News

Ucraina se pregătește de război, sub amenințarea Rusiei. Mii de civili, înscriși în programe de pregătire militară

Mii de civili ucraineni s-au înscris pentru a învăța abilități de luptă în programele de antrenament create și conduse de guvern și grupuri paramilitare private.
27.12.2021 | 18:05
Ucraina se pregateste de razboi sub amenintarea Rusiei Mii de civili inscrisi in programe de pregatire militara
Pregătirea militară a civililor are succes în Ucraina Foto: Oksana Parafeniuk/The New York Times, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Programele fac parte din planul strategic de apărare a țării în cazul unei potențiale invazii a Rusiei, pentru a stimula o rezistență civilă care să poată continua lupta dacă armata ucraineană este copleșită.

Ucraina se pregătește de război, sub amenințarea Rusiei. Mii de civili, înscriși în programe de pregătire militară

Nu există niciun indiciu că președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a hotărât dacă să lanseze un atac. Dar dacă totuși se va întâmpla, chiar și generalii ucraineni spun că armata lor obișnuită are puține șanse într-o invazie cu drepturi depline.

ADVERTISEMENT

Ucraina a învățat o lecție din războaiele Statelor Unite din Irak și Afganistan din ultimele două decenii, când gherilele au opus rezistență de durată în fața puterii de foc americane cu mult superioare.

Instruirea pentru civili, sponsorizată de guvern, a stat la baza strategiilor militare nordice și elvețiene de zeci de ani și câștigă teren ca doctrină militară în Europa de Est.

ADVERTISEMENT

Stimulate de amenințările rusești, Estonia, Letonia și Lituania au toate programe care încurajează deținerea de arme pentru unii civili și pregătirea formală pentru a lupta ca partizani după o ocupație.

Aproape în fiecare weekend în Estonia, de exemplu, Liga Apărării, o organizație de autoapărare, organizează exerciții în păduri pentru voluntari, care merg până la fabricarea de dispozitive explozive improvizate sau IED, arma care a afectat armata Statelor Unite în Irak și Afganistan.

ADVERTISEMENT

Apărarea civilă nu este necunoscută în Ucraina, brigăzile de voluntari au format coloana vertebrală a forței țării în est în 2014, primul an al războiului împotriva separatiștilor ruși, când armata ucraineană era în prăbușire.

Acest efort este acum oficializat în unități ale Forțelor de Apărare Teritoriale nou formate, o parte a armatei. Anul trecut, armata ucraineană a început pregătirea de weekend pentru voluntarii civili din aceste unități.

ADVERTISEMENT

Guvernul conduce și plătește unele dintre sesiunile de pregătire

Guvernul conduce și plătește unele dintre sesiunile de pregătire prin intermediul Forțelor de Apărare Teritorială. Grupuri paramilitare private, precum Legiunea Ucraineană, desfășoară alte sesiuni, pentru care membrii lor plătesc toate costurile.

Scopul nu este de a obține victoria împotriva armatei ruse, ceea ce oricum ar fi practic imposibil pentru Ucraina. Mai degrabă este de a crea amenințarea de perturbare și rezistență la o forță de ocupație care ar servi ca un factor de descurajare pentru o invazie.

Generalul Anatoli Barhilevich, comandantul adjunct al forțelor terestre ale Ucrainei, a declarat că țara își propune să pregătească aproximativ 100.000 de voluntari în caz de conflict.

Dar un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ucrainene a spus că nu poate dezvălui câți oameni s-au înrolat oficial în programele de antrenament.

Sondajele de opinie sugerează un anumit sprijin pentru efort. Un sondaj din această toamnă, de exemplu, a arătat că 24% dintre ucraineni spun că ar rezista „cu o armă în mână” dacă Rusia ar invada. Dintre bărbați, 39% au spus că ar rezista cu arme.

Ucrainenii au început să posteze selfie-uri pe rețelele de socializare ținând puști în mână.

Comandanții ucraineni spun că jumătate de milion de ucraineni au experiență militară și speră că mulți se vor alătura unei lupte, inclusiv cei aparținând unor grupuri private precum Legiunea Ucraineană.

Însă scepticii spun că acest lucru este parțial o fanfaronadă și că comandamentul ucrainean nu se poate baza pe un val de veterani care vor deveni insurgenți.

Milițiile armate, un posibil factor desatabilizator pentru propriul guvern

Legiunea ucraineană nu distribuie arme și, în schimb, încurajează membrii să se antreneze cu propriile puști. De asemenea, nu explică modul în care explozivii ar ajunge în mâinile civililor.

Dar membrii grupării au spus că țin rucsacuri în casele lor pline cu walkie-talkie, truse medicale, saci de dormit și haine călduroae – pregătiți în orice moment.

Criticii subliniază pericolele din planul de apărare civilă. O preocupare este că diviziunile politice interne ar putea provoca violență din partea milițiilor armate.

Unele scenarii prevăd că Moscova profită de această vulnerabilitate, transformând milițiile naționaliste într-o amenințare destabilizatoare pentru guvern.

Într-o invazie, aceste grupuri s-ar putea „transforma rapid într-o insurgență descentralizată în multe părți ale țării”, a menționat un studiu al scenariilor de război între Ucraina și Rusia, realizat de Institutul pentru Studierea Războiului de la Washington.

Alții își fac griji că efortul încurajează deținerea privată a armelor, care implică riscuri de criminalitate, sinucidere și violență domestică.

Legea ucraineană impune un examen psihologic pentru a obține o licență de armă. Într-o țară de aproximativ 40 de milioane, 1,3 milioane de ucraineni dețin arme de foc civile licențiate, potrivit Ministerului de Interne.

ADVERTISEMENT
Tags: