News

Revoluția de la Timișoara, materie obligatorie în școli! Ce proiect de lege vrea să inițieze un liberal

Revoluția de la Timișoara ar putea ajunge materie obligatorie în școli! Cel puțin aceasta este dorința unui deputat liberal care nu înțelege de ce elevii nu studiază ceea ce s-a întâmplat în 1989
18.12.2021 | 21:55
Revolutia de la Timisoara materie obligatorie in scoli Ce proiect de lege vrea sa initieze un liberal
ADVERTISEMENT

FANATIK a scris AICI despre faptul că manualele de istorie nu prezintă mai nimic despre Revoluția Română din 1989.

Între timp, un deputat liberal a anunţat că va promova un proiect de lege prin care să fie introdusă în curricula şcolară studierea obligatorie a istoriei Revoluţiei de la Timişoara din 1989 şi a schimbării de regim din Decembrie 1989 în România.

ADVERTISEMENT

Revoluția de la Timișoara, materie obligatorie în școală!

Este vorba despre Marilen Gabriel Pirtea, cel care a și transmis un comunicat prin care a numit  „o ruşine naţională” faptul că revoluţionarii nu se află în niciun capitol al istoriei recente predate în învăţământul preuniversitar.

„Curricula şcolară nu cuprinde, din păcate, nici măcar în manualul de istorie, pagini semnificative despre Revoluţia de la Timişoara din 1989.

ADVERTISEMENT

Este o ruşine naţională, atât pentru Ministerul Educaţiei, cât şi pentru dascălii din şcoli, faptul că cei care au iniţiat eliberarea ţării de sub dictatura comunistă, revoluţionarii Timişoarei nu se mai află în niciun capitol al istoriei recente predate în învăţământul preuniversitar”, a zis Marilen Gabriel Pirtea.

Mai mult decât atât, deputatul liberal a precizat că faptul că nu se mai aminteşte de Revoluţie în manualele de istorie din învăţământul preuniversitar este „o nepermisă greşeală de viziune pedagogică, de abordare a educaţiei noilor generaţii.

ADVERTISEMENT

Absenţa Revoluţiei din 1989 din paginile manualelor de istorie utilizate în şcolile noastre este una dintre gravele erori şi marile nedreptăţi pe care cu toţii am tolerat-o până acum, o ruşine greu de dus pentru istoria Timişoarei şi eroii săi”.

Drept pentru care, reprezentantul PNL a transmis că va iniția un proiect de lege. „Pentru a repara această eroare a sistemului nostru de învăţământ şi pentru a recunoaşte meritele istorice ale revoluţionarilor timişoreni, eroi ai zilelor de Decembrie 1989, voi elabora şi promova un proiect de lege(…)

ADVERTISEMENT

(…)prin care să fie introdusă în curricula şcolară studierea obligatorie a unei discipline istorice ce este esenţială pentru formarea cetăţenilor României: Istoria Revoluţiei de la Timişoara din 1989 şi a schimbării de regim din Decembrie 1989 în România”, a adăugat Marilen Pintea.

 „Aşa cum a fost legiferat studiul obligatoriu al unei etape istorice specifice din secolul trecut, aici fiind vorba despre proiectul de lege care prevede studierea istoriei evreilor în licee şi şcoli profesionale (…)

(…) care a fost aprobat de Parlament şi promulgat deja de Preşedintele României în acest an, tot aşa este absolut necesar ca Parlamentul să aprobe completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 prin introducerea disciplinei şcolare „Istoria Revoluţiei de la Timişoara din 1989 şi a schimbării de regim din Decembrie 1989 în România” în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional, parte a trunchiului comun de discipline şcolare”, a mai zis deputatul de Timiș.

ADVERTISEMENT
Tags: