Life

Returnarea ambalajelor SGR. E suficient să fie golite sau e obligatoriu să le și speli. Puțini români știu ce au de făcut și riscă să piardă bani frumoși

Care este procedura de returnare a ambalajelor SGR. Detaliile pe care ar trebuie să le știe toți românii care vor să recupereze garanția.
23.02.2024 | 16:00
Returnarea ambalajelor SGR E suficient sa fie golite sau e obligatoriu sa le si speli Putini romani stiu ce au de facut si risca sa piarda bani frumosi
Ce trebuie să știe românii care returnează ambalajele SGR. Sursa foto: Facebook, Canva
ADVERTISEMENT

Pe rafturile magazinelor din România au început să apară ambalajele SGR. Acest Sistem de Garanție – Returnare presupune, așa cum îi spune și numele, returnarea ambalajelor în spațiile special amenajate și dotate cu sisteme speciale. Fiind un proces nou pentru români, puțini știu cum trebuie să prezinte, de fapt, acest ambalaje.

În ce condiții se returnează ambalajele SGR

Cu sau fără voia lor, românii vor returna ambalajele anumitor produse pe care le cumpără din magazine. Sistemul de Garanție – Returnare a intrat în vigoare la 30 noiembrie 2023. Odată cu acest sistem, au fost înființate mai multe spații speciale pentru colectarea și reciclarea ambalajelor.

ADVERTISEMENT

De anul acesta, rafturile magazinelor din România au început să fie din ce în ce mai pline de produse care vin cu un astfel de ambalaj. Produsele respective sunt semnalizate la raft, dar și pe bonul valoric.

Românii care vor cumpăra produse cu ambalaj SGR vor vedea mesaje de reciclare inscripționate pe eticheta lor. De asemenea, va exista un marcaj și pe bonul valoric, iar pentru produsul respectiv se vor percepe 50 de bani în plus.

ADVERTISEMENT

Această sumă poate fi recuperată de către români. Ea nu va fi restituită valoric, ci sub forma unui cupon care poate fi folosit în magazine. Însă, pentru a se ajunge aici, este necesară reciclarea ambalajului.

Majoritatea magazinelor s-au înscris în programul SGR și au fost prevăzute cu aparate care reciclează astfel de ambalaje. Românii sunt abia la început și se obișnuiesc cu greu cu un astfel de sistem. Tocmai de aceea, mulți nu știu cum ar trebui prezentate ambalajele către reciclare.

ADVERTISEMENT

De ce nu e bine să speli ambalajele SGR

Marea dilemă a românilor este dacă ambalaje se duc ca atare, după ce a fost consumat produsul din ele sau trebuie să fie spălate. Ei bine, ambalajele SGR nu se spală, iar explicația este una foarte simplă.

ADVERTISEMENT

În funcție de cum se realizează spălarea, acest procedeu poate distruge etichetele sau marcajele care semnalează că este un ambalaj SGR. În momentul în care ambalajul este introdus în aparat, începe o serie de operațiuni.

Aparatele de colectare și reciclare scanează codul de bare SGR, înregistrează contravaloarea ambalajului, printează chitanța și, nu în ultimul rând, cântărește ambalajul. Dacă această greutate este depășită, atunci ambalajul este respins de aparat și se pierde și garanția.

Tocmai de aceea, ambalajele SGR nu trebuie spălate pentru a nu împiedica operațiunile efectuate de aparatele de colectare. În schimb, ceea ce este foarte important și obligatoriu este golirea completă a ambalajelor.

”Consumatorii nu au obligația de a spăla ambalajele, ci de a le goli de conținut. Dacă ambalajul nu conține elementele care îi pot stabili apartenența la SGR, acesta nu poate fi colectat la punctele de returnare organizate de comercianți”, a declarat administratorul SGR pentru avocatnet.ro.

Tags: