Oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge au creat un sistem revoluţionar de prognoză a vremii, bazat pe inteligenţă artificială, numit Aardvark Weather. Acesta folosește de mii de ori mai puțină putere de calcul și rulează mult mai rapid decât sistemele actuale, spun cercetătorii.
De obicei, conceperea sistemelor de prognoză meteorologică necesită ani de muncă de cercetare, iar prognozele în sine sunt generate printr-un set complex de pași, fiecare dintre aceştia durând câteva ore pentru a fi finalizat pe supercalculatoare dedicate. Toate astea necesită echipe suplimentare de experți pentru a le dezvolta, întreține și implementa.
Aardvark Weather propune un plan de înlocuire a întregului proces prin antrenarea inteligenței artificiale, pe baza datelor brute primite de la stații meteo, sateliți, baloane meteorologice, nave și avioane din întreaga lume, astfel încât prognozele să fie cât mai exacte.
Sistemul se bazează pe cercetări recente de la Huawei, Google și Microsoft, care arată că un pas în procesul de prognoză a vremii, cunoscut sub numele de soluţionator numeric, care calculează modul în care vremea se schimbă în timp, poate fi înlocuit cu inteligența artificială pentru a concepe prognoze mai rapide și mai precise.
Oamenii de știință mai spun că modelul va putea oferi previziuni precise pentru opt zile, în loc de prognozele actuale pe cinci zile, precum și prognoze hiper-localizate. În plus, va ajuta la o mai bună predicţie a fenomenelor naturale – calitatea aerului, dinamica oceanelor, gheața mării și dezastrele naturale cum ar fi uraganele, incendiile sau tornadele.
De remarcat că doar 10% din totalul datelor de intrare necesare sistemelor existente ar fi suficiente pentru ca Aardvark Weather să depășească sistemul național de prognoză GFS din SUA și chiar să concureze cu prognozele Serviciului Meteorologic al SUA, mai spun cercetătorii, care şi-au publicat rezultatele muncii lor în revista Nature.
În acelaşi context, anterior, NASA a anunţat că revoluționat acţiunea de control a incendiilor cu ajutorul tehnologiei avansate pe bază de drone. Acest lucru face posibilă stingerea incendiilor din aer, îm orice moment, chiar și în condiții de vizibilitate slabă.