Premier League

Revolta care a dus la amânarea derby-ului Manchester United – Liverpool! Motivele din spatele scandalului

03.05.2021 | 09:30
Revolta care a dus la amanarea derbyului Manchester United  Liverpool Motivele din spatele scandalului
ADVERTISEMENT

Manchester United – Liverpool era meciul aşteptat cu sufletul la gură de microbiştii din întreaga lume, însă derby-ul nu s-a mai disputat duminică. FANATIK îţi prezintă motivele care au dus la revolta de pe “Old Trafford”, moment care va intra în istoria Premier League.

Într-o perioadă în care fanii stau departe de stadioane din cauza pandemiei, imaginile cu ultraşii lui Manchester United pe gazonul de pe “Old Trafford” au produs un şoc. Clipurile video au făcut înconjurul lumii, iar acţiunea suporterilor a dus la amânarea derby-ului cu Liverpool.

ADVERTISEMENT

De unde a pornit revolta care a dus la amânarea meciului Manchester United – Liverpool

Relaţia tensionată dintre fanii lui Manchester United şi familia Glazer este una veche, iar scandalul legat de înfiinţarea Superligii Europei, în care “diavolii” ar fi urmat să joace, nu a făcut decât să pună gaz pe foc. Situaţia a culminat cu protestul de duminică, o adevărată revoltă pregătită minuţios din timp.

Protestul fanilor lui Manchester United a început cu patru ore înainte de ceea ce ar fi trebuit să fie startul derby-ului cu Liverpool (ora 18:30 în România). Primele mişcări au fost unele paşnice, fanii preferând să scandeze împotriva familiei Glazer şi să cânte celebrele melodii dedicate de peluză lui Ole Gunnar Solskjaer, Bruno Fernandes sau Edinson Cavani.

ADVERTISEMENT

În jurul orei 14:00 (ora 16:00 în România) a pornit nebunia, iar totul pare că a fost atent pregătit. Conform The Athletic, înainte ca fanii să ia cu asalt stadionul “Old Trafford” au fost aruncate câteva artificii care au produs un zgomot asurzitor, un semnal că atacul poate fi pornit. Imediat, gazonul a fost umplut cu sute de fani care au pătruns pe teren pe diferite căi. Forţele de ordine au fost luat prin surprindere, motiv pentru care s-au repliat cu greutate.

În tot acest timp, Hotelul Lowry, unde erau cazaţi jucătorii lui Manchester United, a fost pichetat de fani, care nu au lăsat autocarele să plece spre stadion. Pe reţelele de socializare au apărut imediat primele clipuri video din interiorul stadionului, unde fanii au început să-şi facă de cap.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat pe gazonul de pe “Old Trafford”. De ce a fost amânat meciul

După ce au luat cu asalt gazonul stadionului, fanii au început să arunce cu torţe, iar Jamie Carragher, legendă a lui Liverpool şi analist TV al Sky Sports, a fost una dintre ţinte. După ce şi-au reluat cântecele împotriva familiei Glazer, suporterii au început să devasteze: au rupt steagurile de la marginea terenului şi s-au urcat pe porţi.

Când s-a tras linie, oamenii care au grijă de stadion au observat că dispăruseră mingile şi un fanion de la marginea gazonului. Forţele de ordine au reuşit să disperseze mulţimea de pe teren, însă au mai existat câteva tentative ale fanilor de a se întoarce pe gazon.

ADVERTISEMENT

Fanii au ajuns şi în vestiarele celor două echipe, motiv pentru care oficialii cluburilor şi ai Premier League au luat din start în calcul amânarea partidei. Cum meciurile din prima ligă a Angliei se dispută cu protocoale stricte, iar numărul de persoane care au acces în aceste zone este limitat, a fost clar că regulile au fost încălcate şi că jucătorii erau în pericol. De aici şi până la amânarea meciului a fost doar un pas.

Manchester United – Liverpool a fost amânat, însă oficialii Premier League nu au anunţat încă o dată pentru disputarea partidei. Luni este imposibil să se joace, din moment ce “diavolii” vor juca joi pe “Olimpico” în returul semifinalelor Europa League. Cu toate acestea, un amănunt a trecut aproape neobservat, Liverpool nu a cerut câştigarea meciului la masa verde, cu toate că ar fi avut dreptul.

“Protestul de azi a fost paşnic, dar mereu vor fi idioţi care vor strica totul. Ştirile vor fi despre ei, nu despre restul lucrurilor întâmplate. Este consecinţa deciziei patronilor de a merge în Superliga Europei” – Jamie Carragher

Familia Glazer, contestată de fanii lui Manchester United încă din prima zi

Malcolm Glazer a apărut la Manchester United în septembrie 2003, iar doi ani mai târziu a devenit acţionar majoritar al clubului. Fanii “diavolilor” nu au privit cu ochi buni acţiunea, iar prima vizită a familiei Glazer pe “Old Trafford” a fost întâmpinată cu proteste. “Mori, Glazer, mori”, au cântat ultraşii, semn că ura faţă de americani era una totală.

“Familia Glazer este marele inamic al lui Manchester United”, spunea Sean Bones, vicepreşdinte al suporterilor lui Manchester United. La scurt timp, fanii care nu l-au acceptat pe Glazer au fondat un club al suporterilor, United of Manchester, echipă care evoluează în ligile inferioare din Anglia.

Nemulţumirea fanilor a venit în momentul în care datoriile au crescut pentru Manchester United, după ce Malcolm Glazer a cumpărat clubul cu ajutorul unor împrumuturi care au îngreunat situaţia financiară. În plus, americanii nu au investit prea mulţi bani, ba chiar ajungând în situaţia în care clubul le aducea un profit considerabil.

Manchester United foloseşte doar banii pe care îi produce, familia Glazer administrează situaţia financiară, iar datoriile cresc din cauza împrumuturile luate de americani pentru a cumpăra echipa. Un cerc vicios din care fanii vor să iasă cât mai curând.

  • 89.000.000 de lire sterline a câştigat familia Glazer în perioada 2014-2019

După decesul lui Malcolm Glazer, Manchester United a încăput pe mâinile lui Joel şi Avram Glazer, însă ura fanilor pe americani nu s-a oprit. Proiectul Superligii Europei, unde clubul se număra printre cei 12 fondatori, a produs ruptura totală, iar fanii cer acum plecarea familiei Glazer de la conducere.

“Nu poţi forţa pe cineva să vândă un club, iar familia Glazer a dovedit că este încăpăţânată. Nu ştiu dacă viitori investitori vor trata clubul mai bine, dar este momentul oportun pentru o schimbare” – Gary Neville

Se schimbă ceva după protestul fanilor lui Manchester United? Ce model de conducere vor “diavolii”

Chiar dacă revolta de duminică a fost cel mai agresiv protest al fanilor, şansele ca familia Glazer să plece de la Manchester United sunt minime. Proiectul Superligii Europei a fost un eşec răsunător, însă americanii nu vor pleca de pe “Old Trafford”, lucru care se va întâmpla şi la Arsenal, alt club afectat de decizia conducătorilor de a intra în noua competiţie.

Protestatarii de duminică şi cei care au comentat subiectul în online îşi doresc ca fanii să aibă o putere mai mare decizie în club. Regula 50+1 din Bundesliga, prin care fanii sunt majoritari, este proiectul dorit la Manchester United, însă va trece mult timp până când visul va deveni realitate.

ADVERTISEMENT