Reticentă când vine vorba despre competițiile inter-cluburi, în special la cel mai înalt nivel, UEFA a schimbat deja sistemul competițional pentru echipele naționale masculine. Iar acum a decis să facă același lucru și în ceea ce privește fotbalul feminin.
În vară, atunci când s-a desfășurat ultima ediție a Campionatului European de fotbal feminin, întrecere câștigată de Anglia (2-1 în finala cu Germania), UEFA anunța că va face schimbări majore în acest segment.
Unele menite să crească atractivitatea competițiilor la nivel de echipe naționale. În ton cu Strategia UEFA. Și, iată, n-au fost simple vorbe în vânt.
Comitetul Executiv UEFA a aprobat un nou sistem competițional care va decide echipele naționale care se vor califica la Campionatul European și Campionatul Mondial.
Prima dată când va fi jucat noul format este în perioada premergătoare UEFA Women’s EURO 2025, începând din toamna anului 2023. Principii similare vor fi aplicate pentru drumul către FIFA Women’s World Cup 2027.
”Am spus în vară că vom continua să investim în fotbalul feminin, așa că iată-ne. Pe fondul unui Campionat European istoric, e timpul să dezvoltăm mai departe fotbalul feminin la nivel de echipe naționale.
Am contruit un sistem deschis și competititv, în care fiecare meci va conta. O reflexie adevărată a modelului sportiv european. Sunt convins că acest format va ajuta toate federațiile europene.
Și că va ține în viață visul calificării la un turneu major”, a spus președintele UEFA, Aleksander Ceferin.
Noul format a fost publicat pe site-ul UEFA. Și precizează că naționalele feminine vor participa, în fiecare ciclu, la două faze interconectate, Liga Națiunilor și Calificările Europene.
În prima fază, naționalele vor juca în Nations League. Competiție în urma căreia își pot trece în palmares un trofeu european. Și care, o dată la patru ani, va decide echipele europene calificate la Jocurile Olimpice.
Reprezentativele vor fi împărțite în 3 ligi valorice, în grupe de câte 3 sau 4 echipe, urmând să joace împotriva fiecărui adversar acasă și în deplasare.
Ca și în competiția masculină, există sistem de promovare/retrogradare. Ca și un play-off care va decide ierarhia la vârf. În plus, pe baza clasamentului Nations League se vor decide pozițiile pentru cea de-a doua fază a preliminariilor – numită European Qualifiers.
A doua fază a preliminariilor se va disputa după același sistem din Nations League (echipele vor fi împărțite în 3 ligi). Iar la final vor fi stabilite reprezentativele calificate pentru WEURO, respectiv Cupa Mondială.
Din Liga A se vor califica direct 8 echipe: ocupatele locurilor 1 și 2 la finalul preliminariilor. Va exista însă și un play-off, care se va disputa în două runde.
În prima dintre acestea, ocupantele locurilor 3-4 din Liga A vor juca împotriva echipelor de pe primele locuri și cele mai bine-clasate echipe de pe locurile 2 din Liga C.
Tot în această rundă, câștigătoarele grupelor și cele mai bune echipe de pe locurile 2 din Liga B vor întâlni ocupantele locurilor 3 și cele mai slab clasate locuri 2 din Liga B. În total, în runda a doua se vor califica 14 echipe.
Meciurile finale vor fi stabilite prin tragere la sorți, iar cele 7 învingătoare se califică la turneul final. În plus, ierarhia finală din preliminarii va determina și liga din care naționalele vor porni următorul ciclu de calificare.