeși se mai lasă alte 10 minute sub capac. În final se pot pune înapoi în oală rondelele de morcov și bucățelele de carne. Poftă bună!

ADVERTISEMENT