News

Reuniune NATO la București, ziua a doua. Jens Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei: “Mai întâi să ne asigurăm că ea câştigă războiul”. Update

În aceste zile, la București, are loc o reuniune NATO foarte importantă. E prima întâlnire a miniștrilor de externe aliați pe care o găzduiește România de când a intrat în alianță.
30.11.2022 | 15:07
Reuniune NATO la Bucuresti ziua a doua Jens Stoltenberg despre aderarea Ucrainei Mai intai sa ne asiguram ca ea castiga razboiul Update
Reuniunea miniştrilor de externe ai NATO la Bucureşti, ziua a doua Foto: NATO
ADVERTISEMENT
30-11-2022
13:13

Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei la NATO

În alocuţiunea susţinută în cea de-a doua zia summit-ului NATO de la Bucureşti, Jens Stoltenberg a declarat că prima condiţie pentru ca Ucraina să devină membru NATO este ca ea să câştige acest război cu Rusia.

“Cea mai imediată şi urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina câştigă ca o naţiune independentă şi democratică în Europa şi pentru asta trebuie să mobilizăm cât mai mult posibil când vine vorba de sprijinul militar, economic, financiar. Dacă Ucraina nu câştigă ca un stat independent şi suveran, atunci calitatea de membru nu este deloc pe masă, pentru că nu mai avem membru candidat astfel. Atunci când vă gândiţi la Ucraina să devină membru, condiţia este ca ea să câştige şi noi ajutăm Ucraina să facă acest lucru în acest moment”, a spus Jens Stoltenberg.

“Aliaţii au spus foarte clar în timpul întâlnirilor că ei continuă sprijinul cu armament, cu muniţie, cu combustibil şi cu alte lucruri de care Ucraina are nevoie pentru a se apăra şi aceasta este sarcina imediată şi cea mai importantă pentru aliaţi. De asemenea, trebuie să înţelegem că există o distanţă între nimic şi a fi membru cu drepturi depline şi pentru asta este nevoie de un parteneriat mai strâns şi politic, dar şi practic cu Ucraina. Şi asta va consolida instituţiile lor, îi va ajuta să treacă de la echipamente şi standarde din era sovietică la unele moderne NATO şi asta va creşte interoperabilitatea, dar îi va ajuta să fie mai aproape de aderare. Aşa că este important să facem totul pas cu pas şi să ne asigurăm că Ucraina câştigă. Şi asta şi facem”, a mai subliniat secretarul general al NATO.

30-11-2022
08:23

Republica Moldova, pentru prima dată la o reuniune a miniştrilor de Externe ai NATO

Miercuri dimineaţă are loc reuniunea Consiliului Atlanticului de Nord în sesiunea miniştrilor de Externe, cu Finlanda şi Suedia.

“Astăzi vom avea două sesiuni. Una dedicată Chinei şi consolidării rezilienţei în cadrul Alianţei, precum şi combaterii terorismului, Balcanilor de Vest şi combaterii ameninţărilor hibride. Acestea sunt pe agenda primei sesiuni. A doua sesiune este foarte importantă pentru România, deoarece îi avem alături pe partenerii noştri.

Partenerii din Balcanii de Vest, partenerii din regiunea Mării Negre, Georgia, Bosnia – Herţegovina şi Republica Moldova. Este pentru prima dată când Moldova participă la o reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe din statele NATO. Este o premieră binevenită”, a spus ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, în discursul de deschidere al celei de-a doua zile a reuniunii NATO de la Bucureşti.

29-11-2022
12:47

Prima zi a Ministerialei NATO de la București

Marți după-amiază, la Bucureşti, a debutat reuniunea miniştrilor de externe din cele de 30 de state membre ale NATO.

Vorbim de primul eveniment major al NATO într-un stat de pe flancul estic, după invazia declanșată de Rusia în Ucraina.

De notat că la Reuniunea din Capitala României iau parte şi miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state candidate să adere la organizaţie.

Întrunirea de la Bucureşti este prima reuniune a NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârșitul lunii iunie 2022.

29-11-2022
09:15

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, s-a întâlnit la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a fost oaspete, marţi, la Palatul Cotroceni. Acesta a fost primit de către președintele Klaus Iohannis.

Oficialul american se află în România, în perioada 29 – 30 noiembrie, pentru a participa la Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO.

Antony Blinken Klaus Iohannis. Inquam Photos / Octav Ganea
Vizita secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, la Palatul Cotroceni, 29 noiembrie 2022. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Antony Blinken Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Vizita secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, la Palatul Cotroceni, 29 noiembrie 2022. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

29-11-2022
09:06

Jens Stoltenberg, la Bucharest Forum: ”NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat”

Marți, într-un discurs susținut la Aspen – GMF Bucharest Forum, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Alianţa Nord-Atlantică este aici, este vigilentă şi ”este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat”.

”Miniştrii Afacerilor Externe din ţările NATO se reunesc în Bucureşti, în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei are loc la graniţa cu România şi subminează ordinea internaţională bazată pe reguli.

Este un moment critic pentru securitatea noastră şi transmitem un mesaj important: NATO este aici, NATO este vigilentă şi este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a afirmat Stoltenberg.

29-11-2022
09:03

Antony Blinken, despre parteneriatul România-SUA: ”Avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra”

Prezent marți dimineață, alături de premierul Ciucă la expoziția ”Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic”, la Ateneul Român, Antony Blinken a spus că România și SUA au ”o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra”.

”Este minunat să mă reîntorc la București. Așa cum a spus premierul Ciucă, am fost aici la București când președinții Clinton și Constantinescu au anunțat lansarea acestui Parteneriat Strategic.

A fost un moment când poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. Nu cred că cei doi președinți își imaginau chiar și atunci cum va fi situația 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în legăturile personale.

Avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra. Într-adevăr am construit și relații puternice și în domeniul economiei, inclusiv în cel al energiei. De asemenea, aș vrea să menționez și relațiile interpersonale, în domeniul academic și cultural”, a declarat secretarul de stat al SUA.

29-11-2022
05:22

Antony Blinken a ajuns la București. Oficialul american va fi primit de Klaus Iohannis la Cotroceni

Conform unui anunț al Ambasadei SUA în România, secretarul de stat american, Antony Blinken, a ajuns în noaptea de luni spre marţi la Bucureşti. Aici, el va participa la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO.

Înainte de reuniune, premierul Nicolae Ciucă îl va însoți pe oficialul american la expoziţia itinerantă “Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, realizată de Ambasada SUA în parteneriat cu Ministerul român al Afacerilor Externe.


Apoi, la ora 10.30, oficialul american va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.

Antony Blinken are programate și consultări politice cu ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la finalul cărora cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună, la sediul MAE.

28-11-2022
15:58

Jens Stoltenberg: ”Vom face tot ce este necesar pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că preşedintele rus, Vladimir Putin, nu poate fi lăsat să câştige.

“Vom face tot ce este necesar pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii. Aici, la Bucureşti, miniştrii de externe ai NATO vor căuta modalităţi de a sprijini pe mai departe Ucraina şi de a face faţă presiunii Rusiei în Bosnia-Herţegovina, Moldova şi Georgia.

V-aţi dovedit o gazdă generoasă pentru un număr uriaş de refugiaţi, aţi facilitat exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, pentru a uşura criza alimentară mondială.

Aţi asigurat sprijin militar semnificativ Ucrainei. Nu îl putem lăsa pe Putin să câştige, pentru că asta ar arăta altor lideri că pot atinge ţeluri prin forţă şi ar fi o lume mult mai periculoasă pentru noi toţi. Este, deci, pentru interesul nostru propriu de securitate să sprijinim Ucraina”, a spus secretarul general al NATO.

28-11-2022
15:30

Președintele României pledează pentru o Alianță puternică și solidară

Klaus Iohannis a declarat, luni, că este nevoie mai mult ca oricând ca Alianţa Nord-Atlantică să fie puternică şi solidară, mai ales în contextul războiului din Ucraina.

“Avem nevoie mai mult ca oricând de un NATO puternic şi solidar şi mă aştept ca reuniunea care începe mâine să reconfirme acest obiectiv”, a spus președintele Românieiîn cadrul declarațiilor de presă comune cu șeful NATO.

28-11-2022
15:19

Declarații comune de presă Klaus Iohannis - Jens Stoltenberg

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Cei doi oficiali au avut convorbiri tete-a-tete, la finalul cărora susțin declaraţii de presă comune.

