News

25 decembrie 1989, cel mai însângerat Crăciun! Câți oameni au fost uciși la Revoluție

25 decembrie 1989, cel mai însângerat Crăciun! Câți oameni au fost uciși la Revoluție și de ce autoritățile au ascuns mult timp numărul real al morților
25.12.2021 | 07:03
25 decembrie 1989 cel mai insangerat Craciun Cati oameni au fost ucisi la Revolutie
25 decembrie 1989, cel mai însângerat Crăciun al României! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Numărul real al victimelor Revoluției nu a fost cunoscut mulți ani de zile după momentul decembrie 1989. În haosul acelor zile, multe date s-au pierdut sau, spun mulți participanți, au fost „rătăcite” tocmai pentru a nu mai fi aflate vreodată.

Concret, pe durata Revoluției, potrivit datelor oficiale, numărul decedaților, dar și al celor mutilați prin împușcare, înainte de 22 decembrie 1989, este de aproximativ şapte ori mai mic decât cel al victimelor înregistrate după această dată.

ADVERTISEMENT

25 decembrie 1989, cel mai însângerat Crăciun din istoria României!

De altfel, dacă judecăm după evidenţele din anul 2005, întocmite de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, o instituție aflată în subordinea Guvernului României, numărul total al celor decedați prin împușcare pe durata revoluției a fost de 1142.

Nu se termină aici pentru că cel al răniților a fost unul mult mai mare. Vorbim despre 3138 de persoane, mulţi pierzându-și viața după aceea din cauza rănilor suferite. Au existat și 760 de reținuți.

ADVERTISEMENT

Din nefericire, au fost înregistrați, atenție, nu mai puțin de 748 de copii, urmași de eroi-martiri. Da, citiți bine, aproape 750 de copii nevoiți să crească fără un părinte. Ba chiar au fost și cazuri dramatice în care și-au pierdut ambii părinți.

De remarcat că toate aceste statistici fac referire strict la victimele care au fost declarate, înregistrate și verificate conform Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria revoluției române din decembrie 1989.

ADVERTISEMENT

Dacă judecăm însă potrivit datelor din rechizitoriile întocmite de parchetele militare, trebuie să știți că situația a fost una neagră și în rândurile militarilor. Au fost înregistrați 260 de decedați și 545 de răniți, iar de la Direcția Securității Statului au murit în urma incidentelor din revoluție 65 de angajați și au fost declarați 73 de răniți.

Există mai multe surse care vorbesc despre un număr mult mai mare de morți după data de 22 decembrie. Astfel, în presă a apărut varianta a peste 860 de persoane care și-au pierdut viața. Unii dintre au încetat din viață la spital, chiar și după Revelion, din cauza rănilor suferite.

ADVERTISEMENT

Oficial, Revoluția din 1989 a avut în total 1.166 de victime. Toți acești oameni și-au pierdut viața în orașele declarate martir. Vorbim despre Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara.

Potrivit statisticilor Institutului Revoluției Române, între zilele de 17 și 22 decembrie 1989 s-au înregistrat 271 de decese, între 22 și 25 decembrie, alte 715 decese, iar după 25 decembrie au fost înregistrate încă 113 victime. Fără dată exactă au fost înregistrate 67 de decese.

Despre vinovați numai de bine, deocamdată, aceștia nu există în viziunea Justiției. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv, că Dosarul Revoluţieitrebuie retrimis la Parchetul Militar pentru completarea rechizitoriului.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Jusţiei au precizat că s-au avut în vedere unele aspecte considerate neregularităţi ale rechizitoriului, precum înlăturarea unor probe (înscrisuri). “Urmărirea penală în ansamblul său, sub aspectul actelor de inculpare (punerea în mişcare a acţiunii penale), nu s-a reţinut să fie afectată de motive de nelegalitate”, a transmis PICCJ.

Așadar, după mai bine de trei decenii de la momentul decembrie 1989, Justiția din România încă nu are un răspuns, procurorii construiesc dosare care se plimbă de la o curte la cealaltă și guvernanții comemorează și cer rezolvări strict în decembrie.

În tot acest timp, sute de familii din România privesc neputincioase și așteaptă măcar un nume. Un nume vinovat pentru cele petrecute în timpul Revoluției. Nu ar fi o alinare după 32 de ani fără copil, frate, mamă sau tată, dar ar arăta măcar un minim de respect și bun simț din partea unor politicieni cocoțați peste cadavrele eroilor Revoluției.

ADVERTISEMENT
Tags: