Life

Rețetă țuică de prune. Secretul pentru o băutură perfectă, făcută chiar la tine acasă

Vă prezentăm o rețetă de țuică de prune care nu este greu de realizat dacă respectați indicațiile.
14.07.2021 | 10:19
Reteta tuica de prune Secretul pentru o bautura perfecta facuta chiar la tine acasa
Rețetă țuică de prune. Secretul pentru o băutură perfectă, făcută chiar la tine acasă. Sursă foto: facebook
ADVERTISEMENT

Sunt  mulți cei care fac țuică în România. Puțini știu însă cum să obțină o băutură perfectă. Țuica este o băutură unică produsă la noi în țară.

Aceasta se poate realiza din mai multe fructe mere, pere, prune, struguri sau corcodușe.

Rețetă țuică de prune. Secretul pentru o băutură perfectă, făcută chiar la tine acasă

Țuica este o băutură alcoolică foarte bună în cazul în care ai și o rețetă pe măsură.

Mod de preparare

Se pun fructele într-un butoi mare, cel mai bine ar fi să fie din lemn (dă un gust special). Acesta este mult mai bun decât cele din plastic. Peste fructe se pune zahăr, nu prea mult pentru că în caz contrar veți strica tot gustul.

ADVERTISEMENT

În trecut bătrânii puneau în loc de zahăr, dulceață sau miere zaharisită. Din cauză că zahărul din acestea este deja procesat țuica nu va mai fi la fel de tare.

Fructele și zahărul se lasă la fermentat. Când sunt gata începe prepararea băuturii. Pentru acest lucru avem neapărat nevoie de un alambic. Acesta este un aparat special din metal, care ajută al distilarea lichidelor.

ADVERTISEMENT

Ar fi bine ca alambicul să fie din inox. Este cel mai bun material. Cele mai multe sunt produse de căldărari și sunt realizate din cupru ori în unele cazuri din alamă (acestea sunt de proastă calitate).

Părțile componente ale unui cazan pentru țuică

  • cazanul în care este boasca (amestecul de fructe și zahăr)
  • capacul cazanului. Arată ca un clop și are un orificiu pe unde urcă aburii
  • țeava de transfer a aburilor alcoolului (ar fi bine să fie din același material ca și cazanul). Aceasta face transferul spre serpentină. Trebuie folosită pentru ca apa să nu se încălzească de la foc.
  • serpentina de răcire a alcoolului (o țeavă din cupru care pornește din capac și care este îndoită circular în interiorul vasului de răcire). Acesta transformă alcoolul din stare gazoasă în stare lichidă.
ADVERTISEMENT

Cum preparăm țuica

După ce toate vasele sunt așezate așa cum trebuie se pregătește focul. Recomandat ar fi ca focul să fie făcut cu lemne. Atunci țuica va fi mult mai bună. De asemenea este foarte bine ca vasul unde sta boasca și capacul să se închidă etanș. Dacă nu faceți o pastă pentru etanșare (din mămăligă,  pâine înmuiată și cenușă).

Când boasca (amestecul de fructe și zahăr) a fermentat sub cazan se aprinde focul. Acesta trebuie să fie mai mare până în momentul în care țuica începe să curgă pe serpentină constant. Apoi se micșorează. La gura țevii de scurgere a serpentinei, pe unde curge țuica, așezați o oală. Toată țuica o puneți într-un vas mare pentru a se amesteca bine. Asta pentru că la început este foarte tare, apoi cu timpul își pierde din tărie.

ADVERTISEMENT

Pentru a obține o țuică de calitate este bine să o păstrați îmbuteliată un timp.