News

Rețete culinare și coduri QR pe mormânt, practici tot mai comune în SUA sau Franța. Cum funcționează

Americanii și francezii fac concurență celebrului ”Cimitir Vesel” din Săpânța. Oamenii scriu pe pietrele funerare rețete culinare sau gravează coduri QR.
18.07.2022 | 09:07
Retete culinare si coduri QR pe mormant practici tot mai comune in SUA sau Franta Cum functioneaza
Rețetă pe mormânt, în SUA. Foto: Twitter NY Times
ADVERTISEMENT

Potrivit The New York Times, gesturile sunt menite să aline durerea celor rămași în urmă. Americanii au ajuns să ”dezvăluie” secretele din bucătărie pe pietrele funerare, astfel că mormintele se transformă în adevărate cărți gastronomice.

Coduri QR și rețete culinare pe morminte

În Castor, Louisiana, Charlie McBride a ales să scrie pe marmura pietrei funerare a mamei sale rețeta secretă a femeii pentru plăcinta de piersici. Într-un alt cimitir din Utah, în Logan City Cemetery, memorialul familiei Andrews conține rețeta unui desert de ciocolată, un produs de patiserie tipic american.

ADVERTISEMENT

Obiceiul care se răspândește a fost documentat pe larg într-o carte, denumită ”Cooking With the Dead” (n.red. Gătind cu cei morți). Același lucru se întâmplă și în Israel, unde rețeta pentru ”nuci umplute” a Idei Kleinman apare pe mormântul femeii din cimitirul Rehovot.

Femeia, născută în România, umplea aluatul cu nuci pecan măcinate, gem de căpșuni și rahat, conform fiului Yossi Kleinman, în vârstă de 65 de ani. Potrivit Digi 24, trecătorii opresc deseori la mormânt pentru a-și nota rețetele culinare, până atunci secrete.

ADVERTISEMENT

Coduri QR pe mormânt, în Franța

În Franța, un tânăr IT-ist din Rennes vrea să revoluționeze industria și a lansat ”Requiem Code”, un cod QR care poate fi inscripționat pe orice piatră funerară. Odată scanat, codul QR afișează un videoclip sau fotografii ale persoanei decedate, totul în realitate augmentată.

”Înțeleg obstacolele, dar ideea nu este de a șoca sau de a pune tehnologia digitală peste tot. Scopul este de a aduce alinare în aceste momente dificile”, a punctat inventatorul Lilian Delaveau.

ADVERTISEMENT

Practica a ajuns până în San Salvador, unde jurnalistul Frederick Meza a lansat un produs similar. Vizitatorii pot scana codul QR amplasat pe mormânt și vor fi redirecționați spre o pagină web unde este prezentat un istoric al decedatului, alături de mai multe fotografii.

Conform sursei citate, francezii încearcă să iasă în evidență și prin alte recorduri. Astfel, cel mai mare cimitir din Franța este Pantin, aproape de Paris, care adăpostește 200.000 de morminte. Cel mai mic cimitir, la polul opus, se află în Normandia. În acest cimitir, apropiat de Caumont-l’Evente, oamenii pot vizita un singur mormânt, anume al unui locotenent britanic care a murit în 1944. De asemenea, în România există un mormânt despre care s-ar spune că e bântuit.

ADVERTISEMENT

Un alt start-up californian, denumit Coeio, a lansat o linie vestimentară pentru morți, alcătuită din ciuperci și microorganisme.

Luke Perry, actor celebru grație serialului ”Beverly Hills 90210”, decedat în 2019, a fost îmbrăcat într-un astfel de costum fabricat din ciuperci, conform dorinței sale. Linia vestimentară e denumită ”Infinity” și ”contribuie la descompunerea corpului, contribuie la neutralizarea substanţelor toxice şi transferă nutrientele necesare vieţii vegetale”.

ADVERTISEMENT
Tags: