Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunțat că, începând de duminică dimineața și până în ziua de joi, cea mai mare parte a țării va fi cuprinsă de ploi abundente, care se vor transforma în lapoviță și ninsoare, fiind așteptat să vedem depunerea unui nou strat de zăpadă. Tot duminică, meteorologii au emis două alerte de cod galben, privind intensificări ale vântului și viscol la munte.
Potrivit meteorologilor, după zilele cu temperaturi de primăvară, sau chiar vară pe alocuri, în următoarele cinci zile, până joi dimineața, cea mai mare parte a țării va fi cuprinsă de ploi abundente, care pe alocuri se va transforma în lapoviță și ninsoare, urmând să se depună un nou strat de zăpadă în zonele de munte.
„În cea mai mare parte a ţării, până marţi seara, vor fi precipitaţii care vor acumula local cantităţi de apă de 10…20 l/mp şi izolat de 25…35 l/mp. Vremea se va răci semnificativ, iar ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, la început la munte, apoi şi în zonele mai joase de relief.
Se va depune strat de zăpadă în noaptea de duminică spre luni în nordul Carpaţilor Orientali, pe parcursul zilei de luni în toate zonele montane (10…15 cm), iar în noaptea de luni spre marţi şi marţi în Oltenia, nord-vestul Munteniei, sudul şi estul Transilvaniei (în general de 4…8 cm)”, se arată în avertizarea emisă de către ANM.
De asemenea, tot duminică dimineață, ANM a emis două avertizări de Cod Galben. Prima dintre acestea, valabilă de luni până marți dimineața, vizează intensificări ale vântului și viscol, zonele afectate fiind cele din centrul țării și de la munte.
„În Banat, Crișana, Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, sudul și vestul Olteniei, nord-vestul Transilvaniei, precum și la munte vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. La altitudini mari, în general de peste 1700 m, rafalele vor fi de 75…90 km/h și va fi viscol”, a transmis ANM.
O a doua avertizare, în vigoare de marți dimineața până în aceeași zi la orele 20.00, vizează intensificări ale vântului în județele din sud-estul țării. „În Dobrogea, Bărăgan și jumătatea sudică a Moldovei vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h și izolat de 70 km/h”.
Potrivit ANM, răcirea vremii va fi resimțită și în Capitală, însă duminică temperaturile sunt așteptate să rămână peste valorile medii ale acestei perioade, chiar dacă vor fi mai scăzute ca cele înregistrate sâmbătă. În ziua de luni însă maximele vor ajunge până la 8 grade, noaptea putând fi înregistrate și temperaturi negative.
„De luni dimineaţă, până marţi, la ora 8.00, valorile termice vor continua să scadă, astfel că se vor situa în jurul celor specifice datei. Cerul va fi mai mult noros şi vor fi perioade cu ploi şi posibil lapoviţă noaptea. Vântul va avea intensificări, cu viteze de 40…50 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi de -1…1 grad”, se arată în informarea ANM.
În zilele de marți și miercuri maximele prognozate pentru București vor fi în jurul valorilor de 8 și 10 grade Celsius, cerul va fi înorat, însă nu mai sunt așteptate ploi.
„De miercuri dimineaţă, până la joi, la ora 10.00, valorile termice diurne vor fi apropiate de cele specifice datei, dar cele nocturne se vor situa uşor sub acestea. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 10 grade, iar cea minimă va fi de -2…0 grade, uşor mai scăzută în zona preorăşenească. Noaptea şi dimineaţa se va produce brumă”, a mai transmis ANM.