News

Decizie istorică a Rusiei. A anunțat că se retrage din Consiliul Europei. Update

Rusia se retrage din Consiliul Europei, este menționat într-o scrisoare a ministrului de externe, Serghei Lavrov. Documentul a fost înaintat secretarului general al instituției.
15.03.2022 | 00:15
Decizie istorica a Rusiei A anuntat ca se retrage din Consiliul Europei Update
ADVERTISEMENT
15-03-2022
22:17

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, de acord cu excluderea Rusiei

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a fost de acord marți seară cu eliminarea Federației Ruse din organizația internațională. S-au oferit 216 voturi ”pentru”, 3 ”abțineri și 0 ”contra”.

Ieșirea Rusiei în mod oficial din Consiliul Europei va avea loc la finalul acestui an, pe 31 decembrie. De asemenea, Adunarea Parlamentară a solicitat ca să-i fie acordate Ucrainei mijloace de protecție a spațiului aerian.

Piotr Tolstoi, vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, anunță marți că Moscova nu vrea să mai facă parte din Consiliul Europei. O scrisoare a ministrului de externe, Serghei Lavrov, cu această mențiune, a fost trimisă secretarului general al organismului internațional.

Rusia nu dorește să mai facă parte din Consiliul Europei ”din propria voință”

Piotre Tolstoi a explicat că decizia istorică a Kremlinului este una ”din propria sa voință”, dar și una ”echilibrată și deliberată”. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va analiza marți seară o rezoluție referitoare la excluderea Moscovei din organizația internațională, potrivit Ukrainskaia Pravda.

ADVERTISEMENT

Dacă scrisoarea lui Serghei Lavrov va fi luată în considerare, atunci membrii Consiliului Europei vor demara procedurile necesare eliminării Rusiei din instituție.

Totuși, după ce va părăsi Consiliul Europei, Rusia are de gând să denunțe Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a anunțat Leonid Slutsky, liderul comitetului internațional al Dumei de Stat.

ADVERTISEMENT

”Rusia va fi forțată să denunțe Convenția Europeană a Drepturilor Omului din cauza retragerii acesteia din Consiliul Europei”, ar fi spus deputatul rus, transmite Nexta.

Totuși, excluderea oficială a Rusiei din Consiliul Europei va avea loc pe 31 decembrie 2022. Dincolo de acest demers, Consiliul Europei a retras deja calitatea de membru al Kremlinului din Comitetul de Miniștri, dar și din Adunarea Parlamentară.

ADVERTISEMENT

Urmările retragerii Rusiei din Consiliul Europei

Odată ce Rusia nu va mai face parte din acest organism internațional, potrivit lui Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, se va putea reintroduce pedeapsa cu moartea. În Moscova, acest tip de pedeapsă a fost eliminat în anul 1996.

Totul se întâmplă în contextul în care Rusia și Ucraina se află la a 20-a zi de război. Invazia Kremlinului în țara vecină a început în dimineața zilei de 24 februarie. Vladimir Putin a ordonat agresiunea militară sub pretextul apărării regiunilor separatiste și pro-ruse, din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk.

ADVERTISEMENT