RetuRo, despre colectarea ambalajelor prin SGR. Administratorul Sistemului de Garanție-Returnare din România vine cu o evaluarea privind impactul și performanțele, în urma implementării sistemului. Bilanțul prezentat arată care a fost evoluția colectării ambalajelor, în primele trei luni de la implementare.
SGR (Sistemul de Garanție-Returnare) este o metodă prin care se dorește ca cetățenii să contribuie la protejarea mediului înconjurător. Datele prezentate de RetuRo arată o evoluție spectaculoasă a sistemului implementat acum trei luni. Au fost analizate evoluția sistemului, rata de colectare a ambalajelor SGR și gradul de notorietate și adopție a sistemului, printre consumatori, comercianți și producători.
Potrivit acestei analize, în primele trei luni au fost recuperate circa 23 de milioane de plastic, sticlă sau metal. Producătorii de băuturi au pus pe piața mai mult de 500 de milioane de ambalaje, arată RetuRo.
Mai exact, în luna decembrie a anului trecut, a fost raportată o cifră de 45 de milioane de ambalaje SGR. În prima lună a anului 2024, numărul acestora a fost de patru ori mai mare, iar în februarie a fost de șapte ori mai mare decât în decembrie 2023.
„În primele 3 luni ale Sistemului de Garanție-Returnare (decembrie – februarie) s-au recuperat aproximativ 23 de milioane de recipiente de plastic, sticlă sau metal. Lună după lună, SGR a sărit de la 31.000 de ambalaje returnate în decembrie 2023, la 2,2 milioane în ianuarie și la 21 milioane în februarie, de aproape 700 de ori mai mult decât în prima lună de funcționare a SGR (decembrie 2023). Practic, după trei luni am recuperat mai bine jumătate din ambalajele puse pe piață în decembrie”, arată RetuRo.
De altfel, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare atrage atenția asupra faptului că punerea pe piață a ambalajelor nu înseamnă că vor fi imediat prezente la raft. „Multe din aceste produse încă sunt prezente în stocurile distribuitorilor sau comercianților, iar consumatorii încă nu au acces la întregul volum de ambalaje SGR puse pe piață”.
În ceea ce privește nivelul de implicare al cetățenilor, RetuRo precizează că în luna februarie rata de returnare a ambalajelor prin SGR a ajuns peste 6 la sută. Se remarcă o creștere considerabilă a ratei de returnare la plastic, care luna trecută a ajuns la 8,82 %, față de 0,09%, din decembrie 2023.
De asemenea, peste 70.000 de producători și comercianți din cei 80.000 sunt înscriși în SGR. Dintre aceștia, 30.000 au semnat un contract cu RetuRo, având astfel posibilitatea de a deschide puncte de returnare. Administratorul SGR dorește ca și alți comercianți să urmeze acest exemplu.
În acest sens, în luna februarie a avut loc o campanie de informare, scopul fiind acela de a asista comercianții din retailul mic și tradițional în procesul de semnare a contractelor cu Retură și de a le explica ce presupune SGR și cum să își organizeze puncte de returnare.
„În ceea ce privește percepția consumatorilor asupra SGR, aceștia sunt tot mai conștienți de proiect și realizează că ambalajele au valoare și sunt motivați să returneze, fapt confirmat de cele peste 23 de milioane de ambalaje returnate în primele trei luni de funcționare. Rata medie de colectare prin SGR a crescut de aproape 121 de ori în primele trei luni (de la 0,05% la 6,07%), evidențiind dorința și capacitatea populației de a contribui la protejarea mediului înconjurător. Aceasta este o dovadă clară a faptului că românii încep să conștientizeze importanța reciclării și să acționeze în consecință”, se arată în comunicatul trannsmis de RetuRo.
Pe de altă parte, consumatorii vor să existe mai multe puncte de returnare, iar procesul de recuperare a garanției mai fluid. Cu privire la dificultățile întâmpinate de comercianți în implementarea SGR-ului, RetuRo amintește că Ministrul Mediului a recomandat ca atunci când sunt probleme cu funcționarea automatelor, pot permite oamenilor să returneze manual ambalajele.
„Implementarea unui nou sistem, așa cum este cazul SGR, poate avea nevoie de timp pentru a fi înțeles și adoptat de toată lumea. Este necesară răbdare și educație continuă pentru a încuraja și motiva oamenii să se implice activ în procesul de returnare și reciclare a ambalajelor. Este important să ne concentrăm pe evoluția pe termen lung și să recunoaștem că schimbările durabile necesită timp și efort”, transmite RetuRo.
Potrivit RetuRo, în celelalte 14 țări europene în care a fost implementat SGR, ratele de colectare au crescut chiar și până la 90%. Însă, totul s-a întâmplat în doi sau trei ani. Două centre funcționale ale RetuRo există în județele Cluj și Timiș, iar altele urmează să apară în județele Ilfov, Brașov, Dolj, Bacău și Prahova.
Ele vor apărea în următoarele trei luni, pe măsură ce vor fi mai multe ambalaje SGR în România. Totodată, administratorul SGR susține că sunt cunoscute problemele cu care se confruntă comercianții și a luat act de existența procedurilor judiciare existente.
„Procesele în cauză sunt împotriva Guvernului României și urmăresc suspendarea și anularea reglementării SGR, în contextul încercării producătorilor de vinuri de a nu mai fi supuși cerințelor din cadrul acestui sistem.
De asemenea, RetuRO a întreprins anumite demersuri judiciare și în legătură cu un număr extrem de redus de producători, care au decis să conteste în justiție valabilitatea unora dintre clauzele contractului de prestări-servicii încheiat cu administratorul SGR. RetuRO a obținut deja câștig de cauză în primă instanță într-un proces inițiat de un producător de ape minerale.
Important de precizat și că garanțiile pe care producătorii le plătesc pentru fiecare ambalaj pe care îl pun pe piață și care au aceeași valoare de 50 de bani, sunt imediat recuperate de aceștia în momentul în care produsele sunt facturate și livrate către distribuitori și comercianți, motiv pentru care nu există niciun argument pentru ca ele să fie încadrate ca “pierderi” de către producătorii de băuturi”, adaugă RetuRo.