News

Revoltă a experților contabili din România. Aceștia acuză Parlamentul că vrea să naţionalizeze patrimoniul CECCAR

Experții contabili din România acuză Parlamentul că a relansat un proiect care ar urma să declanșeze o serie de abuzuri. Legislativul e acuzat inclusiv de o încercare de a naționaliza patrimoniul CECCAR.
01.04.2022 | 23:05
Revolta a expertilor contabili din Romania Acestia acuza Parlamentul ca vrea sa nationalizeze patrimoniul CECCAR
Experții contabili din România, avertisment privind pierderea independenţei profesiei şi naţionalizarea patrimoniului CECCAR. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a emis un comunicat în care este tras un semnal de alarmă cu privire la pierderea independenței profesiei și naționalizarea în fapt a patrimoniului membrilor CECCAR prin preluarea controlului de către stat.

Experții contabili din România, avertisment privind pierderea independenţei profesiei şi naţionalizarea patrimoniului CECCAR

Experţii contabili din România acuză faptul că la Camera Deputaților a fost readus în dezbatere un proiect care ”a zăcut în adormire” aproape 4 ani la Comisia pentru buget – finanțe.

ADVERTISEMENT

Cei de la CECCAR se tem că noile amendamente, depuse sub protecția anonimatului de către parlamentari PSD și PNL, propun modificări ce pot avea un caracter abuziv și neconstituțional.

În cazul în care aceste schimbările legislative aflate în derulare ar fi intra în vigoare, acest lucru ar duce la pierderea independenţei expertului contabil judiciar, acuză membrii CECCAR.

ADVERTISEMENT

”Are loc introducerea în lege a unei modificări care afectează competenţa expertului contabil de a face expertize privind latura fiscală. Instanţele au clarificat acest aspect, în 2019 fiind dată Hotărârea 6457 a ICCJ prin care se atestă capacitatea expertului contabil judiciar de a efectua expertize contabile inclusiv cu componentă fiscală.

Efectul propunerii legislative ar avea un impact major asupra sistemului judiciar, prin pierderea independenței expertului contabil judiciar, mai ales în cazul dosarelor în care sunt parte Ministerul Finanțelor si structurile din subordine.

ADVERTISEMENT

Dacă mâine ar intra în vigoare acest proiect de lege, multe dintre expertizele aflate pe rol decad ca probe. Acest lucru poate avantaja pe unii. Poate conduce la situaţii în care căderea probei în anumite dosare să rezolve într-un anumit fel cauza respectivă. Sunt expertize în dosare aflate la poliţie, DIICOT, parchete,iar reluarea expertizei poate conduce la prescrierea faptelor”, susţin reprezentanţii CECCAR.

CECCAR: ”Spolierea Patrimoniului – 45 milioane de euro – miza unui abuz politic fără precedent”

Organizaţia CECCAR a dat publicităţii următorul comunicat:

”Am luat act de apariţia informaţiilor în mass-media, în data de 30.03.2022, cu privire la „Spolierea Patrimoniului CECCAR – 45 milioane de euro = miza unui abuz politic fără precedent.

ADVERTISEMENT

CECCAR este o organizație supusă normelor generale de funcționare privind persoanele juridice de drept privat.

CECCAR este singurul organism profesional din sud-estul Europei membru în grupul de experți pe TVA – structură consultativă a Comisiei Europene pentru legislația în domeniul TVA.

Cu toate acestea, fără o consultare reală cu cei care practică această profesie, cu o rapiditate greu de neînțeles, este reactivată și deturnată de la scopul inițial o inițiativă înregistrată la Camera Deputaților, un proiect care „a zăcut în adormire” aproape 4 ani la Comisia pentru buget, finanțe. Precizăm că forma inițială a proiectului de lege conținea strict articole în concordanță cu necesitățile profesiei, pentru a servi mai bine interesul public.

Noile amendamente, depuse sub protecția anonimatului de către parlamentari PSD și PNL, propun modificări ce pot avea un caracter abuziv și neconstituțional”.

Care sunt principalele modificări vizate de parlamentari, conform CECCAR

În același comunicat, membrii CECCAR precizează că noile amendamente, depuse sub protecția anonimatului de către parlamentari PSD şi PNL, propun modificări ce pot avea un caracter abuziv şi neconstituțional. În principal, acestea vizează:

  • PIERDEREA INDEPENDENŢEI EXPERTULUI CONTABIL JUDICIAR: Restrângerea nejustificată, printr-o măsură pur administrativă, a activităţilor pe care experţii contabili le pot desfăşura din anul 1994 (anul reînfiinţării corpului profesional) în materie de expertiză contabilă judiciară, fără a exista o modificare la nivelul competenţelor necesare.
  • INSTITUIREA UNUI SISTEM DE SUPRAVEGHERE PUBLICĂ DISPROPORŢIONAT ŞI ÎNCĂLCAREA PRINCIPIULUI CONSTITUŢIONAL AL NERETROACTIVITĂŢII LEGII: un sistem de control etatist asupra activităţilor desfăşurate de către experţii contabili, inclusiv în domeniul expertizelor contabile judiciare, asupra patrimoniului actual al profesiei contabile şi asupra gestiunii fluxurilor financiare semnificative ale organismului profesional.
  • DIVIZAREA PATRIMONIULUI CECCAR ŞI PIERDEREA DREPTULUI LA PROPRIETATE PRIVATĂ
  • SECHESTRAREA PATRIMONIULUI CECCAR: prin preluarea abuzivă a administrării acestuia, prin numirea unui administrator de către stat care să înlocuiască mandatele deţinute de membrii forurilor de conducere, aleşi în mod democratic de către membrii CECCAR. Mai mult detalii, AICI.
ADVERTISEMENT