News

Reuniunea miniştrilor de Externe NATO, găzduită de București. Diplomații G7, discuții despre un ajutor pentru Ucraina

România vă găzdui reuniunea miniștrilor de externe ai NATO. Reprezentanții G7 prezenți în București vor discuta despre cum pot ajuta Ucraina în această iarnă.
24.11.2022 | 22:05
Reuniunea ministrilor de Externe NATO gazduita de Bucuresti Diplomatii G7 discutii despre un ajutor pentru Ucraina
Reuniunea miniştrilor de Externe NATO, găzduită de București. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Țara noastră va găzdui, în premieră, săptămâna viitoare, o reuniune formală a miniștrilor de Externe din țările membre NATO.

Reuniunea miniştrilor de Externe NATO, găzduită de București

Într-un mesaj video postat pe contul de YouTube al MAE, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a anunțat că va găzdui la București, în perioada 29-30 noiembrie, reuniunea miniştrilor de Externe ai ţărilor NATO.

ADVERTISEMENT

Vorbim de primul eveniment al Alianței, care se desfășoară într-un stat membru de pe Flancul Estic după declanșarea agresiunii ruse în Ucraina.

”Este o reuniune extrem de importantă, care va demonstra unitatea și solidaritatea statelor Aliate. Evenimentul va căuta soluții pentru a contracara efectele războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a precizat Bogdan Aurescu, în mesajul video publicat joi.

ADVERTISEMENT

Ministrul român a mai adăugat că reuniunea din Capitala țării noastre ”confirmă rolul şi profilul României în Alianţa Nord-Atlantică şi, în acelaşi timp, indică importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, deci şi pentru România”.

Joi, 24 noiembrie, același Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

Discuțiile au vizat aspecte legate de pregătirea Reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care va fi găzduită de ministrul român de externe, la București, în perioada 29-30 noiembrie 2022, informează site-ul MAE.

Diplomații G7 prezenți în România vor discuta despre cum pot ajuta Ucraina să-și asigure resursele energetice pentru iarnă

Potrivit Reuters, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a anunțat că miniștrii de externe din Grupul celor șapte (G7) vor discuta, la București, despre cum să sprijine în continuare Ucraina în asigurarea aprovizionării cu energie.

ADVERTISEMENT

”Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile sunt o crimă intolerabilă, inumană. Preşedintele rus Vladimir Putin poate arunca populaţia Ucrainei în frig şi întuneric cu rachetele lui.

El nu va distruge niciodată dorinţa lor de libertate şi sprijinul nostru”, a precizat ministrul german.

O reuniune a miniştrilor de externe din G7, găzduită recent de Germania, la iniţiativa ministrului Baerbock, a avut ca temă principală găsirea unor soluții de a sprijini Ucraina în iarnă în faţa atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice a ţării.

ADVERTISEMENT