Dacă nu știi ce feluri de mâncare să gătești în această perioadă, atunci trebuie să știi că există câteva rețete de post mănăstirești delicioase, potrivite pentru întreaga familie. Sunt ușor de preparat și ai nevoie de puține ingrediente.
În perioada Postului Paștelui, care este cel mai lung și cel mai aspru din an, credincioșii nu consumă produse de proveniență animală. Din acest motiv, gătitul poate fi o adevărată provocare pentru gospodine, însă există numeroase rețete de post care se pot încerca acasă.
Multe dintre acestea sunt inspirate de la călugări, care sunt simple, dar delicioase și bazate pe legume. Dacă nu știi ce să gătești în această perioadă, atunci poți încerca una dintre rețetele enumerate în rândurile de mai jos.
Se curăță ciupercile și se taie bucăți, și apoi lături de ardeiul tăiat fâșii. Acestea se pun la călit într-o cratiță, în ulei încins. Se adaugă puțină apă se lasă să fiarbă înăbușit timp de 30-35 de minute.
Se adaugă făina diluată în vin, pasta de tomate, sarea, piperul și puțin pătrunjel. Se mai lasă să fiarbă încă 15 minute. După ce se oprește focul, se presară restul de pătrunjel.
Cuptorul se preîncălzește la 190 de grade. Se spală morcovii, se curăță și se dau pe răzătoarea mare. Se pun apoi la călit cu ceapa tocată într-o cratiță, în 3 linguri de ulei, și se lasă la foc mic. După 2 minute se adaugă și ciupercile feliate.
Acestea se călesc până când se înmoaie, amestecând din când în când. Se taie în felii subțiri, de 2-3 mm, cartofii curățați și spălați. Se așterne apoi un prim strat de cartofi într-o tavă cu hârtie de copt sau unsă cu unt, apoi se presară pe ei sare și piper.
Legumele călite se amestecă bine cu pesmetul, să sărează și se piperează după gust. Jumătate din cantitate se pune peste stratul de cartofi din tavă, presând cu dosul lingurii. Un al doilea strat de cartofi se adaugă, se sărează și se piperează, iar după care se adaugă restul de legume călite.
Se acoperă apoi cu un strat final de cartofi, peste care se adaugă sare și piper. Se zdrobește usturoiul și se călește timp de un minut, într-o lingură de ulei. Se adaugă apoi făina, amestecând rapid, după care se stinge cu 200 ml de apă caldă.
Se dă în clocot, iar sosul obținut se toarnă peste musaca. Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se bagă la cuptorul preîncălzit la 190 de grade, până când se înmoaie cartofii, timp de 20-25 de minute, notează libertatea.ro. Folia se înlătură, iar tava se mai lasă în cuptor până când se rumenesc cartofii, aproximativ 10 minute.
Zarzavaturile se curăță și se spală. Ceapa se taie mărunt și se pune la călit cu ulei, într-o oală încăpătoare. Se adaugă apoi morcovul ras, țelina și rădăcina de pătrunjel tăiate bucățele, dar și varza tăiată fideluță. Se lasă la înăbușit sub capac.
Se adaugă bulionul, după care se pun semințele de mărar și o linguriță de cimbru uscat. Se sting legumele cu apă clocotită. Cartofii tăiați bucățele se lasă să clocotească la foc mic.
Atunci când totul e fiert, se adaugă borșul dat în prealabil în clocot, se adaugă sare și piper și se pune verdeața. Focul se stinge și se acoperă oala. Borșul se servește cald, cu ardei iute și mămăligă.