Life

Revelionul din 1989, primul de libertate pentru români. Ce s-a difuzat la televizor: fără Plugușor, dar cu Lambada: „S-au făcut găuri masive în program”

Cum s-a văzut la televizor primul Revelion al românilor, după căderea regimului comunist. Reprezentanții Televiziunii Române au făcut tot ce au putut pentru a avea ce difuza.
30.12.2022 | 15:59
Revelionul din 1989 primul de libertate pentru romani Ce sa difuzat la televizor fara Plugusor dar cu Lambada Sau facut gauri masive in program
Ce s-a difuzat la televizor în timpul Revelionului din 1989. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ultimele zile ale anului 1989 au fost puternic încărcate pentru toată lumea. În timp ce afara se desfășurau lupte pentru libertate, reprezentanții Televiziunii Române făceau tot posibilul pentru a avea ce difuza în noaptea dintre ani.

Revelionul din 1989, primul fără regimul comunist

Trecerea dintre 1989 și 1980 a însemnat primul Revelion pentru români, dar și o provocare în toată regula pentru reprezentanții Televiziunii Române. Până atunci, an de an, noaptea de 31 decembrie era singura în care transmisiunea tv era neîntreruptă, spre deosebire de restul zilelor, în care aceasta era de doar câteva ore.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, programul de Revelion consta în mare în momente dedicate fostului dictator, Nicolae Ceaușescu, și soției sale, care se filmau cu mult timp în avans.

Chiar și Plugușorul fuseseră modificat pentru a slăvi regimul și pe conducătorii țării. La miezul nopții, TVR difuza discursul lui Nicolae Ceaușescu, ce începea întotdeauna cu celebrul salut: „dragi tovarăşi şi pretini”, urmate de înșiruirea de „realizări socialiste”, scrie adevărul.ro. 

ADVERTISEMENT

Prin urmare, după izbucnirea Revoluției, TVR a rămas fără momente de difuzat, editorii asigurându-se că au tăiat la montaj tot ce era dedicat cuplului Ceaușescu și regimului comunist.

„Am scos tot ce era forțat, tot ceea ce lumea nu mai voia să afle. S-au făcut găuri masive în program. Și-atunci am apelat la arhivă. Pe-afară se trăgeau obuze, gloanțe, iar noi, pe întuneric, pâș-pâș, căutam în arhivă programe frumoase din anii trecuți, pe care publicul să le revadă cu plăcere“, și-a amintit Ioana Bogdan, realizator Varietăți în TVR, conform sursei citate anterior.

ADVERTISEMENT

Lambada a salvat Revelionul din ’90

Ce a salvat Revelionul a fost melodia Lambada, pe care realizatorii o puneau uneori printre scenetele vechi, precum și altă muzică „străină”.


„Am stat în acea noapte la pupitrul din regia de emisie, luam de pe o bandă sau de pe alta și montam direct în emisie. Iar între ele mai băgam o dată Lambada. Fericire că puteam băga Lambada! Am băgat muzică străină, altceva nu prea am avut ce face“, a dezvăluit Octavian Iordăchescu, fost redactor-șef Varietăți în TVR.

În plus, artiști consacrați, precum Loredana Groza, Daniel Iordochioaie și Dan Spătaru au făcut parte din programul artistic al primului Revelion liber pentru români.

ADVERTISEMENT

Amza Pellea, în rolul lui Nea Marin, le-a făcut românilor Revelioanele memorabile

Până atunci, în timpul Revelioanelor comuniste, unul dintre cei care făceau mai frumoasă trecerea dintre ani pentru români era celebrul actor Amza Pellea, în rolul lui Nea Marin. Pentru el, Revelionul din 1982-1983 a fost ultimul, dar a lăsat în urmă momente memorabile.

Unul dintre ele este intitulat Nea Marin în teleferic, difuzat în 1978, precum și cel din 1989, cu sceneta Nea Mărin, Sucă şi sarmalele „flombate”.

Amza Pellea s-a născut la Băilești, iar în anul 1933 a absolvit cursurile Colegiului Naţional Carol I din Craiova. S-a stins din viață la doar 52 de ani, dar de-a lungul carierei impresionante a jucat pe scenele Teatrului Naţional din Craiova, Teatrului Mic, Teatrului Nottara, Teatrului de Comedie şi Teatrului Naţional din Bucureşti și a fost profesor la IATC, notează Adevărul. 

ADVERTISEMENT
Tags: