News

Revoltă printre cadrele didactice! Acuze dure ale profesorilor de sport! „Am ținut copiii în frig, în timp ce sălile erau ocupate de privați”

Efectele pandemiei de coronavirus apar în continuare în Educație! Profesorii de sport spun că au fost nedreptățiți și mult timp au ținut copiii în frig, deși în săli intrau fără probleme cluburile private
23.02.2022 | 17:43
Revolta printre cadrele didactice Acuze dure ale profesorilor de sport Am tinut copiii in frig in timp ce salile erau ocupate de privati
Revoltă printre cadrele didactice din România! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sistemul de învățământ suferă din plin și mai mulți profesori de sport au acuzat deciziile neinspirate luate de autorități. Cadrele didactice n-au înțeles felul în care s-au ridicat anumite restricții și spun că s-a căutat cu disperare protejarea mediului privat, în timp ce orele de educație fizică au fost lăsate de izbeliște.

Mai exact, profesorii acuză faptul că n-au avut voie luni întregi în sălile de sport și au fost nevoiți să-și țină orele afară, unde nu o dată frigul a dat totul peste cap. În tot acest timp, cluburile private intrau fără nicio problemă chiar în sălile închise pentru elevi.

ADVERTISEMENT

O nouă revoltă printre cadrele didactice!

În plină pandemie de coronavirus, cadrele didactice și-au ținut orele cum au putut pentru că n-au avut voie să intre în sălile de sport din incinta unităților de învățământ. Elevii s-au îmbrăcat gros pentru clasa de sport și au înțeles pe cât posibil situația.

Potrivit normelor, profesorii de sport nu au putut merge în săli până când incidența nu a scăzut sub 3 la mie. În acest moment, în București, aceasta abia a coborât sub 30 și, teoretic, sălile de sport sunt închise pentru elevi.

ADVERTISEMENT

Nu și pentru cluburile private care au apărut ca ciupercile după ploaie. Fotbal, baschet, volei, handbal, nu există sport care să nu aibă măcar un club privat. Și ca să funcționeze, toate sunt nevoite să apeleze la bazele din incinta școlilor.

O fac contra unui cost, însă banii au deschis orice ușă, indiferent de restricțiile pandemiei de coronavirus. Și de aici a început și scandalul.

ADVERTISEMENT

Acuze dure ale profesorilor de sport

Sub protecția anonimatului, unul dintre profesorii de sport din București nevoit să-și țină orele în frig a pus tunurile pe felul în care autoritățile au gestionat pandemia de coronavirus.

”A fost o bătaie de joc de la început și un haos total. Conducerea mi-a transmis că nu am voie să intru în sală până nu scade incidența. Doar că, în sala de sport, erau bine mersi toți privații. Până și fotbalul s-a antrenat acolo, ca să vă faceți o idee despre ce fel de antrenamente se fac la acești privați. 

ADVERTISEMENT

Am stat cu copiii în frig, am ținut copiii în frig, în timp ce sălile erau ocupate de privați. Pentru că, potrivit normelor, privații au voie să-și desfășoare activitatea în sala de sport, copiii care merg la școală și au oră de sport, nu prea.

În pandemia asta privații au primit ajutor financiar de la stat, au avut program preferențial, au închis și deschis când au vrut ei. Și noi ne-am uitat”, a precizat cadrul didactic pentru FANATIK.

Școlile vocaționale, liber după luni de zile de repaus

Scandal a fost și în privința școlilor vocaționale. Clasele sportive, centrele naționale de excelență și liceele de profil au privit cu stupoare cum terenurile au stat închise și sălile ferecate pentru sportivii legitimați la cluburile de stat.

Concret, elevii care au optat pentru o școală generală sau un liceu cu program sportiv au rămas aproape un an de zile fără niciun drept. În starea de urgență, antrenorii au transmis prin ședințe video cicluri întregi de exerciții și au sperat că sportul își va relua mersul.

„Nu aveau voie nici măcar să alerge împreună. Mi se rupea sufletul de ei, să-i văd cum se chinuie, cum aleargă printre rahați de câini și mămici cu cărucioare.

Au tras ca disperații să rămână în formă. Pandemia i-a prins pe mulți în plin campionat, unii erau în vârf de ciclu. N-au avut voie în sălile de antrenament, în sala de forță, nicăieri. Și-n tot acest timp, lângă ei, pe terenurile închiriate de privați se juca într-o veselie.

Bine, se juca e mult spus, că ce fac ăia acolo e altceva. Dar așa sunt părinții. Preferă să dea milioane întregi pentru balet, cu tot respectul și pentru balet, că și ei sunt în aceeași situație ca noi. Întreb și eu, ca profesor de sport, antrenor de aproape 20 de ani, care este diferența între mine, antrenor al unei generații de excepție pe care o pregătesc pentru performanță și loturi naționale și unul care, de fapt, nu face nimic. Le ia banii fraierilor.

Ăla are voie să facă antrenamente. Incredibil, dar la ăla nu vine, domnule, coronavirusul. Vine numai la mine. Că virusul ăsta simte, domnule. Vine, se uită, vede că eu sunt de la liceu cu profil sportiv și sare pe mine. La privat, privește peste gard puțin și pleacă, nu intră”, a atras atenția, sub protecția anonimatului, un profesor al unui liceu sportiv.

Într-un târziu, școlile vocaționale au primit undă verde din partea autorităților și elevii legitimați la cluburile sportive școlare au putut să-și reia antrenamentele și competițiile.

Privatul, întâietate în fața cluburilor de stat

A fost nevoie însă de numeroase semnale de alarmă trase de cei implicați în domeniu. Un antrenor de volei a ținut să le bată obrazul autorităților. Profesorul a stat luni de zile fără să aibă posibilitatea pregătirii elevilor, în timp ce, lângă el, cluburile private se antrenau fără nicio problemă.

”Și aici, autoritățile române, au împins lucrurile într-o discriminare fantastică pe care eu nu mă așteptam să o vedem în acest an, în această perioadă. Dacă celor care își desfășurau activitatea în unitățile de învățământ de stat li s-a interzis practic acest lucru, vedem că tot ceea ce înseamnă activitate sportivă privată, activitate muzicală privată etc, și-au putut desfășura în continuare activitatea fără nicio problemă.

Autoritățile au spus stop acestor activități în învățământul de masă pentru a nu-i pune pe copii în pericol. Și acum întrebăm noi retoric, cluburile private care și-au putut desfășura activitatea și care nu au raportat cazuri majore de îmbolnăvire, oare, există echitate în sensul acesta?”, a zis pentru FANATIK și Sorin Dragne, antrenor de volei al liceului Regele Mihai I și multiplu campion național cu echipele sale.

ADVERTISEMENT