Anul 2024 a fost extrem de încărcat pentru majoritatea sportivilor, iar România pare că a făcut un pas mare în față spre deosebire de anii trecuți. Țara noastră s-a clasat pe locul 23 în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, „tricolorii” au produs surpriza la Euro, iar FCSB defilează în Europa. Nu sunt însă singurele performanțe.
Echipa națională a României a revenit în prim plan după ce a reușit trei calificări fabuloase în 2024. După o pauză de 8 ani, am mers la Campionatul European, unde am reușit să câștigăm grupa, la fel ca în preliminarii. Ulterior, „tricolorii” au câștigat și grupa din Liga Națiunilor și au promovat în Liga B.
Parcursul bun al „tricolorilor” a fost continuat de campioana României, care a reușit cel mai bun parcurs din istorie în grupele unei competiții europene. FCSB e pe locul 10 după 6 etape, cu 11 puncte și are șanse foarte mari să prindă un baraj de calificare în fazele eliminatorii ale competiției.
În ultimele două meciuri din grupe, FCSB va juca în deplasare cu Qarabag și pe teren propriu cu Manchester United. Rămâne de văzut dacă jucătorii lui Elias Charalambous vor reuși să termine în primele 8 echipe și să obțină o calificare directă miraculoasă.
România și-a depășit obiectivul la Jocurile Olimpice de la Paris, unde am obținut nu mai puțin de 9 medalii, cel mai bun rezultat al unei țări care provine din Peninsula Balcanică. În clasamentul general, România s-a clasat pe un onorabil loc 23, înaintea unor națiuni care investesc infinit mai mult în sport.
Au fost cele mai bune rezultate din ultimii 16 ani pentru România, ceea ce spune ceva despre reușitele sportivilor noștri, într-un moment în care majoritatea disciplinelor sunt în declin.
David Popovici a fost senzația delegației României, cu titlul olimpic în proba de 200 de metri liber și încă o medalie de bronz în proba de 100 metri liber la înot. „Rechinul” a fost nominalizat și la titlul de cel mai bun înotător european din 2024 și cel mai bun sportiv al anului. Popovici a fost și pe coperta celebrei publicații L’Equipe, onoare pe care doar Gică Hagi și Nadia Comăneci au mai avut-o din partea României.
Pentru România au mai adus medalii Andrei Cornea și Marian Enache (aur la canotaj, dublu vâsle), Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu (aur la canotaj 8+1), Simona Radiș și Ancuța Bodnar (argint la canotaj dublu vâsle), Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel (argint la canotaj dublu rame), Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc (argint la canotaj dublu vâsle categorie ușoară), Mihaela Cambei (argint la haltere, categoria 49 kg) şi Ana Maria Bărbosu (bronz la gimnastică, sol).
Un moment extrem de important și poate care nu a fost pus în lumina reflectoarele a fost reîntoarcerea Simonei Halep pe terenul de tenis după scandalul de dopaj. Fostului număr unu mondial i-a fost redusă suspendarea de la 4 ani la 9 luni.
Campioana de la Roland Garros se zbate să își recapete forma, însă se luptă cu problemele medicale și cu recăpătarea ritmului de joc după cea mai neagră perioadă din cariera ei.
Radu Drăgușin a reușit să doboare recordul lui Adrian Mutu și a fost cumpărat de Tottenham de la Genoa pentru 25 de milioane de euro. Fundașul central al naționalei României este în acest moment titular la londonezi.
În acest moment, stoperul este de departe cel mai bine cotat fotbalist român și are un salariu anual la Tottenham în valoare de 2,8 milioane de euro.
„Generația de Aur” și-a organizat un meci de retragere cu unele dintre cele mai mari legende ale fotbalului mondial. Pe 25 mai, Hagi, Popescu sau Dan Petrescu intrau pentru ultima oară pe teren într-o atmosferă senzațională pe Arena Națională.
La această partidă a fost doborât și recordul de spectatori de pe cel mai mare stadion din România. „Generația de Aur” a strâns nu mai puțin de 54,967 fani. România a câștigat cu 3-2 meciul împotriva „Legendelor Lumii”.
Din acest material nu putea lipsi acest moment care fără doar și poate este unul dintre cele mai importante din istoria recentă fotbalului românesc. Dan Șucu a cumpărat 77% din acțiunile clubului Genoa, cea mai veche echipă din istoria Serie A.
Omul de afaceri cu o avere estimată la peste 300 de milioane de euro a plătit nu mai puțin de 45 de milioane de euro pentru a prelua Genoa, un club care a mai acumulat datorii importante și care însumează cheltuieli anuale de aproximativ 100 de milioane de euro.
Canotajul românesc a strălucit în 2024 și a salvat onoarea sportului românesc. Pe lângă rezultatele de la Jocurile Olimpice, România a reușit să mai obțină multe alte medalii. 8 (4 de aur, 2 argint și 2 bronz) dintre ele au venit la Campionatele Europene din aprilie, iar la Campionatele Europene U23, sportivii noștri au mai cucerit alte 9 medalii.
România a terminat primul loc în clasamentul pe medalii și la Campionatele Mondiale de Canotaj din Canada, unde am reușit să luăm numai puțin de 7 medalii de aur: 4 la Juniori, 2 la Tineret și 1 la Seniori
Înotul românesc are de asemenea speranțe. Daria-Măriuca Silişteanu a reușit să devină campioană europeană de înot la vârsta de 15 ani, în proba de 100 metri spate. Robert Badea a luat și el aur la 400 m mixt, Aissia Prisăcariu a luat argint la 200 m spate și Alexandru Constantinescu bronz la 200 m spate.
Cătălin Preda a cucerit de asemenea o medalie de bronz în proba de sărituri de la înălțime la Campionatelor Mondiale de Natație, iar alte 9 medalii au fost câștigate la Campionatul European de Înot în Ape Înghețate: 4 de aur, 4 de argint și una de bronz. În clasamentul pe grupe de vârstă, România a reușit să obțină 47 de medalii: 15 de argint, 16 de argint și 16 de bronz.
La haltere, Cosmina Pană a reușit o performanță incredibilă după ce a cucerit o medalie de aur și două de bronz la Campionatele Europene pentru juniori și tineret din Polonia.
Bernadette Szocs, una dintre cele mai frumoase sportive din România, a ținut steagul sus pentru tenisul de masă românesc și a cucerit două medalii de argint la Europenele din această toamnă.
Câți dintre noi știu că România a reușit are o vicecampioană europeană în proba de semimaraton. Joan Chelimo Melly, sportivă naturalizată din Kenya care aparține de CS Dinamo a luat argintul la Campionatul European de la Roma. Campionatele Mondiale în aer liber rezervate categoriei Masters ne-au adus nu mai puțin de 10 medalii: 2 de aur, 5 de argint și trei de bronz.
România a reușit să devină campioană europeană și la Under-20. Băieții au reușit să învingă Ucraina în finală la Pitești și s-a impus categoric: 80-58. Naţionala feminină de baschet Under-16 a câştigat trofeul FIBA U16 Women’s EuroBasket 2024 Division B în fața Cehiei cu scorul de 52-54. „Tricolorele” au avut un parcurs excelent, cu 6 victorii și o singură înfrângere.
România a reușit să devină campioana lumii la „Mundiavocat”, un campionat mondial la fotbal, în care echipele sunt alcătuite din juriști. „Tricolorii” au reușit să devină vicecampioană europeană și la minifotbal.
Chiar dacă pare greu de crezut, există sporturi pe care România le domină an de an, precum dansul și pescuitul sportiv, unde România a devenit din nou campioană mondială la feeder. Alte 5 medalii de aur venit de la Campionatul Mondial de Pescuit Sportiv la Crap 2024 din Letonia, categoria feminin senioare.
Ioana Bîrsan a scris și ea istorie pentru România și a câștigat Campionatul Mondial Fitness IFBB & Cupa Mondială Masculină de la Tokio, la categoria Fitness Bikini 1,66m. Am reușit să devenim campioni europeni pentru a treia oară consecutive și la culturism și fitness. Safier Koorndijk-Iancu a reușit să cucerească nu mai puțin de 6 medalii de aur. În total, sportivii noștri au obținut 105 medalii, dintre care 53 de aur.
Recent, la Campionatele Mondiale de Fitness Tokyo 2024, România a reușit să mai adauge la tezaurul de medalii încă 7: două de aur, trei de argint și 2 de bronz.
Am reușit să devenim campioni mondiali și la ESports, mai exact la Counter Strike, la turneul final din Arabia Saudită, într-o finală cu Portugalia. Echipa României a fost formată din: Cătălin-Ionuț Stănescu (BTN), Adrian Guță (XELLOW), Daniel-Cătălin Purice (Ciocardau), Cosmin Teodorescu (Ragga) și Roberto Păun (ADRON). Antrenorul celor de la Nexus este Alexandru Ion.
O altă performanță cunoscută de foarte puțini români e faptul că România a reușit să devină campioană europeană și la acrobații cu avionul. La individual, România a terminat pe primele 6 locuri. Primul a fost Eduard Despescu, urmat pe locul secund de Andreea Bănesaru și de Dan Sebastian pe locul al treilea.
Sabrina Maneca Voinea a fost la înălțime la Campionatele Europene de unde s-a întors cu două medalii de argint la bârnă și sol. România a reușit să câștige medalia de aur la Campionatele Europene de gimnastică ritmică disputate în luna mai la Budapesta. Amalia Lică şi Lisa Garac au reușit să obțină 125.100 puncte. peste Israel (123.750 puncte) și Azerbaidjan (117.400 puncte).
Doar Amalia Lică a reușit să cucerească patru medalii de aur. Aceeași performanță a fost reușită la junioare în luna mai. Spectacol a fost și la Mondialul de gimnastică aerobică, de unde ne-am mai întors cu încă două medalii de argint: una pe echipe și una proba de dans aerobic.
Dansul sportiv ne-a adus un titlu mondial la U20 și încă o medalie de argint la categoria U21. Butnaru Luca Teodor și Bidica Julia Denisa au devenit campioni mondiali, iar Clit Șerban Constantin și Aurora Gioncada vicecampioni mondiali.
Șirul performanțelor este continuat de sportul minții: șahul. România a devenit campioană europeană de tineret și a cucerit nu mai puțin de 15 medalii (3 aur, 6 argint și bronz).
România a reușit să câștige o medalie de aur după 34 de ani la Campionatele Europene de tenis Under-16 din Italia, prin Theodor Alexandrescu. O altă medalie de argint a fost câștigată de dublul feminin format din Maia Ilinca Burcescu şi Giulia Safina Popa.
România a reușit performanțe extraordinare și la box. 22 de medalii la juniori, tineret şi seniori, dintre care două de aur, cinci de argint şi 15 de bronz, precum și alte 12 medalii la Campionatele Balcanice.
România a reușit performanțe notabile și la scrimă, unde am devenit vicecampioni europeni la sabie masculin. Sportivi talentați vin și din spate. România a reușit să ia aurul și la Campionatul European de juniori.
La fel stau lucrurile și lupte, unde am reușit mai multe medalii importante la Campionatul Mondial de Seniori U23. Katerina Zelenykh a venit cu bronz la 65 kg, iar Mihai Denis a luat bronz la 55 kg.
2024 a adus și o premieră pentru sportul românesc. Darius Râpă (18 ani) a reușit prima medalie din istoria României la escaladă. Competiția de juniori s-a desfășurat în China, la Guiyang.
Adrian Laza a reușit și el o performanță pur și simplu uluitoare și a devenit primul român care a escaladat toți cei 14 munți de peste 8.000 de metri din lume. Reușita sa e cu atât mai spectaculoasă cu cât are și o vârstă considerabilă, 61 de ani.
O altă medalie neașteptată a fost obținut la Europenele de biatlon din Slovacia, unde românul de origine rusă, Dmitrii Shamaev, a terminat pe locul doi în proba de urmărire, 12,5 km.
România reușește an de an performanțe remarcabile la karate la diverse discipline. La Campionatele Europene de Karate Tradiționale de la Iași ne-am întors cu 121 de medalii. Delegația României a obținut 62 de titluri europene, 43 de medalii de argint și 16 de bronz la categoriile copii, cadeți, juniori, tineret, seniori și veterani.
La Campionatul Mondial de Karate Shotokan SKDUN, România a terminat pe primul loc pe națiuni. Campionatul European de karate IKU, sportivii noștri au câștigat 86 de medalii și au terminat pe locul doi în clasamentul general.
Neagu Bîrzan Alexandre a cucerit bronzul la Campionatul Mondial de Karate W.K.F., iar la Campionatele Mondiale de Karate WUKF am bătut Brazilia și Italia. „Tricolorii” s-au clasat pe primul loc la general cu 16 medalii de aur, 9 de argint și 7 de bronz.
România s-a clasat pe locul 2 la Campionatul Mondial de Karate IKU cu 7 medalii de aur, 9 medalii de bronz și 13 medalii de argint.
România s-a clasat pe locul 5 și la Campionatul Mondial ISKA (International Sport Kickboxing Association), unde sportivii au obținut alte 13 medalii de aur, 18 de argint și 36 de bronz de-a lungul celor 3 zile de concurs.
Skanderbergul aduce de asemenea anual medalii. La fel s-a întâmplat și în 2024. România a obținut 8 medalii de aur, 4 de argint și 14 de bronz la Campionatele Mondiale, unde ne-am clasat în premieră pe locul 4.