News

Revoltele de stradă şi conflictele cu poliţia pe timpul izolării, explicate de psihoterapeutul Iuliana Spânu: “Este o frică mascată” Exclusiv

29.04.2020 | 11:27
Revoltele de strada si conflictele cu politia pe timpul izolarii explicate de psihoterapeutul Iuliana Spanu Este o frica mascata Exclusiv
Coronavirus în România, 12 mai 2020. Se înregistrează 15.588 de infectări și 982 de morți. Live Update
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus i-a forţat pe majoritatea românilor să intre în izolare la domiciliu în ultimele două luni. O mare parte a populaţiei a respectat măsurile pe care autorităţile le-au impus, însă au avut loc şi episoade violente în care mai multe grupuri de oameni nu numai că au ieşit pe străzi să facă grătare şi petreceri, ba mai mult, au lansat şi ameninţări la adresa oamenilor legii prin intermediul reţelelor de socializare.

Revoltele de stradă şi conflictele cu poliţia, explicate de psihoterapeutul Iuliana Spânu!

Ştim cu toţii cazul deja celebrului “Spartacus”, care a lansat un mesaj la adresa oamenilor legii printr-un live pe Facebook: “Intrați cât de mulți! Să-nebunesc, cum vine poliția, de nu-i răstorn! Așteptăm poliția! Revoluție, revoluție!”, să bătea în piept ”Spartacus” înainte de apariția oamenilor legii care au intervenit în forţă şi au înăbuşit rapid revolta. Din arest, cu un ochi umflat, interlopul a scris un mesaj prin care le cere iertare oamenilor legii: ”Ami pare rău la domni polițiști”

ADVERTISEMENT

FANATIK a stat de vorbă cu psihoterapeutul Iuliana Spânu despre motivele pentru care unii oameni au un comportament foarte agresiv în această perioadă şi de ce recurg la aceste “acte rebele” în momentul în care autorităţile fac apel la respectarea regulilor de izolare.

“Ieşim fără adeverinţă, ieşim în gaşcă, ieşim pe stradă şi ne filmăm în timp ce chemăm poliţia că noi suntem mari şi tari”

Psihoterapeutul consideră că aceste acţiuni “rebele” ascund o frică, ce se manifestă prin nişte acte care, de cele mai multe ori, devin iresponsabile: “Ne uităm la cei care nu iau în serios starea de urgență. Cei care cred cu o naivitate puerilă, din punctul meu de vedere, că nu vor fi cuprinși de boală. Aceștia spun: «mă fac că nu văd că poate nu mi se întâmplă». Ei bine, se întâmplă.

ADVERTISEMENT

În rândul cunoștințelor, prietenilor, oamenilor de la televizor, medicilor. Această negare, de obicei, ascunde o frică de moarte. Şi atunci încercăm cu tot posibilul să continuăm viaţa în aceleaşi condiţii ca şi până acum, deşi realiatea nu ne dă aceleaşi condiţii. Această frică mascată se manifestă prin nişte acte rebele: ieşim fără adeverinţă, ieşim în gaşcă, ieşim pe stradă şi ne filmăm în timp ce chemăm poliţia că noi suntem mari şi tari. E ca şi cum noi vrem să demonstrăm că suntem deasupra bolii, deasupra morţii. Pentru că moartea există”.

“Există și persoane care au luat o precauție excesivă, în sensul în care, cei care cumpără, cumpără masiv și nu se gândesc să îi lase și celuilalt”

Iuliana Spânu a explicat că, la polul opus, există oamenii care îşi iau măsuri exagerate de precauţie, şi în această categorie intră persoanele care cumpără excesiv, tot din cauza fricii şi a nesiguranţei:

ADVERTISEMENT

“Tot ceea ce s-a întâmplat s-a transformat într-o traumă la nivel global. Pe de-o parte din perspectiva bolii, pe de altă parte din perspectiva extinderii foarte rapide. Odată cu treaba asta ne-a fost amenințată starea de sănătate la fiecare dintre noi. Instinctul de supraviețuire a fost activat la fiecare dintre noi și bineînțeles că se manifestă diferit.

Există multe persoane care au luat în serios sfaturile autorităților, dar există și persoane care au luat o precauție excesivă, în sensul în care, cei care cumpără, cumpără masiv și nu se gândesc să îi lase și celuilalt. În primul rând este vorba de frică, care ne împinge să luăm niște acțiuni mai puțin raționale”, susţine psihoterapeutul.

ADVERTISEMENT

De ce nu le este frică unor oameni de amenda uriaşă: “Este frica. Ea bate la uşă şi chiar a intrat. Eu chiar cred că ei nu se gândesc până acolo”

Amenzile pentru nerespectarea Ordonanţelor Militare sunt cuprinse între 2000 şi 20.000 de lei, o sumă uriaşă pentru România, însă cu toate acestea sunt foarte mulţi oameni care încalcă aceste reguli, în ciuda sancţiunilor. Iuliana Spânu a explicat cum este declanşat acest comportament iraţional:

“Este frica. Ea bate la uşă şi chiar a intrat. Eu chiar cred că ei nu se gândesc până acolo. Atât de tare sunt ameţiţi de informările şi dezinformările apărute. Până la urmă noi am fost privaţi de libertate, într-un fel. Trebuie să ne reîncadrăm propria viaţă şi să stăm închişi într-un apartament cu doi copii, trei copii, mai avem de lucru şi la serviciu. Din sufocarea asta, unii nu mai gândesc şi vor doar să fugă, indiferent de consecinţe. Poate unii dintre ei se gândesc ce se va întâmpla dacă nu plătesc, dar nu ştiu cât iau de în serios acţiunile pe care autorităţile sunt nevoiţi să le facă. 

Lipseşte educaţia civică de a fi responsabil în cadrul comunităţii tale. Chiar îmi doresc să cred că această perioadă este una de maturizare şi de reîncadrare a propriei vieţi, astfel încât conştiinţa civică să fie prezentă în conştiinţa cât mai multor oameni”, a conchis psihoterapeutul pentru FANATIK.

  • 80 de milioane de euro este valoarea amenzilor date până acum pentru nerespectarea Ordonanţelor Militare
  • 20.000 de lei este amenda maximă pe care o pot încasa persoanele fizice pentru încălcarea Ordonanţelor

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: