News

Rezistă coronavirusul în apa mării? Răspunsul experților italieni

26.04.2020 | 12:23
Rezista coronavirusul in apa marii Raspunsul expertilor italieni
ADVERTISEMENT

Pe măsură ce se apropie sezonul estival, iar statele europene se pregătesc pentru eliminarea treptată a restricțiilor, se pune întrebarea dacă apa mării poate transmite coronavirusul de la o persoană la alta. Experții italieni au elucidat chestiunea și au precizat care sunt măsurile de siguranță pentru a merge la plajă, scrie Corriere della Sera, preluat de Libertatea.

Salinitatea din apa mării, un mediu ostil pentru coronavirus

Ministerul Sănătății din Italia, Institutul Superior de Sănătate și Società Nazionale di Salvamento pregătesc redeschiderea plajelor, concomitent cu un set de reguli ce vor trebui respectate.

ADVERTISEMENT

Experții italieni au ajuns la concluzia că SARS-CoV-2 poate ajunge în apa mării, dar ar fi într-o concentrați foarte scăzută, motiv pentru care posibilitatea infectării este foarte redusă. Astfel că îmbăierea în mare este sigură, cu condiția să nu fie în preajma conductelor de deversare a apelor menajere.

Virusul este prezent, de fapt, la un nivel critic, doar în zonele marine învecinate deversărilor și în apele uzate cu deşeuri organice, din cauza transmiterii prin fecale, aşa cum se întâmplă și în cazul altor virusuri și bacterii”, a precizat Alfredo Rossi, medic și director de sănătate la Società Nazionale di Salvamento, pentru Corriere della Sera.

ADVERTISEMENT

Expertul italian a spus că apa mării este un mediu ostil pentru coronavirus din cauza razelor ultraviolete și a salinității crescute, așa că o eventuală transmitere se poate face tot prin aer, în cazurile în care înotătorii sunt la o distanță redusă unul de celălalt.

Pentru ca redeschiderea plajelor să fie sigură, autoritățile italiene iau în calcul o distanță mai mare între umbrele și șezlonguri, instalarea de aparate cu dezinfectant, limitarea numărului  de persoane care pot sta concomitent pe plajă și interzicerea oricărui  fel de jocuri.

ADVERTISEMENT

Măsuri speciale îi vor viza pe salvamari. „Prezenţa salvamarului este absolut necesară însă el trebuie protejat. Din acest motiv, ar trebui ca tot personalul să fie testat periodic și dotat cu echipament adecvat, cum ar fi balonul AMBU, pentru manevre de resuscitare, sau masca de buzunar, care evită contactul direct cu subiectul ce urmează să fie resuscitat”, a spus Rossi.

O companie de turism din Ischia a venit chiar cu ideea originală ca șezlongurile să fie instalate pe mare, ca un fel de mici insule plutitoare, de 2 x 2,5 metri, instalalte la circa 5 metri de țărm , cu spațiu de 5 metri între ele, care să fie ancorate cu plinte din beton armat.

ADVERTISEMENT

În ce privește piscinele, și acolo apa este un mediu sigur deoarece conține clor, care ucide virușii, însă problema este distanțarea între persoane, astfel că numărul persoanelor într-un bazin ar trebui limitat.

ADVERTISEMENT