Life

Revolta unui muzician etnic maghiar născut în România: ”Unde e acasă pentru mine dacă nu aici? Jignește pe cineva prezența mea?”

Supărarea unui etnic maghiar venit pe lume în țara noastră. Artistul a făcut mai multe declarații despre locul pe care îl numește „acasă”.
30.01.2023 | 18:57
Revolta unui muzician etnic maghiar nascut in Romania Unde e acasa pentru mine daca nu aici Jigneste pe cineva prezenta mea
Supărarea unui etnic maghiar venit pe lume în țara noastră. Artistul a făcut mai multe declarații despre locul pe care îl numește „acasă”. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Revolta unui muzician etnic maghiar născut în România. Cântărețul, pe numele său Erdos Janos, se întreabă unde e acasă pentru el având în vedere că a venit pe lume în Satu Mare, la numai 10 kilometri de Ungaria.

Supărarea unui etnic maghiar venit pe lume în țara noastră. Artistul a făcut mai multe declarații despre locul pe care îl numește „acasă”

Artistul de origine maghiară, fost angajat al Filarmonicii de stat Dinu Lipatti din Satu Mare, a făcut o postare amplă pe social media unde le-a sugerat tuturor oamenilor să se pună în locul său atunci când este izgonit din România.

ADVERTISEMENT

Provine dintr-o familie de unguri, cu străbuni maghiari care l-a rândul lor s-au născut în țara noastră. Au emigrat în urmă cu foarte multe generații, muzicianul precizând că nu greșește atunci când nu își ascunde originile.

„Îmi păstrez limba, tradițiile, îi respect pe predecesorii mei… Ce nu fac bine? Limba statului am învățat-o, istoria am învățat-o, îmi iubesc țara, respect toate națiile care locuiesc aici.

ADVERTISEMENT

Nu-mi fac de rușine țara, din contră, datorită meseriei mele am ajutat să fie apreciată. Unde greșesc? Că sunt maghiar și nu ascund asta acasă? Să plec, mi se spune, în Ungaria. 

Voi știți cum m-am simțit când cei de acolo mi-au spus «Voi, românii…». La dracu! Fiindcă vorbeam mai bine limba maghiară decât ei? Mai corect. Unde e «acasă» pentru mine dacă nu aici? Unde pot fi apreciat ca Om mai bine decât aici?

ADVERTISEMENT

Care e vina mea? Jignește pe cineva prezența mea? Că nu renunț la naționalitatea mea? Că niciodată nu neg că sunt maghiar? Sunt! Ăsta sunt! Ma-ghiar! Și? Pe cine deranjează?

De ce? Eu nu am voie să cânt Imnul maghiar, Secuiesc? Mă atașez de ele! Nu au text iredentist, nu provoacă indignare textele lor”, a scris Erdos Janos pe pagina personală de Facebook.

ADVERTISEMENT

Erdos Janos, printre artiștii care a intonat imnul românesc

Erdos Janos a mai precizat că se numără printre artiștii care a intonat de-a lungul timpului imnul românesc și chiar a fost apreciat de oamenii de pretutindeni, în ciuda faptului că face parte dintr-o minoritate.

În altă ordine de idei, muzicianul a subliniat că atunci când comentează sau își dă cu părerea despre un anumit subiect este dat la o parte și „trimis afară”.

ADVERTISEMENT
Tags: