Sport

Minunile de pe “Camp Nou”! Cum a revenit Barcelona în top, după o jumătate dezastruoasă de sezon

Barcelona dă semne de revenire, după o serie de meciuri în care catalanii nu au mai fost victime sigure, aşa cum se întâmpla în prima parte a sezonului.
17.03.2022 | 09:48
Minunile de pe Camp Nou Cum a revenit Barcelona in top dupa o jumatate dezastruoasa de sezon
Barcelona şi-a revenit cu ajutorul lui Xavi şi a transferurilor făcute în iarnă (sursă foto: hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Pe 8 decembrie 2021, Barcelona era învinsă de Bayern Munchen, scor 0-3, iar catalanii părăseau Liga Campionilor şi ajungeau în barajul pentru calificarea în optimile de finală ale Europa League. În plus, în campionat, echipa lui Xavi ajunsese pe locul 8. Patru luni mai târziu, Barca e pe podium şi e favorită la câştigarea trofeului continental, însă până atunci trebuie să treacă de Galatasaray, meci programat joi, de la ora 19:45. Care sunt momentele cheie din spatele revenirii?

Barcelona şi-a regăsit identitatea după ce a fost eliminată de Real Madrid

Supercupa Spaniei a fost un obiectiv al Barcelonei în actualul sezon, însă trebuia să treacă de Real Madrid în semifinale. În El Clasico jucat pe 12 ianuarie 2022, catalanii porneau ca victime sigure în faţa marii rivale. Situaţia de pe teren a stat cu totul altfel, iar Barcelona a fost eliminată greu, după cele două reprize de prelungiri.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă rata obiectivul, Barcelona arătase un alt joc faţă de ceea ce se întâmplase în prima parte a sezonului. După eşecul cu Real Madrid, trupa lui Xavi a părăsit şi Cupa Spaniei, tot în prelungiri, ca mai apoi să lege 10 meciuri fără înfrângere, iar punctul maxim a fost atins la victoria cu Atletico Madrid, scor 4-2.

“Suntem pe un drum bun. Ne-am luat la revedere de la un titlu, dar am scăpat şi de nişte complexe”, spunea Xavi la finalul meciului cu Real Madrid, din Supercupa Spaniei. Antrenorul era completat de Joan Laporta, care simţea că echipa depăşise un moment greu. “În acest meci ați făcut un pas înainte, ați arătat talent, mândrie, v-ați depășit pe voi înșivă, ați fost curajoși”.

ADVERTISEMENT
  • 9 victorii, 8 remize şi 7 înfrângeri a avut Barcelona în prima parte a sezonului

Xavi a adus revoluţia pe “Camp Nou”

Aducerea lui Xavi a produs schimbări majore la echipă, iar rezultatele au început să se vadă. Presa din Spania anunţa că antrenamentele au început să fie mai intense şi concentrate pe anumite caracteristici specifice echipei. Fostul jucătoar al catalanilor îşi dorea ca stilul din anii de glorie să fie readus.

În plus, Xavi a planificat şedinţe individuale, unde jucătorii şi-au putut corecta carenţele, dar şi sesiuni video despre propriul joc. Un mare ajutor a venit şi din partea lui Ivan Torres, preparatorul fizic venit la pachet de la Al Sadd. Aportul lui Xavi a fost semnalat şi de Joan Laporta, la începutul lunii martie.

ADVERTISEMENT

“Xavi a schimbat mentalitatea echipei. Putem vedea că Barcelona are viitor și în prezent ne poate oferi bucurii în Europa League și, de ce nu, în campionat. E greu, dar ne luptăm”, a declarat Joan Laporta atunci când a făcut bilanţul de un an în funcţia de preşedinte al Barcelonei.

Transferuri bune în iarnă şi revenirea lui Dembele

Cu mari probleme financiare, Barcelona a reuşit să dea câteva lovituri în această iarnă. Transferul lui Pierre-Emerick Aubameyang, realizat în ultima zi de mercato, pare să fie afacerea iernii. Atacantul de 32 de ani a marcat 6 goluri în 9 meciuri şi este, în acest moment, unul dintre cei mai în formă jucători ai lui Xavi.

ADVERTISEMENT

Cumpărat de la Manchester City, în schimbul a 55.000.000 de euro, Ferran Torres s-a impus imediat în echipă. Mijlocaşul de 22 de ani are 5 goluri şi 3 pase decisive în 12 meciuri. Chiar dacă nu are cifrele celor doi, Adama Traore şi-a adus şi el aportul la revenirea Barcelonei, cu 1 gol şi 4 pase decisive în 12 meciuri.

Nu doar jucătorii transferaţi au dat randament în ultimul timp. Ousmane Dembele a trecut peste problemele medicale şi şi-a ajutat echipa în ultimele 4 meciuri din campionat, când a înscris 1 gol şi a oferit 5 pase decisive.

  • 9 vctorii, 4 remize şi 2 înfrângeri (ambele în prelungiri) este palmaresul Barcelonei în 2022
  • 34 de goluri a marcat Barcelona în cele 15 meciuri din 2022
ADVERTISEMENT
Tags: