Life

Revoltele și speranțele cântăreței Sanda Ladoși, într-un interviu fără perdea: „Să nu permitem nimănui să instaureze frica”

27.10.2020 | 11:40
Revoltele si sperantele cantaretei Sanda Ladosi intrun interviu fara perdea Sa nu permitem nimanui sa instaureze frica
Sanda Ladoși, una din cele mai noi prezențe pe scena politică românească. Foto: zf.ro
ADVERTISEMENT

Cântăreața Sanda Ladoși a decis să intre în gura lupului, pe scena politicii, unde lucrurile nu sunt ușoare nici pentru cei pregătiți pentru asta, darămite pentru un artist care și-a dedicat toată viața publicului.

Artista a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre decizia de a candida la alegerile parlamentare și și-a exprimat revoltele într-un interviu rarisim.

ADVERTISEMENT

Fosta reprezentantă a României la Eurovision în anul 2004 a deplânge în rândurile de mai jos și soarta artiștilor care nu își mai găsesc locul în lumea muzicală, una care, din punctul ei de vedere, a devenit o copie timidă a Vestului, lipsită de identitate.

„Industria muzicală de azi nu este a noastră”

Cum trăiești această perioadă ca artist, dar ca om? Ce crezi că se întâmplă în lumea asta cu adevărat?

– Ce se întâmplă în lumea asta este evident. Faptul că nu toată lumea vede sau este pregătită este iarăși evident. Semnele sunt acolo și se văd. Ca artist sunt intens lovită și primordial anulată. Ca om oricum nu contez, deci optimist vorbind trebuie să mă adaptez. În schimb, ca om am datoria de a face tot ce îmi stă în putință pentru a ajuta. Lumea asta este în continuă schimbare, dar nu aș spune că este de bun augur ce se întâmplă. Dinamica există și e normală, dar dacă nu e în sens pozitiv, degeaba.

ADVERTISEMENT

Ai devenit cunoscută publicului pentru muzică. Cum ai descrie industria actuală? Crezi că s-a pierdut arta în ultimii ani? Cât mai e muzică și cât mai e doar business?

– Industria muzicală din ziua de azi nu este a noastră. E o timidă copie a Vestului, deci lipsită de identitate. Oriunde mergi în lumea asta vei auzi muzica locului care îi dă particularitate și farmec. De aceea mergem în străinătate pentru că dorim să vedem ce este fascinant la ei. Printre altele este și muzica. Nici o țară în lumea asta nu a renunțat la identitate așa cum am făcut-o noi. Valabil în muzică, dar nu numai. Cu niște excepții de tineri talentați care chiar își merită locul în acest domeniu există multă “maculatură”. Sună dur, dar e o realitate. Se face muzică oricum, de oricine, chit că are talent sau nu. Ștacheta valorică a scăzut mult.

Sanda Ladoși, despre motivul pentru care s-a înscris în politică

Unul din momentele de glorie în cariera ta a fost reprezentarea României la Eurovision, în anul 2004. Ai mai accepta o astfel de provocare acum?

-Eurovision a fost o experiență grea, dar minunată pe care aș repeta-o oricând dacă aș avea aceeași vârstă. Deci nu acum.

ADVERTISEMENT

Revenind la revoltele tale, dincolo de muzică: ce te-a mânat să te înscrii în politică?

-Decizia de a mă implica în zona politică este probabil un soi de revoltă la ceea ce trăim în mod special azi. Și aș dori să fie foarte clar. Nu sunt om politic, nici nu am cum și nu fac parte din nicio structură politică. Sunt doar un reprezentant al ideilor unui partid, singurul de altfel care azi mă poate interesa deoarece ideile sale sunt preocupările mele zilnice. Apă, aer, pământ curat care generează sănătate nouă și copiilor noștri. Ar trebui, cred, să fie mai puțini politicieni și mai mulți oameni. Asta ar fi rețeta ideală a rezistenței în politic. Cei cu ștate vechi ar trebui să facă mai degrabă loc oamenilor cărora chiar le pasă de oameni.

„Să nu permitem manipularea. Frica e arma ideală a politicianului de a conduce un popor”

Ești pregătită pentru atacurile tipice cu care se confruntă politicienii clasici într-o campanie electorală?

-De atacuri am avut parte de-a lungul vieții destule. Și nu simple. Probabil că a fost o pregătire pentru ce vă urma. Nu îmi e teamă de atacuri. Cunosc o mare majoritate a lumii politice și nu cred că este cineva în măsură să mă atace. Niciunul din cei implicați în această zonă nu s-au născut cu experiență. Cu siguranță au acumulat-o în timp.

ADVERTISEMENT

Ce îndemn ai pentru oamenii care te urmăresc, pentru românii care sunt debusolați în această criză provocată de pandemie?

-Nu pot să dau sfaturi dacă ele nu îmi sunt cerute. Pot să spun un singur lucru: că nu intotdeuna ceea ce ni se vinde este și produsul corect sau bun. Că secretul unui echilibru în momente dificile este o informație diversă nu unilaterală. Cu siguranță statul zilnic cu nasul în televizor nu aduce îmbunătățiri. Că ar trebui să fim mai atenți la jocul din planul secund, nu la ce ni se afișează. Că trebuie să căutăm să ne informăm nu să luăm de bun tot ce ni se servește. Să nu permitem manipularea, îndoctrinarea și mai ales să nu permitem nimănui să instaureze frica. Frica este arma ideală pentru politicianul clasic de a conduce un popor. Sunt declarații oficiale a multor conducători care au utilizat această metodă. Și cel mai important aspect din punctul meu de vedere este menținerea spiritului bun și cultivarea lui. În orice condiții. Fiecare are metode propri. Doar așa vom putea merge mai departe indiferent de furtunile care se abat asupra noastră, iar de ce avem nevoie noi ca popor acum? De un lider adevărat, care își iubește țara și poporul, care în acest moment are nevoie de lumina, încurajare, susținere, nicidecum presiune și frică.

Cine este Sanda Ladoși, pe scurt

Sanda Ladoși este una dintre cele mai cunoscute cântărețe din România. Artista născută în județul Mureș, unde candidează pentru un loc în Senatul României din partea Partidului Ecologist Român, a început să cânte de la vârsta de 10 ani, iar de atunci și-a dedicat aproape toată viața muzicii, devenind una din cele mai iubite soliste de muzică ușoară în anii 2000.

Cântăreața a cântat de-a lungul timpului pe marile scene la festivaluri și evenimente naționale alături de Marcel Pavel, regretatul Ioan Gyuri Pascu, Ștefam Iordache și Aurelian Temișan, printre alții. În anul 2004 a participat la Eurovision, la Istanbul, reprezentând România cu melodia „I admit”.

 

ADVERTISEMENT