Fotbal international

Revanşa lui Hwang Hee-chan, autorul golului decisiv care a dus Coreea de Sud în optimile CM 2022! Umilit la Mondialul din Rusia

Hwang Hee-chan a marcat golul decisiv prin care Coreea de Sud s-a calificat în optimile de finală de la Campionatul Mondialul 2022.
02.12.2022 | 20:10
Revansa lui Hwang Heechan autorul golului decisiv care a dus Coreea de Sud in optimile CM 2022 Umilit la Mondialul din Rusia
Hwang Hee-chan a devenit erou în Coreea de Sud, după golul care a dus naţionala asiatică în optimile CM 2022
ADVERTISEMENT

Înaintea meciurilor din ultima etapă a Grupei H, Coreea de Sud avea cea mai grea misiune pentru a obţine calificarea în optimile de finală de la Campionatul Mondial 2022. Asiaticii trebuiau să bată Portugalia şi să spere că Uruguayul nu va obţine o victorie la scor în faţa Ghanei. Coreenii au produs minunea, după un gol marcat în minutul 90+1. în timp ce sud-americanii au câştigat doar cu 2-0.

Hwang Hee-chan a dus Coreea de Sud în optimile CM 2022, la patru ani de la umilinţa din Rusia

În minutul 90+1, după o cursă a lui Son Heung-min, mingea a ajuns la Hwang Hee-chan, care l-a învins pe Diogo Costa. Coreea de Sud a reuşit să întoarcă scorul, după ce Ricardo Horta deschisese scorul în minutul 5. La mijlocul primei reprize, Kim Young-gwon reuşise să egaleze şi aprinsese speranţele coreenilor.

ADVERTISEMENT

Hwang Hee-chan este la al doilea Campionat Mondial din carieră, însă nu-şi aduce aminte cu prea mare plăcere de ediţia din Rusia. Titular în primele două meciuri de la turneul din 2018, atacantul a fost rezervă în partida cu Germania, ultima din grupă. În minutul 56 al meciului, după accidentarea lui Koo Ja-cheol, Shin Tae-yong a decis să-l introducă, pe teren, pe Hwang Hee-chan.

După 23 de minute cu o evoluţie foarte modestă, Hwang Hee-chan a fost schimbat de Shin Tae-yong. Mulţi au crezut că jucătorul coreean a suferit o accidentare, însă selecţionerul asiatic a făcut lumină la un an de la disputarea meciului, într-un interviu în care a vorbit despre victoria coreenilor în faţa Germaniei, scor 2-0.

ADVERTISEMENT

“Nu şi-a putut menţine poziţia şi adversarii câştigau uşor duelurile cu el. Mi-am dat seama că vom pierde din cauza lui şi l-am schimbat. Îmi pare rău pentru el, dar am învins Germania”, a spus Shin Tae-yong, care părăsise naţionala asiatică după Campionatul Mondial 2018.

Hwang Hee-chan, transferat de Wolverhampton în vară. Englezii au plătit 16.700.000 de euro pentru atacantul fără gol în actualul sezon

Produs al academiei lui Pohang Steelers, Hwang Hee-chan a ajuns, la 18 ani, în Europa, la RB Salzburg. Atacantul şi-a petrecut un sezon şi jumătate la FC Liefering, echipă de liga a doua din Austria, trimis sub formă de împrumut de “tauri”.

ADVERTISEMENT

Revenit la RB Salzburg, la mijlocul sezonului 2015-2016, Hwang Hee-chan şi-a câştigat locul în primul “11”. În august 2018, coreeanul a plecat, tot sub formă de împrumut, la Hamburg, în liga a doua din Germania, însă nu s-a prea lipit de gol, cu 2 reuşite în 21 de meciuri.

În sezonul 2019-2020, Hwang Hee-chan a format o tripletă stelară cu Erling Haaland şi Takumi Minamino, iar RB Salzburg a avut evoluţii încântătoare, inclusiv în grupele Ligii Campionilor. La finalul stagiunii, atacantul a fost transferat de RB Leipzig, după ce nemţii au plătit 12.000.000 de euro.

ADVERTISEMENT

La RB Leipzig, Hwang Hee-chan a avut evoluţii modeste în sezonul 2020-2021 şi în următoarea stagiune a ajuns sub formă de împrumut la Wolverhampton. Cu 5 goluri în 31 de meciuri, fotbalistul de 26 de ani i-a convins pe englezi, care l-au transferat definitiv în vară, după ce au plătit 16.700.000 de euro. Coreeanul nu a mai încântat şi în actuala stagiune. Hwang Hee-chan este rezervă la “lupi” şi nu a marcat niciun gol în cele 13 meciuri bifate.

Hwang Hee-chan a strâns 50 de selecţii pentru Coreea de Sud şi a marcat 10 goluri, însă reuşita din meciul cu Portugalia l-a propulsat la rangul de erou la Seul. Pe lângă prezenţa la Mondialele din 2018 şi 2022, atacantul a mai fost în lotul coreenilor la Jocurile Olimpice din 2016 şi la Cupa Asiei 2019.

ADVERTISEMENT