Sport

Revenirea la realitate! Cinci motive pentru care Dinamo n-a impresionat până acum în EHF Champions League

Dinamo este ultima în grupa din EHF Champions League şi fanii sunt îngrijoraţi în legătură cu parcursul echipei în competiţie după ce venirea lui Xavi Pascual i-a făcut să viseze la Final Four.
26.11.2021 | 21:48
Revenirea la realitate Cinci motive pentru care Dinamo na impresionat pana acum in EHF Champions League
ADVERTISEMENT

Dinamo a pierdut cu 20-28 meciul cu Flensburg în EHF Champions League şi şansele “dulăilor” pentru un loc în play-off au scăzut simţitor. Campioana României este ultima în grupa B cu patru puncte.

Revenirea la realitate! Venirea lui Xavi Pascual i-a făcut pe fani să viseze la Final Four

Venirea lui Xavi Pascual a fost organizată cu mare fast de cei de la Dinamo. La doar câteva zile după ce a câştigat trofeul Champions League cu Barcelona, tehnicianul se despărţea de catalani după 11 ani şi semna cu “dulăii”.

ADVERTISEMENT

Fanii campioanei României au exultat la venirea tehnicianului spaniol şi visau ca Dinamo să fie transformată într-un timp foarte scurt într-o pretendentă la Final Four, însă atât conducerea, cât şi antrenorul au îndemnat la calm şi răbdare.

Eşecul cu Flensburg, cel mai slab meci din Champions League pentru Dinamo

Dinamo a început perfect, reuşind să învingă Vive Kielce în prima etapă, una dintre favoritele trofeului. Apoi au venit prestaţiile mai puţin bune, care i-au readus pe jucători şi fani cu picioarele pe pământ, singura excepţie fiind victoria superbă împotriva lui Veszprem.

ADVERTISEMENT

Însă, în meciul retur cu Flensburg, disputat în Sala Dinamo, “dulăii” au avut cea mai ştearsă evoluţie din această ediţie. Cu doar 7 goluri marcate în partea secundă, echipa lui Xavi Pascual a pierdut cu 20-28 în faţa unei echipe venite la Bucureşti fără antrenor şi trei jucători, depistaţi pozitiv cu COVID-19.

Cinci motive pentru care Dinamo nu a impresionat în Champions League

FANATIK vă prezintă motivele pentru care Dinamo nu a impresionat până acum în EHF Champions League şi nu este, cel puţin pentru moment, o forţă a continentului:

ADVERTISEMENT

1. Lipsa de omogenitate: Dinamo este o echipă în reconstrucţie. Domină de şase ani pe plan intern, însă în vară au avut loc schimbări masive. Au plecat mulţi jucători şi au venit multe nume noi. S-a schimbat antrenorul, Xavi Pascual a venit cu o nouă filozofie de joc şi este normal ca lucrurile să nu meargă perfect în primele luni. În ciuda transferurilor cu nume, este nevoie de timp ca Dinamo să devină o echipă omogenă, să se creeze relaţiile de joc, mai ales pentru nivelul Champions League.

2. Adversarii din EHF Champions League: Multă lume este dezamăgită de cele două înfrângeri cu Flensburg. Dar, să nu uităm că vorbim de vicecampioana Germaniei, una dintre cele mai puternice ligi din lume. Porto şi Motor Zaporoje, echipe considerate accesibile, sunt ambele cu o experienţă mai mare la acest nivel. Iar până acum, Dinamo a învins doi dintre granzii Europei: Vive Kielce (liderul grupei) şi Veszprem (echipa de pe doi).

ADVERTISEMENT

3. Lipsa fanilor: Înainte de pandemie, atmosfera explozivă din Sala Dinamo a purtat echipa spre victorii importante în cupele europene. Însă, fără fani în tribune, “dulăii” parcă evoluează cu un om în minus. La meciul cu Vive Kielce fanii au putut fi prezenţi şi au contat mult în obţinerea victoriei. Dinamo a câştigat fără fani cu Veszprem, însă în confruntarea cu Flensburg s-a simţit lipsa suporterilor în momentele dificile.

4. Diferenţa între Liga Naţională şi Champions League: Diferenţa dintre Dinamo şi celelalte competitoare din Liga Zimbrilor s-a mărit considerabil în această vară. Drept dovadă, Dinamo domină pe plan intern, având 11 victorii din 11 meciuri. Însă, “dulăii” nu sunt încă o echipă care să se bată de la egal la egal cu granzii din Champions League. Ritmul de joc este diferit, apărările sunt mai agresive, adversarii mai valoroşi iar în multe meciuri din Liga Zimbrilor Dinamo nu este testată suficient.

5. Gestionarea deficitară a finalurilor de meci: Dinamo a pierdut la limită cu contracandidatele la calificarea în play-off: Motor Zaporoje şi Porto. “Dulăii” au avut şansa să scoată cel puţin un punct din cele două meciuri, în ambele confruntări având ultimul atac şi secunde bune prin care să găsească măcar golul egalizator. Gestionarea nefericită a acestor finaluri de meci poate face diferenţa la final, mai ales că în acest moment diferenţa dintre Dinamo, Motor şi Porto este de doar două puncte.

Dinamo joacă pentru prima dată în faţa unor asemenea adversari!

Dar, nu trebuie să uităm că Dinamo evoluează pentru prima dată în noul format al Champions League, alături de cele mai puternice echipe ale continentului. Nici în sezonul fantastic 2019-2020 când au fost neînvinşi în Ligă, “dulăii” nu şi-au măsurat forţele în faţa unor astfel de adversari.

Atunci, Dinamo trebuia să joace în optimile de finală cu PSG, însă pandemia a dus la anularea competiţiei. După schimbările masive din vară, Dinamo are nevoie de timp şi cea mai bună veste pentru “dulăi” este că din sezonul viitor campioana României va juca direct în Champions League şi nu mai trebuie să aştepte o invitaţie de la EHF.

Obiectivul principal: câştigarea titlului! Calificarea în play-off rămâne în picioare

Pentru echipa lui Xavi Pascual obiectivul primordial este obţinerea titlului de campioană care să asigure continuitatea în Champions League. Titlul în Liga Zimbrilor nu este câştigat dinainte şi ar fi o greşeală pentru dinamovişti să îşi subestimeze adversarii, deşi nimeni nu se apropie deocamdată la nivel de investiţii, valoare a lotului şi staff tehnic.

Chiar dacă a suferit înfrângeri în cele două meciuri cu Flensburg, nimic nu este pierdut pentru “dulăi” în ceea ce priveşte play-off-ul. Motor Zaporoje are doar două puncte în plus şi se mai pot întâmpla multe în cele 6 meciuri rămase. Realist, un obiectiv mai măreţ decât o calificare în play-off nu este realizabil.

  • 255 de goluri a încasat Dinamo în primele 8 meciuri din Champions League (a 15-a defensivă din cele 16 echipe)
  • 2 victorii în primele 8 meciuri au obţinut “dulăii” în competiţie
ADVERTISEMENT