Sunt mulți cei care fac țuică în România. Puțini știu însă cum să obțină o băutură perfectă. Țuica este o băutură unică produsă la noi în țară.
Aceasta se poate realiza din mai multe fructe mere, pere, prune, struguri sau corcodușe.
Țuica este o băutură alcoolică foarte bună în cazul în care ai și o rețetă pe măsură.
Mod de preparare
Se pun fructele într-un butoi mare, cel mai bine ar fi să fie din lemn (dă un gust special). Acesta este mult mai bun decât cele din plastic. Peste fructe se pune zahăr, nu prea mult pentru că în caz contrar veți strica tot gustul.
În trecut bătrânii puneau în loc de zahăr, dulceață sau miere zaharisită. Din cauză că zahărul din acestea este deja procesat țuica nu va mai fi la fel de tare.
Fructele și zahărul se lasă la fermentat. Când sunt gata începe prepararea băuturii. Pentru acest lucru avem neapărat nevoie de un alambic. Acesta este un aparat special din metal, care ajută al distilarea lichidelor.
Ar fi bine ca alambicul să fie din inox. Este cel mai bun material. Cele mai multe sunt produse de căldărari și sunt realizate din cupru ori în unele cazuri din alamă (acestea sunt de proastă calitate).
După ce toate vasele sunt așezate așa cum trebuie se pregătește focul. Recomandat ar fi ca focul să fie făcut cu lemne. Atunci țuica va fi mult mai bună. De asemenea este foarte bine ca vasul unde sta boasca și capacul să se închidă etanș. Dacă nu faceți o pastă pentru etanșare (din mămăligă, pâine înmuiată și cenușă).
Când boasca (amestecul de fructe și zahăr) a fermentat sub cazan se aprinde focul. Acesta trebuie să fie mai mare până în momentul în care țuica începe să curgă pe serpentină constant. Apoi se micșorează. La gura țevii de scurgere a serpentinei, pe unde curge țuica, așezați o oală. Toată țuica o puneți într-un vas mare pentru a se amesteca bine. Asta pentru că la început este foarte tare, apoi cu timpul își pierde din tărie.
Pentru a obține o țuică de calitate este bine să o păstrați îmbuteliată un timp.