News

Revoltă la Praid, localnicii au mers cu lumânări şi coroane la intrarea în salină. Un plan de salvare aştepta de 15 ani să fie pus în aplicare

Doliu simbolic la Praid, după inundarea salinei. Localnicii au aprin lumânări şi acuză că planul de salvare a fost ignorat timp de 15 ani.
30.05.2025 | 22:50
Revolta la Praid localnicii au mers cu lumanari si coroane la intrarea in salina Un plan de salvare astepta de 15 ani sa fie pus in aplicare
Salina Praid nu se va redeschide mai devreme de un an de zile Foto: Blikk
ADVERTISEMENT

Salina Praid a fost inundată, depozitele de sare ale Salrom au fost compromise, iar  riscul prăbuşirii acestei atracţii turistice unice în ţară este foarte. Nu este numai vina vremii potrivnice din ultimele zile, ci şi a nepăsării autorităţilor, surde de 15 ani la strigătele de ajutor ale localnicilor.

Localnicii au mers cu lumânări şi coroane la intrarea în Salina Praid

Peste 120 de pensiuni şi restaurante sunt în zona Praid, toate având ca sursă principală de venit banii cheltuiţi aici de turişti, veniţi să viziteze salina, în scop turistic sau la tratament. O dată ce acest obiectiv vă dispărea, cu salina se va prăbuşi şi traiul de viaţă al oamenilor. Afacerile vor fi închise, iar zona va decădea. În astfel de condiţii, revolta oamenilor este de înţeles.

ADVERTISEMENT

Potrivit estimărilor specialiştilor, în interiorul salinei Praid ar fi peste şase milioane de metri cubi de apă, echivalentul a trei mii de bazine olimpice de înot. La o primă estimare, cel puţin nouă luni ar dura până când salina ar putea fi complet golită, dar costurile ar fi imense.

„Estimarea noastră este de 300 de milioane de lei ca şi necesar pentru a rezolva problema. Odată ce a apărut această situaţie, împreună cu ministrul de Finanţe, cu premierul, cu autorităţile locale şi cu CNSU, azi-noapte, am luat o decizie foarte fermă prin care am abilitat Ministerul Economiei şi Ministerul Mediului să emită o Hotărâre de Guvern prin care stabilim o investiţie de urgenţă pentru a rezolva situaţia de fond”, a declarat ministrul Economiei, Bogdan Ivan.

ADVERTISEMENT

Salrom şi Apele Române îşi pasează vina reciproc

Cele mai optimiste scenarii arată că salina s-ar redeschide în cel puţin un an de zile. „Praidul era atractiv tocmai pentru că nu veneau doar turiști activi, ci și pacienți, copii și bătrâni care sufereau de boli respiratorii și aveau încredere în salină, care doreau să se recupereze aici tocmai pentru a putea face drumeții după aceea, dacă plămânii lor o suportau”, spune inginerul Barna Kovacs, pentru publicaţia maghiară Blikk.

La intrarea în salină oamenii au aşezat lumânări şi coroane de flori şi acuză autorităţile cu au rămas impasibile la semnalele trase de ani de zile. Nu mai departe de anul trecut mina a fost inundată, Salrom a făcut reparaţii, dar acestea s-au dovedit ineficiente. Pentru protecția galeriilor trebuia construită o albie de beton impermeabilă pe pârâul Corund. Lucrările au început la începutul lunii mai, însă s-a dovedit a fi prea târziu.

ADVERTISEMENT

Pe fondul furiei localnicilor, cei de la Salrom şi cei de la Apele Române se acuză reciproc. „Singura soluţie, şi asta e o soluţie pe termen lung, ar fi ca cei de la Apele Române să preia un proiect pe care ştiu că îl aveau de 10-15 ani de regularizare a pârâului, care constă în creearea unui polder, a unui baraj in amonte şi a unui lac de acumulare, pentru a preveni efectele undelor de viitură”, spune directorul Salrom, Constantin Dan Dobrea.

ADVERTISEMENT

În schimb, cei de la Apele Române pasează vina înapoi la Salrom. „Responsabilitatea nu este la Apele Române. Salina Praid se află în proprietatea şi administrarea exclusivă a SC Salrom S.A. Pârâul Corund traversează proprietatea Societăţii Naţionale a Sării. Conform prevederii legii apelor, benefeciarul lucrării, în cazul de faţă – Salina iniţiază investiţia, iar ANAR vizează şi supervizează”.