Life

Rețete pentru chiftele de cartofi. Cu brânză, cu pește, din cartofi dulci, à la Radu Anton Roman

21.02.2021 | 07:01
Retete pentru chiftele de cartofi Cu branza cu peste din cartofi dulci a la Radu Anton Roman
Rețete pentru chiftele de cartofi. Cu brânză, cu pește, din cartofi dulci, à la Radu Anton Roman. Delicioase! Sursa foto: mancareabatovina.ro
ADVERTISEMENT

Chiftelele de cartofi sunt un antreu simplu de preparat, cu ingrediente ieftine și gust delicios. Cu brânză, pește, din cartofi dulci. Iar când rețeta este de la maestrul gastronom Radu Anton Roman, succesul este garantat!

Antreul (atenție, nu „aperitivul”, termen folosit corect pentru băuturi!) provine din francezul „entrée” și înseamnă, la origine… „prima încăpere (de dimensiuni mici) a unei locuințe, în care se intră venind de afară”! Conform dexonline.ro.

ADVERTISEMENT

A fost, însă, preluat de lumea culinară și este folosit pentru a defini „un fel de gustare mai consistentă (conform tehnologiei culinare, gustarea are cam 70 g, antreul bate spre 200 g), menită a fi servită înainte de supă sau de felul principal al mesei”, conform reteteleluiradu.ro. 

Rețete pentru chiftele de cartofi. Cu brânză, cu pește, din cartofi dulci, à la Radu Anton Roman. Delicioase!

Antreurile pot fi calde sau reci și au menirea de a deschide pofta de mâncare (deși, uneori, când sunt prea „bogate” și mesenii sunt prea înfometați, efectul este contrar și antreul „ucide” masa…) pentru felul/felurile principale care urmează.

ADVERTISEMENT

Dacă la noi se obișnuiește ca antreul să fie servit la mese festive de nuntă, botez sau de sărbători, în țări ca Spania, Portugalia sau Franța, este un fel de mâncare asumat și consumat cu orice prilej, zilnic.

Chiftelele de cartofi, alintate „chifteluțe”, sunt, cum spuneam și cum o știm cu toții, un antreu ușor de preparat, cu ingrediente ieftine și cu gust delicios, chiar dacă nu sunt prea des întâlnite în meniurile restaurantelor noastre.

ADVERTISEMENT

Rețetele culinare pentru chiftelele de cartofi sunt, evident, multe, în funcție de regiunea geografică a țării în care gătește bucătarul și originea… acestuia! Simple, numai din cartofi, cu ceapă prăjită bine, caramelizată, doar călită sau crudă, cu multe verdețuri sau deloc, cu brânză dulce, „de vaci”, cu telemea, cu ton, cu porumb, variantele sunt multiple.

Chiftele de cartofi „clasice”, simple

Plate sau rotunde, prăjite în ulei sau untură, coapte la cuptor, chiftelele de cartofi sunt un deliciu simplu de preparat. Iată mai jos varianta „clasică”, simplă, fără niciun adaus, pus și simplu… chiftele de cartofi!

ADVERTISEMENT

Ingrediente pentru chiftelele de cartofi „clasice”

  • 1 kg de cartofi
  • 3 ouă
  • 200 g de făină sau pesmet pentru modelat
  • 1 ceapă mare uscată sau 1 legătură de ceapă verde
  • 4-5 căței de usturoi uscat sau 1 legătură de usturoi verde
  • 3 lingurițe de sare
  • 1 vârf de cuțit de piper măcinat
  • Mărar, pătrunjel
  • Ulei/untură pentru prăjit

Atenție: pentru varianta de post nu folosiți ouă, adăugați 2 linguri de pesmet sau griș.

Modul de preparare al chiftelelor de cartofi clasice

  1. Fierbeți jumătate de kilogram de cartofi în coajă, vor fi mai gustoși, dacă îi curățați vor fi mai apoși. Când sunt fierți bine (intră ușor furculița) scurgeți-i de apă și lăsați-i la răcit.
  2. Curățați și spălați bine cealaltă jumătate de kilogram de cartofi. Dați-i pe răzătoarea mică.
  3. Curățați cartofii fierți de coajă, pasați-i și amestecați-i cu cartofii cruzi dați pe răzătoare.
  4. Tăiați ceapa cubulețe fine și prăjiți-o până dă în maroniu. În cazul în care folosiți ceapă verde, tocați-o mărunt și puneți-o crudă în amestecul de cartofi.
  5. Adăugați usturoiul pisat, verdeață tocată fin, 1 linguriță rasă de sare și piper. Plus ouăle. Sau pesmet/griș în varianta de post.
  6. Amestecați totul foarte bine și probați gustul: prăjiți puțin din amestec și gustați ca să vedeți dacă mai este nevoie de sare sau piper.
  7. Porționați chiftele mai mici sau mai mari, biluțe sau plate, după dorință și… gust, dați-le prin făină sau pesmet.
  8. Încingeți uleiul, prăjiți chiftelele la foc mediu, ca să nu se ardă la suprafață și să rămână crude la mijloc. Când sunt aurii, întoarceți-le pe cealaltă parte. Scoateți-le pe șervețele absorbante și lăsați-le la răcit.
  9. Dacă vreți să le gătiți la cuptor, așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coaceți-le la foc potrivit spre mare (200 de grade Celsius) până devin aurii.

Chiftelele de cartofi cu brânză ale „gurului” Radu Anton Roman, cu „boi plăcut și miros bun, dar mai ales cu gust parșiv, subtil”

Radu Anton Roman, „gurul” gastronomiei românești, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cartea sa de antropologie culinară „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, ieșită de sub tipar în 1998, este bine-cunoscută nu numai prin rețetele sale, ci și prin modul deosebit, savuros, adaptat fiecărei regiuni în parte, de „povestit”, nu sec, scolastic, doar de prezentare a ingredientelor și a modului de preparare.

Să revenim „la cestiune, stimabililor”, vorba lui nea Iancu Caragiale, adică la chiftelele de cartofi și să vedem ce spunea Radu Anton Roman despre ele…

„Cel mai la îndemână şi mai răspândit surogat de chifteluţe (dac’ar şti sarazinii ce-am facut noi din chiofte-ul lor!), o minciunică cu boi (n.a. – înfățișare) plăcut și cu miros bun, dar mai ales cu gust parşiv, de bună seama la fel de bun pe cât cel din carne, dar parcă mai fraged, mai subtil” – Radu Anton Roman

Iar rețeta, pentru chiftele de cartofi, este, de fapt… două, iertată fiindu-ne, preacinstite cititorule, dezacordul gramatical. Două: cu brânză de vaci, dulce și cu brânză telemea, sărată. Și la fiecare, „spune” Radu Anton Roman, este o „taină”…

„Taină: Puneţi la orice chiftele, verdeaţă multă, tocată – mărar, pătrunjel, ceapă şi usturoi verde, chiar lobodă sau salată verde – şi veţi reuşi, şi chiftelele, şi în viaţă” – Radu Anton Roman

Ingrediente pentru chiftele de cartofi cu brânză de vaci

  • 500 g de cartofi
  • 200 g de brânza de vaci
  • 2 ouă
  • 150 g de făină
  • 100 ml de untdelemn pentru prăjit
  • sare
  • mărar (merge şi uscat)

Mod de preparare a chiftelelor de cartofi cu brânză de vaci

„Se fierb cartofii, se curăţă, se rad fin. Se amestecă ouăle, făina, brânza, sare, mărar, alte verzituri. Se formează chifteluţe cât nuca, turtite, care se prăjesc în untdelemn încins. Ca aperitiv se oferă cu țuică (iarna, neapărat fiartă), telemea sau cașcaval ras şi smântână, dar e şi o excelentă garnitură” – Radu Anton Roman

Ingrediente pentru chiftele de cartofi cu brânză telemea

  • 1 kg cartofi
  • 300 g telemea
  • 2 ouă
  • 200 g mălai
  • 100 ml ulei
  • 1 legătură de mărar (și uscată)
  • Piper

Mod de preparare a chiftelelor de cartofi cu brânză telemea

„Cartofii se fierb bine şi se curăţă. Se toacă mărarul. Se frământă cartofii cu brânza, piperul, ouăle şi mărarul (sau şi alte verdeţuri). Se formează chiftele, se tăvălesc prin mălai. Se prăjesc în ulei încins. Se oferă cu smântână, ca intrare” – Radu Anton Roman

„Dacă telemeaua e destul de sărată, lucrătura seacă cere, după o ţuică, vin sprinţar, alb, ori o bere (cuvântul e deprins din latină, iar băutura a venit spre nord din antichitatea mediteraneană) rece şi multă, că bere puțină nu există” – Radu Anton Roman

  • 5 ediții are cartea lui Radu Anton Roman despre gastronomia românească „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”: 1998, 2001 (ediție de lux), 2001 (ediție „răscroită”), 2008, 2014 (Ediție jubiliară la 15 ani de la apariție)

Chiftele de cartofi cu pește, scăldate în sos de usturoi

Ca „supliment”, FANATIK vă oferă și rețeta celor mai simple chiftele de cartofi cu pește. Mai precis, chiftele de cartofi cu ton. Scăldate în sos de usturoi, tare aromate, pot fi savurate și la prânz (sunt chiar sățioase!), și mai pe seară, la cină, dar cel mai nimerit ca un antreu rece.

Ingrediente pentru chiftele de cartofi cu ton

  • 1 conservă 500 g cu ton bucăți (sau fărâmițat)
  • 3 cartofi medii
  • 80 g de porumb fiert (din conservă)
  • 1 ceapă medie
  • 1 ou mare
  • Coaja rasă și zeama unei lămâi
  • 2 x 80 g de pesmet
  • sare
  • piper

Mod de preparare a chiftelelor de cartofi cu ton

  1. Fierbeți cartofii până când îi puteți pătrunde ușor cu furculița. Zdrobiți-i ca pentru piure și lăsați-i să se răcească.
  2. Puneți oul bătut, tonul cât mai bine zdrobit, apoi porumbul, ceapa mărunțită bine și ea, zeama de lămâie, 80 de grame de pesmet, sarea și piperul.
  3. Formați chiftelele cu palmele ude și tăvăliți-le prin celeleate 80 de grame de pesmet.
  4. Prăjiți chiftelele în câteva linguri de ulei bine încins, timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până se rumenesc bine.
  5. Serviți chiftelele de cartofi cu ton fierbinți, împreună cu un sos de usturoi. Sunt la fel de bune și reci, a doua zi.

Chiftele din prea puțin cunoscuții cartofi dulci

Cartofii dulci nu sunt foarte populari la noi, dar trebuie să aflați, dacă nu știți deja, că este mult mai hrănitor decât cartoful obișnuit. Iar rețeta următoare de chiftele din cartofi dulci ar putea să „deschidă” bucătăria dumneavoastră acestui soi de „cartoafle”.

Ingrediente pentru chiftele de cartofi dulci

  • 2 cartofi dulci mari
  • 2 ouă
  • Jumătate de cană de făină de năut
  • 1 lingură de sos de soia
  • 1 lingură de faina albă
  • Jumătate de linguriță de praf de copt
  • 1 lingură de pătrunjel tocat
  • 1 linguriță de mărar tocat
  • 1 linguriță de busuioc tocat
  • Jumătate de linguriță de boia afumată
  • Jumătate de linguriță de pudră de usturoi
  • Jumătate de linguriță de chimion
  • 1 lingură de drojdie inactivă
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare a chiftelelor de cartofi dulci

  1. Spălați și uscați cartofii, puneți-i necurățați de coajă într-un vas bun de cuptor și acoperiți-i cu folie de aluminiu.
  2. Încalziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
  3. Coaceți cartofii până devin moi (încercați-i cu furculița), timp de aproximativ 40 de minute și apoi lăsați-i la răcit.
  4. Curățați cartofii, puneți-i într-un robot de bucătărie și adăugați celelalte ingrediente.
  5. Dacă vreți o compoziție mai groasă, mai densă, mai adăugați făină.
  6. Încingeți o tigaie la foc mediu și puneți ulei de cocos.
  7. Puteți forma chiftelele cu ajutorul unei cupe de înghețată, al unui capac de borcan sau pur și simplu cu mâna, dându-le forma și mărimea dorită.
  8. Prăjiți-le pe ambele părți până devin auriu-maronii (aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte).
  • Chiftelele de cartofi dulci se potrivesc foarte „intim” cu un sos rece de iaurt în care se pun 1 linguriță de boia afumată, 1 linguriță de pudră de ceapă, 2 lingurițe de verdețuri tocate foarte, foarte mărunt, un vârf de cuțit de sare
  • 200 de grame de cartof dulce „aduc” organismului 180 de calorii

ATENȚIE! Puteți face chiftele de cartofi simple, dar și cu alte adaosuri: cașcaval, afumătură tăiată în cubulețe mici, ardei gras, chimen, roșii uscate, măsline. Nu vă oprește nimeni să adăugați semințe de dovleac, de in, de floarea soarelui, o mână de spanac, de urzici sau ștevie (opărite și tocate fin).

  • 1530 este anul în care „conquistadorii” spanioli au descoperit cartoful în Peru și au trecut 10 ani până să-l aducă în Spania și Portugalia
  • 14 martie 1769 este data primei atestări a cartofului pe teritoriul României de azi: Guberniatul Regal al Marelui Principat al Transilvaniei, din Sibiu, au emis un „ucaz” privind lipsa oricărei primejdii în cultivarea cartofului, pentru liniștirea populației care se opunea culturii „mărului de pământ”, cum era numit atunci cartoful, abia adus din Austria.
ADVERTISEMENT