Cauți inspirație pentru zilele cu dezlegare la pește? Ți-am pregătit cele mai bune rețete, din cartea de bucate a bunicii, simple și delicioase.
Zilele cu dezlegare sunt așteptate cu nerăbdare de către cei care țin post, fiind momentul perfect pentru a se bucura de preparate gustoase din pește. Pentru cei care vor să încerce ceva nou, am adunat câteva rețete tradiționale delicioase.
Dezlegarea la pește este o practică religioasă în Biserica Ortodoxă care permite consumul de pește în anumite zile din perioada postului. Aceste zile speciale sunt de obicei legate de sărbători importante sau anumite perioade din post, când credincioșii pot să includă peștele în meniul lor, chiar dacă alte alimente de origine animală rămân restricționate.
Iată 3 cele mai îndrăgite rețete tradiționale românești, perfecte pentru zilele cu dezlegare la pește, menționate de romaniatv.net.
Ingrediente:
2 bucăți macrou
3 căței usturoi
2 linguri ulei de măsline
1 linguriță sare
1 linguriță boia dulce
legume (opțional)
Mod de preparare
Pentru început, curățăm bine macroul de măruntaie și oase, apoi îl tăiem în patru bucăți egale, potrivit sursei. Pregătim marinata amestecând într-un bol usturoiul pisat cu sarea, boia de ardei și uleiul de măsline.
Ungem bine bucățile de pește cu această marinadă aromată și le lăsăm la frigider cel puțin 4 ore. Cu cât stă mai mult la marinat, cu atât peștele va fi mai aromat și mai gustos.
Când suntem gata de gătit, preîncălzim cuptorul la 200 de grade. Punem peștele în tava tapetată cu hârtie de copt, iar dacă dorim, putem adăuga și legume de sezon. După 15 minute la cuptor, vom avea un macrou fraged și aromat, perfect pentru masa de post.
Ingrediente:
300 g file de pește, tocat fin
1 cană cușcuș gătit
1 ou
2 linguri pesmet
sare și piper
ulei pentru prăjit
1 ceapă tocată
2 morcovi, tăiați cubulețe
2 căni sos de roșii
2 căni apă
2 căței de usturoi, mărunțiți
1 linguriță oregano uscat
1 linguriță busuioc uscat
1 lingură ulei de măsline
crenguțe de cimbru, pentru decor
Mod de preparare
Pentru chiftele, amestecăm într-un castron peștele tocat cu cușcușul gătit, oul și pesmetul. Condimentăm cu sare și piper după gust, apoi formăm chifteluțe ovale din compoziție. Le prăjim în ulei încins la foc mediu până se rumenesc frumos pe ambele părți.
Pentru sos, folosim aceeași tigaie în care am pus puțin ulei de măsline. Călim ceapa cu usturoiul, adăugăm morcovii și le lăsăm să se înmoaie 2-3 minute. Turnăm sosul de roșii și apa, apoi adăugăm oregano, busuioc, sare și piper, și lăsăm să fiarbă 5 minute.
Așezăm chiftelele într-o tavă unsă cu ulei, turnăm sosul deasupra și le dăm la cuptor pentru 20 de minute. Sunt gata când sosul s-a îngroșat și chiftelele sunt bine pătrunse.
Ingrediente:
un pachet de foietaj
300 g măsline
o cutie sau două de ton în ulei
4 – 5 căței de usturoi
Mod de preparare
Mai întâi, lăsăm foietajul să se decongeleze la temperatura camerei. Pentru umplutură, mixăm în blender tonul cu măslinele și usturoiul până obținem o pastă fină și cremoasă.
Întindem pasta obținută într-un strat uniform peste foietaj, apoi rulăm totul cu grijă. Pentru ca melcișorii să iasă perfect, punem ruloul la congelator pentru o oră – acest pas ne va ajuta să îl tăiem mai ușor.
După ce s-a întărit, tăiem ruloul în felii de aproximativ doi centimetri grosime. Așezăm melcișorii în tava tapetată cu hârtie de copt și îi băgăm la cuptor la foc mare până devin aurii și crescuți frumos.