News

Rezidenţiat 2020. Schimbări importante în metodologia de examen. Unde se pot depune dosarele în acest an

06.10.2020 | 13:14
Rezidentiat 2020 Schimbari importante in metodologia de examen Unde se pot depune dosarele in acest an
ADVERTISEMENT

Examenul de rezidențiat pentru absolvenții facultăților de medicină, stomatologie și farmacie va avea loc pe 15 noiembrie în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara. Ordinul ministrului Sănătății privind metodologia examenului a fost publicat în Monitorul Oficial.

Pe lângă modul de desfășurare a examenului, ordinul de ministru stabilește și condițiile de repartizare a posturilor care vor fi puse la dispoziția tinerilor medici.

ADVERTISEMENT

Concursul din 15 noiembrie va avea o durată de 4 ore și va consta într-un test grilă alcătuit din 200 de întrebări. Întrebările vor fi aceleași pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul.

Rezidenţiat 2020. Două tipuri de contract pentru rezidenți

Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu”, se arată în ordinul de ministru.

ADVERTISEMENT

Ocuparea locurilor/ posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/ posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu”, mai precizează sursa citată.

Medicii care vor deveni rezidenți pe locuri încheie contracte de muncă pe durată determinată, echivalentă cu durata rezidențiatului cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile. Cei care devin rezidenți pe post vor avea contracte pe durată nedeterminată cu unitatea sanitară ce a publicat postul respectiv.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Educației, vor scoate la concurs și câteva posturi care sunt rezervate tinerilor basarabeni care au absolvit în ultimii 5 ani Universitatea de Medicină și Farmacie  „Nicolae Testemițanu” din Chișinău. De asemenea, pot concura și medicii specialiști care vor să obțină o a doua specializare, însă ei vor trebui să plătească o taxă pe durata rezidențiatului.

Condițiile examenului de rezidențiat

Tematica concursului și bibliografia aferentă pot fi accesate pe site-ul rezidentiat.ms.ro și pe paginile de internet ale universităților de medicină și farmacie din România. Tot acolo sunt precizate și actele necesare pentru dosarul de înscriere. Dosarele de concurs vor  putea fi depuse exclusiv prin poștă, cu confirmare de primire, în perioada 8-20 octombrie.

ADVERTISEMENT

După verificarea documentelor cerute, candidații își vor putea verifica înscrierea pe lista de candidați pe site-ul meddb.ro, precum și pe rezidentiat.ms.ro. În cazul în care un candidat constată o eroare materială (de nume, centru de concurs, domeniu etc.) va putea să semnaleze acest lucru direcției de sănătate publică sau ministerului cu rețea sanitară proprie unde a depus dosarul de concurs până la data de 3 noiembrie, ora 14.

Din cauza epidemiei, masca de protecție va fi obligatorie în timpul examenului atât pentru candidați, cât și pentru supraveghetori. De asemenea, va trebui  păstrată o distanță de cel puțin un metru între fiecare candidat. Așezarea în sală se face în ordine alfabetică, cu excepția candidaților care sunt soți sau frați/surori, aceștia fiind obligați să semnaleze legătura de rudenie, iar supraveghetorii vor trebui să-i așeze separat.

Examentul va începe la ora 10.00 pe 15 noiembrie, iar în aceeași zi, la ora 16.00 va fi publicată grila cu răspunsurile corecte, astfel încât fiecare candidat va putea să-și facă o evaluare proprie. Totodată, vor putea fi contestate eventualele erori din grilă până pe 16 noiembrie, ora 16.00.

Alegerea locurilor/ posturilor se va face după anunțarea rezultatelor finale prin teleconferință în trei zile consecutive, stabilite de comun acord de Ministerul Sănătății și centrele universitare, în intervalul orar 09.00-19.00.

ADVERTISEMENT