ADVERTISEMENT
News

Reușită astronomică: cum au reușit doi gălățeni să descopere o nouă stea în Univers

Autor: Robert Cristea | 12.02.2021 | 08:49
Reușită astronomică: cum au reușit doi gălățeni să descopere o nouă stea în Univers

O stea variabilă semiregulată în galaxia Andromeda (M31)V a fost descoperită în premieră naţională la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut joi de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Florin Matei, potrivit Agerpres.

Echipa care a realizat descoperirea a fost formată din Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi, şi Gabriel Neagu, membru al Astroclubului ”Călin Popovici”. Până în acest moment la Observatorul Astronomic din Galaţi au fost descoperite 23 de stele variabile.

ADVERTISEMENT

Doi gălățeni au descoperit o nouă stea în Univers

Potrivit lui Florin Matei, în luna ianuarie, au fost făcute observaţii astronomice la galaxia Andromeda (M31), având ca scop descoperirea de stele gigante sau supergigante roşii care prezintă variabilitate.

Observațiile au fost realizate cu telescopul principal Ritchey-Chretien f/8 cu diametrul oglinzii principale de 400 mm şi camera CCD SBIG STL-6303E, dotată cu filtre de fotometrie UBVRI, câmpul de observaţie al telescopului fiind de 29,8’x19.9′, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Pentru a detecta stele gigante sau supergigante roşii, s-au realizat imagini în filtrele V şi I, pentru fiecare câmp observat. Imaginile au fost comparate pentru a vedea dacă există o diferenţă mare de magnitudine care să indice culoarea roşie a stelei.

După ce au fost detectate stele roşii în imaginile obţinute, culoarea roşie a acestora a fost confirmată folosind date de la telescopul spaţial Gaia al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

ADVERTISEMENT

Pentru a observa variabilitate la aceste stele, magnitudinile măsurate în imaginile obţinute au fost comparate cu cele din diferite cataloage.

Mai departe s-a verificat ce stele roşii şi variabile din câmpul observat sunt cunoscute, iar pentru stelele roşii necatalogate ca fiind variabile, s-au accesat datele fotometrice ale survey-ului astronomic ZTF (Zwicky Transient Facility), dar şi ale survey-ului Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS1), pentru a descoperi şi analiza variabilitatea acestora în timp. În urma analizelor acestor date s-a ajuns la descoperirea stelei variabile (M31) Galaţi V23.

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!