News

Revenim la starea de urgență după alegeri? Nelu Tătaru aruncă mingea în terenul lui Klaus Iohannis: „Ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri”

27.09.2020 | 13:26
Revenim la starea de urgenta dupa alegeri Nelu Tataru arunca mingea in terenul lui Klaus Iohannis Ne asteptam la o crestere a numarului de cazuri
ADVERTISEMENT

Având în vedere că în ultima jumătate a acestei luni au fost redeschise, printre altele, teatrele și sălile de cinema, ministrul Sănătății se așteaptă ca în octombrie să ne confruntăm cu creșteri alarmante ale cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus, mai ales dacă populația va continua să ignore cu desăvârșire normele sanitare.

Cât despre posibila revenire la starea de urgență, oficialul a explicat că decizia nu aparține Guvernului, ci este „apanajul” președintelui României. Doar Klaus poate recurge la această măsură radicală, în funcție de datele furnizate de comunitățile științifice și de evaluarea care urmează să fie efectuată în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT

Tătaru dă asigurări, însă, că sistemul sanitar românesc este pregătit să gestioneze o creştere uşoară a numărului de cazuri, dat fiind faptul că a reușit să se adapteze deja situației. Peste 2.000 de cazuri noi pe zi ar impune, în schimb măsuri speciale precum sporirea numărului de paturi în secţiile ATI și transferul pacienţilor din secţiile aglomerate în cele care au capacitate de primire.

Ministrul Sănătății face lumină pe tema revenirii la starea de urgență. Doar președintele poate lua o astfel de decizie

Nu avem în evaluarea noastră instituirea stării de urgenţă. După cum ştiţi, este un apanaj al preşedintelui declararea stării de urgenţă, după informaţiile care vin de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne, comunităţile ştiinţifice, precum şi evoluţia pe care o vom analiza în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

ADVERTISEMENT

În acest moment evaluăm prima lună dificilă, septembrie, lună în care avem mai multe reveniri la activitate, restaurante, teatre, cinematografe deschise, revenirea din concedii, transportul în comun aglomerat, campanie electorală, începerea şcolii.

După această lună ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri, creştere care ţine nu neapărat de noi, ci de noi toţi. Din punctul meu de vedere, atât timp cât suntem parteneri şi respectăm nişte reguli, putem trece într-un registru de creştere uşoară a numărului de cazuri noi, pe acel platou de 1.500 – 1.600 de cazuri.

ADVERTISEMENT

Nerespectând regulile vom avea şi mai multe cazuri pe zi. Eu sper că fiecare dintre noi, înainte de a ne întreba ce vom face dacă va fi o creştere a numărului de cazuri, să ne întrebăm ce facem ca să nu crească numărul de infectări. Cred că este la îndemâna noastră”, a declarat ministrul Sănătății, duminică, la Huși.

Klaus Iohannis: „Este foarte puțin probabil să mai revenim la starea de urgență”

Este foarte puțin probabil să mai revenim la starea de urgență, disfuncționalitățile au fost majore. Între timp am învățat multe, știm cum să gestionăm pandemia, știm să aplicăm restricțiii locale și am toată speranța că vom reuși să stăpânim răspândirea acestei pandemii fără să reintrăm în starea de urgență, care trebuie să rămână ultima soluție și sper să nu mai ajungem acolo.

ADVERTISEMENT

Nu văd motive pentru un așa numit lockdown, pentru o situație în care cetățenii sunt obligați să stea la domiciliu, dar vedem cum numărul de infectări e în creștere. Noi putem stopa răspândirea epidemiei dacă purtăm masca, evităm aglomerările, igiena mâinilor”, a declarat președintele Klaus Iohannis în conferința de presă de miercuri, 23 septembrie.

ADVERTISEMENT