Dieta mediteraneeană este constant recunoscută drept cea mai bună dietă generală și este apreciată de dieteticieni pentru beneficiile sale, inclusiv reducerea riscului de boli cardiovasculare și alte afecțiuni cronice. Mulți o urmează, iar o tânără a dezvăluit care sunt rețetele favorite, după cinci ani.
Dieta mediteraneeană se bazează pe alimente proaspete, precum fructe, legume, cereale integrale, ulei de măsline și pește, cu un consum redus de carne roșie și dulciuri.
Este apreciată de specialiști pentru beneficiile sale, precum reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet și obezitate, promovând totodată longevitatea și sănătatea mintală.
O tânără care urmează acest stil de viață de cinci ani a dezvăluit care sunt rețetele sale favorite. Acestea pot fi pregătite și de cei mai puțini pasionați de bucătărie, fără să dea greș.
„Am învățat să gătesc în stil mediteranean în timpul facultății, acum mai bine de cinci ani. De atunci, am încercat diverse rețete și chiar am dezvoltat unele proprii. Rețetele mele preferate durează între 10 și 30 de minute pentru a fi pregătite și nu necesită echipamente speciale”, a scris ea, conform Business Insider.
Salata de portocale, avocado și creveți, de pildă, poate părea ciudată din punct de vedere al combinațiilor, dar dulceața portocalei scoate în evidență textura cremoasă a avocado-ului și se armonizează perfect cu gustul creveților.
Desfă o jumătate de portocală în bucăți mici și stoarce sucul din cealaltă jumătate, păstrându-l separat. Taie avocado-ul în cuburi, feliază ceapa roșie subțire și rupe frunzele de salată romaine în bucăți potrivite.
Pune toate ingredientele într-un bol și adaugă creveții pentru un amestec proaspăt și savuros. Pentru sos, amestecă sucul de portocală cu un strop de ulei de măsline, o linguriță de muștar cu boabe întregi și un praf de sare și piper.
De asemenea, chiar dacă urmezi dieta mediteraneeană, poți să mănânci pizza, doar că aceasta va fi preparată ușor diferit. Așază o foaie de aluat foietaj gata preparată, aplică un strat de pesto și pastă de roșii ca bază, apoi coace timp de cinci minute.
După ce o scoți din cuptor, adaugă feta fărâmițată, spanac și ceapă pentru o variantă vegetariană. Dacă dorești mai multe proteine, poți adăuga și somon fărâmițat. Pune pizza din nou în cuptor și las-o până când brânza se topește și capătă o culoare aurie.
Dacă îți dorești o gustare, poți încerca pateul din macrou afumat. Combină macroul afumat, pregătit și fărâmițat, cu brânză cremă light și un strop de suc de lămâie. Potrivește gustul cu sare și piper, apoi servește pateul pe felii de pâine cu maia rumenită.
Iar pentru o masă cu care să-ți impresionezi familia, poți pregăti souvlaki de miel. Optează pentru o pulpă de miel de calitate și asezonează-o cu usturoi, oregano, suc de lămâie și ulei de măsline, lăsând-o la marinat câteva ore.
Pune bucăți de carne pe frigărui de lemn și așază-le pe grătar. Pentru un plus de savoare, adaugă frigărui cu ardei grași și ceapă. Nu uita de tzatziki și cartofii, care vor completa perfect masa.