News
notix pixel id

Reușită remarcabilă a oamenilor de știință din China. Au dat viață unui pui de pisică clonat

03.02.2021 | 09:54
Reușită remarcabilă a oamenilor de știință din China. Au dat viață unui pui de pisică clonat
Ping An s-a născut chiar în Ajunul Crăciunului. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O echipă de cercetători chinezi a reuşit să aducă pe lume un pui de pisică clonat și speră ca în felul acesta să înțeleagă mult mai bine bolile de care sunt afectate majoritatea raselor. 

Micul ghemotoc de blană care s-a născut chiar în Ajunul Crăciunului și a primit numele Ping An (n.r. Siguranţă) se înţelege de minune cu mama-surogat care are grijă de el.

Nu este, însă, prima clonă genetică a unei pisici. În 2001, a văzut lumina zilei CC, motanul care anul trecut a sărbătorit „majoratul” și se bucură de o viață normală alături de familia adoptivă.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință din China au reușit să aducă pe lume un pui de pisică clonat

Cu ajutorul lui Ping An, cercetătorii încearcă să înțeleagă mult mai bine bolile cu care se confruntă cele mai multe rase de pisici. Ba chiar își doresc să folosească tehnologia pentru a crea rase care să nu mai aibă de suferit din cauza afecțiunilor genetice.

Cât despre CC, pisica adusă pe lume prin cezariană pe 22 decembrie 2001, ei bine, este în mod cert primul animal de companie clonat vreodată, printr-o tehnică numită „transfer nuclear”.

ADVERTISEMENT

În linii mari, aceasta implică transferarea de ADN de la o celulă donatoare la un ovul al cărui nucleu a fost îndepărtat. Mark Westhusin și echipa sa de cercetători de la Universitatea din Texas au realizat 188 de astfel de proceduri, folosind segmente de ADN din celulele epiteliale ale unui mascul adult.

Au rezultat 82 de embrioni clonați care au fost transferați apoi la șapte femele-gazdă. Una dintre femele a rămas însărcinată, însă fetusul nu s-a dezvoltat pe deplin.

ADVERTISEMENT

Succesul a venit abia după ce oamenii de știință și-au modificat strategia, folosind un tip diferit de celulă provenit de la o femelă adultă care avea pe blană un model în trei culori. Din cei 87 de embrioni clonați implantați, CC a fost singurul supraviețuitor.

Pisica s-a dezvoltat normal și a avut o viață sănătoasă în orașul College Station din Texas. Ba chiar a sărbătorit „majoratul” alături  de familia care o îngrijește.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri