News

Reușită majoră pentru studenții timișoreni. Au creat un test Covid mai rapid și mai ieftin. Cum funcționează acesta

Un test de precizie ridicată, comparabilă cu cea a testelor RT-PCR, este dezvoltat de Centrul OncoGen din Timișoara.
25.09.2021 | 09:57
Reusita majora pentru studentii timisoreni Au creat un test Covid mai rapid si mai ieftin Cum functioneaza acesta
ADVERTISEMENT

Testul este mai rapid și mai accesibil, în depistarea infecțiilor virale, mai cu seamă a celei cu virusul SARS-CoV-2.

Studenții timișoreni au creat un test Covid mai rapid și mai ieftin

Acest test se bazează pe tehnologia CRISPR (tehnologie de editare genetică), care în anul 2020 a primit premiul Nobel. Potrivit centrului Oncogen, testul este unul de mare precizie, mai rapid și mai ieftin decât RT-PCR în depistarea infecțiilor virale.

ADVERTISEMENT

Rezultatele obținute cu ajutorul noului test sunt direct comparabile cu cele ale testelor PCR făcute în spital.

„Propunerea de cercetare a venit de la colectivul de tineri cercetători ai OncoGen, tineri pasionați de științe care fac parte din programul nostru de mentorat și care au pus în practică aceasta idee sub îndrumarea profesorilor și cercetătorilor OncoGen, în cadrul programului OncoGen Young Researchers (OYR).

ADVERTISEMENT

Știu că trăim într-o societate în care mulți cred că România nu ar avea oameni pregătiți, că nu ar avea valori și ca atare nu ar avea nici o șansă în fața altora – cu atât mai puțin în zona de cercetare-dezvoltare a tehnologiilor de vârf.

Aceasta gândire este profund greșită. Totodată este și una foarte periculoasă pentru toți tinerii care aspiră la performanța în cercetare.

ADVERTISEMENT

Aceștia ajung să creadă, în mod eronat, că nimeni nu le va întinde o mână de ajutor, sau că nu ar exista șansa de a realiza ceva în țara noastră”, a declarat prof. dr. Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen, citat de Banatul Azi.

Profesorul Păunescu a mai explicat că centrul și-a deschis de mult porțile tinerilor pasionați de științe.

ADVERTISEMENT

Potrivit directorului, cei care fac acum parte din colectivul OncoGen, pe atunci Laboratorul Regional de Imunologie de Transplant, erau implicați in munca de mentorat, de îndrumare si de pregătire a tinerilor cercetători in domeniul biomedical încă din anii ’90.

“Prin OncoGen Young Researchers (OYR) am extins acest program de mentorat și la elevii de liceu precum și la studenții altor facultăți, iar rezultatele sunt spectaculoase.

OYR are ca scop identificarea și sprijinirea tinerilor pasionați de științele vieții, iar în momentul de față, în acest program sunt implicați zeci de tineri de la cele mai bune licee din țară, cum ar fi liceul ‘Grigore Moisil’ din Timișoara, ICHB și Colegiul Național de Informatică ‘Tudor Vianu’ din București, precum și studenți români care studiază la cele mai prestigioase universități din lume”, a mai precizat Virgil Păunescu.

ADVERTISEMENT