News

Revolta lui Victor Ciutacu împotriva avertismentului CNA: ”Hai să vedem ce-mi faceți când vă prind că mințiți?”

27.06.2020 | 22:29
Revolta lui Victor Ciutacu impotriva avertismentului CNA Hai sa vedem cemi faceti cand va prind ca mintiti
ADVERTISEMENT

La o zi după ce Consiliul Național al Audiovizualului a avertizat televiziunile ”să asigure respectarea obligaţiilor legale privind informarea corectă a publicului”, jurnalistul Victor Ciutacu, de la România TV, acuză CNA și Grupul de Comunicare Strategică de faptul că ar încerca să cenzureze informațiile legate de evoluția epidemiei în România.

Aud că, la cererea celulei de criză, CNA ne somează cumva ca, pe tema spinoasă a crizei covizilor, să nu difuzăm altceva decât ce provine din surse oficiale”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Sigur că nu poți avea succes explicând rațional rataților profesional care au eșuat în guvern și în CNA cum se face presa. Așa că le-o zic direct: hai să vedem ce-mi faceți când vă prind că mințiți!”, a continuat jurnalistul.

”Au băgat spaima în popor”

Ciutacu argumentează că presa are suficiente argumente să pună sub semnul întrebării informații furnizate de autorități legate de epidemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Hai să dau un simplu exemplu (sper) folositor strungarilor de presă care au păreri despre ce nu se pricep, dar care încearcă să controleze. Directorul medical de la Victor Babeș anunță, în calitatea sa oficială, că vin suspecții din Giurgiu & Teleorman valuri, iar spitalul e full. Din trei telefoane, primesc pe mail, de la alți oficiali, informația că la Victor Babeș sunt aproape 150 de paturi goale, iar de la Giurgiu & Teleorman (unde spitalele covid sunt aproape goale) nu pleacă mai nimeni spre București să se interneze. Pe care dintre oficiali să-i cred?”, a exemplificat jurnalistul.

Într-o adăugire la postarea inițială, Victor Ciutacu își exprimă îndoielile și asupra modului în care sunt raportate infectările cu SARS-CoV-2 de către Grupul de Comunicare Strategică.

ADVERTISEMENT

Ordinarii au băgat azi spaima-n popor, anunțând prima oară un număr de infectați care să sperie deliberat. După aia, au revenit discret și au comunicat că, de fapt, au testat de zece ori mai mulți decât au raportat, iar numărul infecaților e același”, a mai scris Ciutacu.

România TV, sancționată de CNA

Consiliul Național al Audiovizualului a avertizat, vineri, posturile de radio și televiziune ”ca în cadrul emisiunilor informative şi de dezbatere în care se abordează subiectul COVID-19, să asigure respectarea obligaţiilor legale privind informarea corectă a publicului”. CNA a precizat că poziția exprimată survine ca urmare a unei solicitări făcute de către Grupul de Comunicare Strategică, informează News.ro.

ADVERTISEMENT

Postul România TV, la care lucrează Victor Ciutacu, a fost amendat, pe 23 iunie, cu 5.000 de lei pentru informații legate de epidemie.  Emisiunea vizată era din 5 mai 2020 când au fost afișate pe ecran titlurile ”Anchetă gravă: Morţi de COVID “cumpăraţi” de spitale” și ”Rudele morţilor au semnat în alb că pacienţii aveau COVID”.

CNA a invocat articolul 64 alineatul 1 din Legea audiovizualului care stipulează: “În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

ADVERTISEMENT