News

Rezervele de Heliu de pe pământ ar putea să dispară în următorii 20 de ani. Petrecerile sunt principalul factor al ”extincției”

12.05.2019 | 15:32
Rezervele de heliu ale planetei sunt pe cale de dispariție Sursa foto: Google.com
ADVERTISEMENT

Rezervele de heliu, cel mai folosit gaz inert de pe Pământ ar putea să dispară în următorii 20 de ani, se tem specialiștii. Heliul este cunoscut datorită baloanelor de la petreceri și faptul că, îți face vocea pițigăiată dacă este inhalat. Heliul este o resursă produsă doar de soare și nu se poare regenera.

Petrecerile sunt principalul factor al ”extincției”

Cercetătorii american

i arată cu degetul spre patronii firmelor organizatoare de petreceri care se pare că, exploatează la maxim acest gaz. O altă întrebuințare a gazului este în sistemul medical, în special la scanerele RMN, scanere care detectează rupturi de ligamente sau tumori pe creier. NASA utilizează heliul pentru a curăța rachetele de combustibil. Heliul lichid este folosit la răcorirea reactoarelor nucleare, cât și la telescoapele spaţiale.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 80% din rezervele de heliu se găsesc în Amarillo, Texas, unde se vinde la momentul actual la prețuri mici. Doctorul Kevin Blair, de la Universitatea din Michigan, spune că prețul acestui gaz prețios a crescut de la 200 de dolari la mii de dolari. Și suma aceasta este doar pentru un cilindru de heliu. Prețul gazului s-ar putea majora având în vedere că resursele de heliul sunt limitate.

“Am fost nevoiţi să modificăm unele dintre laboratoarele noastre pentru a ne asigura că aceste aparate vor continua să funcţioneze. Acum folosim azot în loc de heliu. Nu e la fel de bun, dar e sigur. ”, spune doctorul Kevin Blair referindu-se la aparatura medicală care folosește acest gaz.

ADVERTISEMENT

În schimb, alți cercetători de origine americană au o cu totul altă părere. Nu cred că trebuie să fim îngrijoraţi de faptul că rezervele de heliu se vor termina. Toţi cei din domeniu sunt conştienţi că rezervele sunt momentan în staţionare, dar se iau măsuri”, spun aceștia.

Metode noi de găsire a heliului

Heliul - resurse limitate
Gazul folosit pentru umflarea baloanelor se va termina în 20 de ani, spun specialiștii
Sursa foto: Google.com

Se caută metode prin care heliul va fi separat de gazele naturale extrase din subteran. Întreaga acțiune se petrece în Orientul Mijlociu ca răspuns la cererea crescută de gaz la nivel mondial. Până la găsirea acestor metode prețiul acestui gaz prețios ar putea crește substanțial.

ADVERTISEMENT

 

 

Tags: