News

Revoltă pe tema majorării pensiilor speciale. Pensionarii cer explicații premierului Nicolae Ciucă

Creșterea recentă a pensiilor speciale cu 20% a atras nemulțumirea pensionarilor obișnuiți. Aceștia se simt nedreptățiți de creșterea de 10% pe care au primit-o ei și cer explicații.
11.01.2022 | 16:29
Revolta pe tema majorarii pensiilor speciale Pensionarii cer explicatii premierului Nicolae Ciuca
ADVERTISEMENT

La finalul anului 2021, Ministerul Justiției a emis un ordin prin care indicele care este folosit la calculul salariilor primite de magistrați a crescut de la 465 la 605 lei. Din acest motiv, și pensiile speciale pe care aceștia le primesc au crescut.

Aaceastă decizie a ministerului a dus la o creștere cu 20% a pensiilor speciale și a provocat revolta pensionarilor de rând. Aceștia au primit, la începutul acestui an, o creștere de doar zece procente, notează Știri pe surse.

ADVERTISEMENT

Pensionarii obișnuiți, prin vocea organizațiilor care îi reprezintă, nu sunt de acord cu aceste majorări diferențiate și se consideră umiliți de o astfel de decizie.

“Federaţiile naţionale reprezentative ale organizaţiilor de pensionari au luat act cu surprindere de decizia, pe care o consideră imorală, de majorare cu 20% a pensiilor speciale, în condiţiile în care pensiile de asigurări sociale de stat ale milioanelor de pensionari au fost majorate doar cu 10%. Diferenţa de creştere dintre cele două procentaje – 20% faţă de 10% creează un sentiment de umilire a pensionarilor cu pensii bazate pe contributivitate”, au explicat organizațiile pensionarilor.

ADVERTISEMENT

Comunicatul de presă este semnat de Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România și Federaţia Naţională a Pensionarilor din România.

Împreună, aceste organizații cer premierului Nicolae Ciucă explicații în legătură cu această decizie. De asemenea, pensionarii cer autorităților și luarea unor măsuri care să îndrepte această situație.

ADVERTISEMENT

De ce au fost crescute pensiile speciale?

Într-o proporție semnificativă, de această creștere vor beneficia angajații din sistemul juridic: judecători, procurori, dar și alte categorii profesionale.

Din ordinul semnat de Cătălin Predoiu reiese faptul că salariile și pensiile mărite vor fi încasate începând cu luna februarie a acestui an.

ADVERTISEMENT

Ministrul susține că acest ordin a fost necesar pentru evita eventualele procese intentate de magistrați, care ar putea forța statul român să respecte o serie de decizii ale Curții Constituționale.

Datele oficiale arată că salariul mediu net din sistemul judiciar, vorbim aici de judecători, procurori, grefieri și dar și alte categorii de angajați, era de aproape 9.000 de lei (8.765,5 lei) înainte de majorarea indicelui de referință.

Cătălin Predoiu a mai precizat că urmează să propună un proiect care să stabilească o salarizare unitară a angajaților din sistemul judiciar. De asemenea, un act normativ în acest domeniu ar trebui să pună capăt dezechilibrelor dintre grade, sporuri sau funcții.

ADVERTISEMENT