News

Foto. Revoluție în Masoneria Română: Manole Iosiper, noul Mare Maestru! Fostul lider, “ars între coloane”

04.12.2020 | 19:19
Foto Revolutie in Masoneria Romana Manole Iosiper noul Mare Maestru Fostul lider ars intre coloane
Revoluție în Masonerie Manole Iosiper, noul Mare Maestru! Doctorul Bălănescu, înlocuit pentru fraudă și abuz! (foto arhivă personală)
ADVERTISEMENT

Schimbări majore la final de an în Masoneria Română: Manole Iosiper este noul Mare Maestru! FANATIK vă prezintă informaţii şi imagini în exclusivitate

Fenomenul Masonic trezește mereu interes, este învăluit mereu în mister. S-au scris foarte multe pe marginea acestui subiect, iar din luna aprilie, de când a început scandalul dintre medicul Radu Ninel Bălănescu, fostul Mare Maestru, și contestatarii săi, au curs râuri de cerneală.

ADVERTISEMENT

Până la urmă, s-a făcut lumină. FANATIK.RO a aflat în exclusivitate că fostul Mare Maestru al MLNR, Bălănescu, a fost înlocuit cu eminentul om de cultură Manole Iosiper, în vârstă de 82 de ani.

Manole Iosiper, ales Mare Maestru al Masoneriei Române, cu 95% dintre voturi! Bălănescu, „ars între coloane”

Radu Ninel Bălănescu a fost învinuit de fraudă, de excluderea ilegală a mai multor Masoni, de abuz și de înșelăciune! S-a întâmplat pentru prima oară în România ca un Mare Maestru să fie înlocuit în urma unor asemenea acuzații grave.

ADVERTISEMENT
Medicul Radu Ninel Bălănescu (sursa știrile Kanal D)
Medicul Radu Ninel Bălănescu

În luna aprilie a anului viitor, 2021, Masonii români regulari (recunoscuți de Marea Lojă Unită a Angliei și nu numai) își vor alege Marele Maestru pentru o perioadă de cinci ani.

Până în acel moment, omul de cultură Manole Iosiper a fost desemnat, cu un vot de peste 95%, drept Mare Maestru Pro Tempore. Momentan, domnul Iosiper a declinat, prin prisma încărcăturii emoționale a situației, invitația de a oferi un interviu în premieră, dar a promis că va reveni cu amănunte interesante pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Revoluție în Masonerie: Manole Iosiper, noul Mare Maestru! Doctorul Bălănescu, înlocuit pentru fraudă și abuz! (foto arhivă personală)
Revoluție în Masonerie: Manole Iosiper, noul Mare Maestru! Doctorul Bălănescu, înlocuit pentru fraudă și abuz! (foto arhivă personală)

O nouă Constituție a Marii Loji Naționale din România

Medicul Radu Ninel Bălănescu a primit deja o decizie judecătorească, potrivit căreia este obligat să facă față rigorilor legii. Dincolo de cele specificate în document, Bălănescu mai este acuzat de abuz de putere, incompetență, instigare, de „crearea unui climat de teroare” și de excluderea unor Francmasoni, după bunul său plac.

De altfel, potrivit surselor noastre, actuala conducere a Marii Loji Naționale din România lucrează la proiectul unei noi Constituții, care să nu mai facă posibile abuzuri de acest gen.

ADVERTISEMENT

Medicul Bălănescu și echipa

Răspunsul la plângerea penală depusă împotriva lui Radu Bălănescu (sursa arhivă personală)
Răspunsul la plângerea penală depusă împotriva lui Radu Bălănescu (sursa arhivă personală

sa, probabil, vor contesta decizia luată printr-un vot covârșitor la Conventul care a avut loc în urmă cu ceva vreme.

Conflict cu actorul Stelian Nistor, Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România

Practic, scandalul din Marea Lojă Națională din România a început în momentul în care actorul Stelian Nistor, Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, a fost exclus din MLNR, alături de alți apropiați, din motive neconstituționale, așa cum au remarcat mai mulți masoni cu experiență.

La rândul său, Radu Ninel Bălănescu a fost inițial suspendat de o Comisie Specială, legal constituită, chiar în cadrul forului pe care îl conducea! Acest „război” s-a încheiat prin decizia „arderii între coloane”, mai exact a excluderii pe viață a medicului Bălănescu din Marea Lojă Națională din România.

Potrivit surselor FANATIK, din momentul „arderii” lui Bălănescu a fost înghețat proiectul Casa Templului, un edificiu de importanță națională (n.r-Marea Lojă Națională este asociație de utilitate publică), până când instanțele vor stabili, cu exactitate, felul în care au fost folosiți banii cotizați pentru această construcție impresionantă. Reforma continuă și, din acest moment, niciunul dintre Marii Demnitari al MLNR nu va mai fi remunerat din banii Masonilor.

Conducerea MLNR ne-a informat că, în urma abuzurilor comise de vechea stăpânire, până în primăvara anului 2021 a fost suspendată inclusiv activitatea Tribunalului Masonic.

Cine este Manole Iosiper: unul dintre primii Francmasoni de după Revoluție

Noul Mare Maestru Pro Tempore, Manole Iosiper, este economist și a lucrat ani buni ca director al Magazinului Universal Obor, despre care se spune că a fost „primul mall din România”. De asemenea, este unul dintre întâii Francmasoni inițiați după Revoluția din decembrie 1989 și unul dintre fondatorii Marii Loji Naționale din România.

Apropiații săi ne-au precizat că dincolo de cariera strălucită în domeniul economic, Manole Iosiper este, în particular, o persoană extrem de sensibilă. De altfel, în momentul depunerii Jurământului, de la finalul recentelor alegeri, noul Mare Maestru Pro Tempore, Manole Iosiper, ar fi lăcrimat…

Revoluție în Masonerie Manole Iosiper, noul Mare Maestru! Doctorul Bălănescu, înlocuit pentru fraudă și abuz! (foto arhivă personală)
Revoluție în Masonerie Manole Iosiper, noul Mare Maestru! Doctorul Bălănescu, înlocuit pentru fraudă și abuz! (foto arhivă personală)

Comunicat MLNR: „Trăim un timp al valorilor răsturnate”

În apropierea Zilei Naționale, masonii români și-au îndreptat privirile asupra românilor, a istoriei și a contextului actual: „Trebuie să recunoaștem că trăim, cu sau fără voia noastră, un timp al valorilor răsturnate, în care generațiile recente nu mai pricep cu ușurință dimensiunile etice ale celor care au înfăptuit Marea Unire, de la Vasile Goldiș, Șt. Cicio-Pop, Gh. Pop de Băsești, Alexandru Vaida Voievod, Pantelimon Halipa, Ion Inculeț, Constantin Stere, Ion Nistor, Iancu Flondor, Dionisie Bejan, Sextil Pușcariu, până la Iuliu Maniu, Regele Ferdinand I și Regina Maria. (…)

Noi, masonii români, avem obligația morală să redescoperim, cu respectul cuvenit, lumea celor care au scris adevăratele file de istorie ale României Mari, să o păstrăm cu sfințenie și să o ducem mai departe”, se arată într-un comunicat oficial emis de M.L.N.R.

ADVERTISEMENT
Tags: