News

Revin ninsorile în România. ANM, informare de precipitații abundente și strat de zăpadă

05.02.2021 | 15:26
Revin ninsorile in Romania ANM informare de precipitatii abundente si strat de zapada
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, în cursul zilei de vineri, o informare meteo de precipitații în general moderate cantitativ predominant sub formă de ninsoare,

Atenționarea specialiștilor din meteorologie este valabilă de vineri de la ora 16:00 până duminică ora 10:00, fiind vizate nordul și centrul Moldovei și zona montană aferentă.

ADVERTISEMENT

În același timp, la altitudini mai mari, vântul se va intensifica și va sufla cu rafale de peste 80…90 km/h, în special pe crestele Carpaților Meridionali, acolo unde va viscoli și spulbera zăpada.

Ninsorile revin în România. ANM, informare de precipitații abundente și strat de zăpadă

Potrivit ANM, în următoarele aproape trei zile, în nordul și centrul Moldovei, precum și în zona montană limitrofă va ninge, dar vor fi și perioade în care se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță sau ploaie și se va depune polei.

ADVERTISEMENT

Meteorologii subliniază faptul că ninsorile vor fi în general moderate cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, iar cantitățile de precipitații vor depăși local 10…15 l/mp.

Tot în aceste zone, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel încât temperaturile maxime vor fi negative și se vor situa sub mediile climatologic specifice perioadei.

ADVERTISEMENT

ANM mai informează că duminică (7 februarie) și în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie), vântul se va intensifica în toate zonele montane și va sufla cu rafale de peste 80…90 km/h, în special pe crestele Carpaților Meridionali.

Iarnă în nord-est, primăvară în rest

România va fi împărțită în două anotimpuri în zilele următoare. Dacă în cea mai mare parte a Moldovei și în zonele montane va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, în restul țării vom avea temperaturi demne de luna martie și ploi.

ADVERTISEMENT

La nivel național, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 și 2 grade în nordul Moldovei și 14…16 grade în Banat și în vestul Olteniei. Cele minime se vor situa, în general, între -3 și 6 grade.

În regiunile din nord, cerul va fi mai mult noros și precipitațiile se vor extinde, mai ales în a doua parte a zilei. Vor fi ploi, iar în zona de munte și în jumătatea de nord a Moldovei vor predomina ninsorile. În celelalte regiuni, înnorările vor fi temporare și, mai ales dimineața și noaptea, pe arii restrânse, îndeosebi în sud, va fi ceață, posibil asociată, izolat, cu burniță.

ADVERTISEMENT