News

Reţeta tratamentului pentru bolnavii de COVID-19, de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara. Ce medicamente care se găsesc în farmacii sunt folosite

26.04.2020 | 14:32
Reteta tratamentului pentru bolnavii de COVID19 de la Spitalul Victor Babes din Timisoara Ce medicamente care se gasesc in farmacii sunt folosite
ADVERTISEMENT

La Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara există un nou protocol de tratare a pacienţilor bolnavi de coronavirus, astfel încât să ajungă cât mai puţini la terapie intensivă. Printre medicamentele folosite pentru tratamentul COVID-19, unele se găsesc şi în farmacii.

Reţeta tratamentului pentru bolnavii de COVID-19, de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara

Aspirina şi Nurofenul sunt pe lista medicamentelor folosite pentru tratarea COVID-19, iar anticoagulantele au fost introduse pentru a preveni complicaţiile. Tratamentul este etapizat în funcţie de gravitatea infectării.

ADVERTISEMENT

Doctorul Virgil Musta este cel care a implementat un nou protocol de tratament, astfel încât pacienţii să nu mai ajungă la terapie intensivă: “Am stabilit un protocol în urma cercetărilor recente de la nivel internațional, după ce am participat la conferințe internaționale, cu specialiști în domeniu din mai multe țări.

Se discută că nu atât virusul este fatal la un moment dat, cât complicațiile pe care acesta le generează. Aici, dacă acționezi din timp, ai șanse ca pacientul să nu ajungă la terapie intensivă – este vorba despre inflamație și coagulare. Apare o hipercoagulabilitate.

ADVERTISEMENT

Am stabilit un protocol, la Timișoara, ca pacienții să fie tratați precoce cu anticoagulant și antiinflamator. Am realizat niște criterii și le-am dat medicilor mei și la alte spitale. Am discutat să dau și în spitalele suport și celor care fac triajul pentru că sunt persoane care stau două-trei zile până primesc un diagnostic.

“Este vorba despre tratament patogenic precoce, ca să nu ajungă în faze avansate de boală”

Și de ce să nu beneficieze măcar de terapie patogenică? Sunt anticoagulante moderne, și pe bază de tablete.

ADVERTISEMENT

Avem protocolul național, care se referă și la aceste lucruri, dar eu am stadializat pe niște criterii clinico-biologice infecția și am stabilit un protocol de terapie precoce pentru tulburările fiziopatologice, ca să evităm, nu sută la sută, dar măcar să fie mai mic numărul de pacienți care ajung pe Terapie Intensivă să fie mai mic. Aici e șansa noastră.

Este vorba despre tratament patogenic precoce, ca să nu ajungă în faze avansate de boală. Eu doresc să implementez în zona noastră, și nu numai, terapia precoce a complicațiilor care duc la agravarea bolii și la mortalitate”, a declarat doctorul Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Pacienţii asimptomatici nu sunt trataţi cu antivirale ci doar cu paracetamol. Ei sunt izolaţi pentru a nu împrăştia boala.

 

ADVERTISEMENT