News

Revin în bănci elevii şi studenţii din toamnă? Avertismentul infecţionistului Carmen Dorobăţ: “Totul depinde de contextul epidemiologic”

Deși, la nivel continental, numărul de infectări cu varianta Delta a coronavirusului crește, elevii și studenții s-ar putea întoarce la cursuri. Medicul Carmen Dorobăț îndeamnă, însă, la prudență și la răbdare.
19.07.2021 | 12:58
Revin in banci elevii si studentii din toamna Avertismentul infectionistului Carmen Dorobat Totul depinde de contextul epidemiologic
Revin în bănci elevii şi studenţii din toamnă? Avertismentul infecţionistului Carmen Dorobăţ: "Totul depinde de contextul epidemiologic" Foto montaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

După o perioadă de relaxare, lupta împotriva coronavirusului capătă noi valențe, odată cu expansiunea variantei Delta. Chiar și în aceste condiții, mai multe universități, de stat sau particulare, și-au anunțat, încă de acum, intenția de redeschide porțile studenților. La fel stau lucrurile și în privința școlilor, însă, Carmen Dorobăț, medic primar – boli infecțioase, susține că situația trebuie privită cu maximă prudență.

Specialistul Carmen Dorobăț a declarat pentru FANATIK că „în acest moment, nu putem avea o viziune clară asupra momentului reluării cursurilor”. De altfel, această discuție a reapărut în spațiul public după ce, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, la Cluj-Napoca a avut loc o întrunire a reprezentanților instituțiilor de învățământ superior, ocazie cu care s-a discutat acest subiect. Se pare însă că decizia va fi luată abia la începutul lunii septembrie.

ADVERTISEMENT

Medicul Carmen Dorobăț a ținut să infirme, categoric, inclusiv zvonul legat de posibilitatea impunerii vaccinării obligatorii. „În niciun caz, nu se va impune obligativitatea vaccinării. Cu siguranță, acesta rămâne un subiect de discuție, dar poți întreba o persoană dacă este de acord cu o asemenea măsură, nu să i-o și impui”, a precizat medicul specialist în boli infecțioase.

Carmen Dorobăț, medic – primar boli infecțioase: „Decizia va fi luată la toamnă, în funcție de contextul epidemiologic!”

Ținând cont de creșterea numărului de cazuri de infectări cu varianta Delta a coronavirusului la nivel european, medicul Carmen Dorobăț consideră că, în momentul de față, discuţia poate viza doar posibilul impact pe care l-ar avea reîntoarcerea studenților și a elevilor în sălile de curs. Însă dumneaei a analizat, în ansamblu, starea generală a lucrurilor.

ADVERTISEMENT

„Fără îndoială, nu putem judeca un anumit eveniment, indiferent dacă vorbim despre un concert, despre un spectacol sportiv sau despre redeschiderea școlilor și a universităților, decât în contextul incidenței infecțiilor cu noul coronavirus. Ca urmare, decizia va fi luată la toamnă, în funcție de contextul epidemiologic”, a precizat Carmen Dorobăț.

Medicul specialist este de părere că o asemenea decizie nu poate fi luată cu mult timp înainte, ci doar înaintea deschiderii anului școlar și universitar. Din acest punct de vedere, orice verdict este exclus, în momentul de față. Totuși Carmen Dorobăț consideră că, la nivel instituțional, în această perioadă ar trebui să existe consultări între factorii decizionali.

ADVERTISEMENT

„Medicii specialiști, împreună cu managerii școlilor și ai universităților, alături de factorul politic, cel care impune turnura legislativă, pot gândi strategii, astfel încât actul didactic să se desfășoare în condiții bune. Ar fi minunat ca atât copiii, cât și studenții să nu mai depindă de predarea online. Am observat ce s-a întâmplat în multe zone ale țării, unde internetul nu funcționează la condiții optime și unde au apărut mari breșe, în privința actului de predare”, a continuat interlocutoarea. noastră.

Carmen Dorobăț a subliniat, în acest sens: „În același timp, adaug faptul că, pentru zona educațională, ar trebui gândite altfel de posibilități, astfel încât actul didactic să curgă în mod firesc, așa cum se desfășurau evenimentele înaintea pandemiei, dar cu tot ce presupun rigorile vaccinării și ale testării”.

ADVERTISEMENT
Medicul primar - boli infecțioase Carmen Dorobăț (sursa arhivă personală)
Medicul primar – boli infecțioase Carmen Dorobăț (sursa arhivă personală)

Testele rapide pot fi repetate periodic

Practic, mingea a fost aruncată… la fileu, astfel că am abordat un alt subiect aflat la ordinea zilei, chiar și în perioada vacanței. Deși vaccinarea nu este obligatorie, există voci care susțin că absolut toți profesorii (dar și alte categorii de persoane care lucrează în spațiul public) trebuie să primească tratamentul esențial pentru imunizare.

„Fără îndoială, începem discuția cu vaccinarea cadrelor didactice. Vorbim și despre vaccinarea copiilor, dar aici medicii pediatri au cuvântul hotărâtor. În cele din urmă, ajungem la testări. Cu siguranță, putem efectua și teste rapide, care pot fi repetate periodic. În acest mod, actul didactic – fie că ne referim la profesori, la elevi sau la studenți – poate funcționa normal”, a precizat medicul specialist.

Vaccinarea în cadrul instituțiilor de învățământ poate deveni o altă soluție benefică, în combaterea pandemiei. Există voci care consideră această variantă drept una oportună. Aici, însă, lucrurile se despart și nu mai poate fi vorba despre o soluție „în bloc”.

„Infecționiștii și epidemiologii au discutat despre vaccinare. Pediatrii tac!”

Carmen Dorobăț a explicat: „Au fost adoptate o serie de măsuri, în privința vaccinării persoanelor cu vârste de sub 18 ani. Însă, dacă discutăm despre copii sau chiar despre adolescenți, cu vârste între 12 – 18 ani, acest aspect ține de competența pediatrului”.

În acest moment, pare să se fi deschis Cutia Pandorei… „Din nefericire, nu am văzut colegi pediatri care să explice cu bună intenție aspectele legate de beneficiile vaccinului. Sau, dacă unii dintre ei nu sunt de acord cu vaccinarea, să ne explice, clar, motivele pentru care și-au format această părere. Noi, medicii infecționiști și epidemiolgii, am adus în prim-plan acest subiect. N-au făcut-o, însă, și pediatrii, în grija cărora se află acești copii!”, a subliniat Carmen Dorobăț.

Medicul intervievat a continuat, „pasând ștafeta” de la… școli către facultăți: „În privința studenților, aceștia se află la vârste la care pot hotărî. Nu trebuie să decidă alții pentru ei. Consider că, dincolo de tot ce presupune tumultul vieții unui tânăr, acesta ar trebui să manifeste încredere și înțelegere față de ideea vaccinării”.

Imunizarea obligatorie, un concept care se lovește de contraindicații

Așa cum a anunțat și FANATIK.RO, mai multe țări au impus vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din sistemul de sănătate. Tema este însă generoasă și poate conduce către ipoteza vaccinării obligatorii pentru toate persoanele.

Întrebată dacă acest fenomen este posibil, Carmen Dorobăț a precizat: „Din punctul de vedere al medicului, consider că, în primul rând, trebuie să funcționeze comunicarea și ulterior, convingerea. Apoi, dacă va fi cazul, vom discuta despre obligativitate! Trebuie să ne amintim că sunt și persoane care prezintă contraindicații, în privința vaccinării. În aceeași măsură, pot exista oameni care, desi nu prezintă contraindicații evidente, acestea pot apărea ca rezultantă a anumitor afecțiuni cronice”.

Carmen Dorobăț consideră că tratamentul de prevenție trebuie gândit în funcție de fiecare persoană, în parte. „Categoric, medicii de familie trebuie să fie apropiați de tot ceea ce înseamnă vaccinare, pentru că ei sunt cei mai apropiați de pacienți, în adevăratul sens al cuvântului. O pot face prin comunicare, flexibilitate și diplomație, nu trebuie să asistăm la măsuri de constrângere”, este de părere medicul specialist.

Aceeași teorie este aplicabilă inclusiv în situația cadrelor medicale: „Logic, și în cazul medicilor sau al personalului auxiliar, pot apărea contraindicații. Până la urmă, cine a dorit să se vaccineze, a făcut-o până acum!”.

„Nu-mi înțeleg colegii care nu se imunizează!”

Carmen Dorobăț a insistat, însă, pe tema motivelor pentru care unele țări au introdus vaccinarea obligatorie, în sistemul medical. Acestora li se alătură Marea Britanie, care a anunțat că va recurge la imunizarea obligatorie în cazul personalului care lucrează în centrele de îngrijire a vârstnicilor.

„Probabil aceste state dispun un procent mic de personal medical vaccinat și din acest motiv au recurs la această metodă, destul de exagerată din punctul de vedere al empatiei”, a spus Carmen Dorobăț.

Problema medicului specialist este, totuși, alta: „În același timp, nu-i înțeleg pe unii colegi, perfect sănătoși, care nu doresc să se vaccineze. Aici, am un mare semn de întrebare, deoarece școala de medicină din România, cunoscută drept una foarte bună, ne-a învățat corect ceea ce reprezintă vaccinarea și importanța sa. Din acest motiv, noi nu mai avem, la ora asta, cazuri de holeră sau de poliomielită. Așa stau lucrurile și în cazul infecției cu noul coronavirus!”

„Dacă apari în mass-media și afirmi că nu ai încredere în vaccin, fără să explici motivele, ori dacă nu ești de acord cu imunizarea pentru că titulatura corectă nu ar fi cea de „vaccin”, dar fără să oferi o explicație științifică și academică în acest sens, atunci mă întreb dacă medicii respectivi cunosc capitolele de vaccinologie și de imunologie din manual”, a încheiat Carmen Dorobăț.

 

ADVERTISEMENT