Jens Stoltenberg s-a întâlnit și cu premierul Nicolae Ciucă. Secretarul general al NATO se va întâlni şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

28-11-2022
13:55

Jens Stoltenberg, la Palatul Victoria

Secretarul general al NATO a fost primit luni la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă. Alături de şeful Executivului s-a aflat şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

La ora 16.15, liderul NATO va fi primit la Palatul Cotroceni de către şeful statului, Klaus Iohannis. Cei doi vor avea convorbiri tête-à-tête şi convorbiri oficiale, urmate de declaraţii de presă comune.

 

Jens Stoltenberg va participa la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, prima reuniune în acest format organizată de ţara noastrăde la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment formal NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la Bucureşti din 2008.

28-11-2022
13:48

Jens Stoltenberg a sosit la Bucureşti escortat de avioane de luptă F-16

Jens Stoltenberg a publicat un story pe Instagram din aeronava TAROM care l-a adus la București, în timp ce salută un avion de luptă F-16 care-l escortează. Delegația NATO a sosit la Bucureşti luni, la ora 14.30.

“Mulţumim Forţelor Aeriene Român pentru escortarea avionului care a adus delegaţia Secretarului General Jens Stoltenberg şi ambasadorii aliaţi la Bucureşti pentru reuniunea care începe azi, când vom avea discuţii consistente inclusiv pentru securitatea la Marea Neagră”, a scris ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, pe Twitter.

Reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre NATO va avea loc în perioada 29 – 30 noiembrie la Bucureşti. Evenimentul este găzduit, în numele României, de șeful diplomației române Bogdan Aurescu.

Reuniune NATO la București. Evenimentele debutează luni, cu reuniunea Liderilor de la Munchen

Programul diplomatic extrem de important debutează încă de luni, 28 noiembrie. Țara noastră găzduieşte și Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting – MLM), un format al Conferinţei de Securitate de la Munchen.

ADVERTISEMENT

Ministrul de externe de la București, Bogdan Aurescu, spune că România va fi, timp de trei zile, capitala diplomaţiei europene și euroatlantice.

”Vom avea o agendă politico-diplomatică şi de securitate extrem de încărcată şi dinamică săptămâna viitoare, începând cu Reuniunea Liderilor de Munchen, pe 28-29 noiembrie, şi continuând cu Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, pe 29-30 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Bucureştiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomaţiei europene, euroatlantice şi dincolo de aceste regiuni. Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru ţara noastră şi cu participare internaţională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România”, spune Aurescu.

Toate aceste evenimente se petrece într-un moment critic pentru securitatea regională şi euroatlantică, dat fiind războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi de impactul său la scară mondială, se mai arată într-un comunicat MAE.

ADVERTISEMENT

La Reuniunea Liderilor de la Munchen se vor reuni participanţi la nivel înalt din peste 25 de state, actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti renumiţi, formatori de opinie.

Lucrările reunii vor avea loc luni şi marţi şi se vor desfăşura la Muzeul Naţional de Artă şi la Cercul Militar. Ele vor fi coordonate de ambasadorul Christoph Heusgen, preşedintele Conferinţei de la Munchen.

ADVERTISEMENT

Secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, întâlniri cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă

Luni, în România ajunge secretarul general al alianței militare, Jens Stoltenberg. El vine la București pentru a conduce reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care începe marți.

Stoltenberg are întâlniri, în cursul acestei zile, cu cei mai importanți oameni din statul român.

Președintele Klaus Iohannis îl va primi la Palatul Cotroceni pe secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, la ora 16.15, anunță Administrația Prezidențială.

Mai devreme, de la ora 15.00, Jens Stoltenberg va avea o întrevedere și cu șeful Guvernului român, Nicolae Ciucă.

Tot luni, vine în România și secretarul de stat american Antony Blinken. În următoarele zile, el se va întâlni, de asemenea, cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul de externe Bogdan Aurescu.

Conform unui anunț oficial al MAE, reuniunea NATO de la București are ca teme susținerea Ucrainei în fața invaziei ruse, securitatea energetică și implementarea noului concept strategic al Alianței.

ADVERTISEMENT