Rezultate Alegeri Locale 2020. Duminică, 27 septembrie, România și-a ales liderii locali pentru următorii patru ani, într-un scrutin marcat de o prezenta de puțin peste 50%.
La fel ca la alegerile precedente, aproximativ jumătate din populația cu drept de vot a decis să nu-și exprime opțiunea, ajungându-se ca în unele mari orașe primarii sa fie aleși cu un procent scăzut.
La general, au fost rezultate amestecate, de la confirmări ale așteptărilor până la surprize de proporții în unele localități. FANATIK vă prezintă marii câștigători din reședințele de județ din țară.
UPDATE ora 11:41. După numărarea parțială a voturilor de la alegerile locale de duminică, configurația politică la nivel de municipii reședință de județ și Capitala se prezintă astfel:
Alegerile locale din 27 septembrie s-au încheiat cu victorii previzibile pentru unii favoriți, dar și cu mai multe surprize de proporții în importante reședințe de județ din România.
Cel mai așteptat și previzibil rezultat a venit din Cluj-Napoca, acolo unde primarul în exercițiu, Emil Boc, a câștigat scrutinul pentru a 5-a oară. Conform primelor rezultate din secțiile de votare, liberalii clujeni înregistrează un scor imens, atât la nivelul municipiului Cluj Napoca, cât și la nivelul județului Cluj.
Edilul în funcție al municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, numără peste 70% din voturile exprimate pentru primărie, în timp de PNL ar înregistra un procent de peste 50%.
Dacă la Cluj-Napoca nu au fost surprize, la Timișoara calculele s-au răsturnat radical. Tânărul Dominic Fritz de la USR-PLUS a câștigat detașat primăria în fața actualului edil, Nicolae Robu.
Un rezultat mare a obținut USR-PLUS și în Alba Iulia. Candidatul alianței, Gabriel Pleșa, a pus capăt unei conduceri liberale de 25 de ani.
Tot în Ardeal, un rezultat șoc a fost raportat și în Brașov. Candidatul USR PLUS la Primărie, Allen Coliban, se situează pe primul loc în ce priveşte opţiunile electorale exprimate duminică, în municipiul reşedinţă, cu 41,16% din voturile exprimate în 82,4% din secţiile de votare, la diferenţă de 4,86% faţă de principalul contracandidat, George Scripcaru (PNL).
O luptă dezechilibrată a fost la Iași. După numărarea a 85.773 voturi, reprezentând 97.55% din cele 87.925 exprimate, pe primul loc în cursa pentru Primăria Iaşi de află Mihai Chirica, actualul primar, cu 42.01%. Candidatul USR PLUS Cosette Chichirău are un scor de 30.3%.
După un periplu la guvernare, Lia-Olguţa Vasilescu, din partea PSD, câştigă un nou mandat la primăria Craiova, potrivit primelor rezultate.
Din rezultatele exit-poll de la Craiova, pe primul loc era Vasilescu Lia-Olguţa, PSD, cu 34.5%. Pe locul s-a clasat Giugea Nicolae, PNL, cu 29.0%, urmat de fostul primar Antonie Solomon, Partidul Ecologist Român, cu 17.6%.
La Sibiu, Astrid Fodor câștigă al doilea mandat de primar, conform numărătorii paralele făcute de FDGR municipiul va fi condus în următorii patru ani tot de prima femeie primar a orașului.
Din datele preliminare, candidatul pentru funcția de Primar al Municipiului Sibiu, din partea FDGR, Astrid Fodor, conducea detașat cu 4.997 de voturi (43,16%). Aceasta este urmată de Adrian Bibu (PNL) cu un număr de 3.542 de voturi (30,59%) și Raul Apostoiu (USR PLUS), cu 1.119 de sibieni care l-au votat (9,66%).
Nici la Arad nu au fost surprize. La nivel de municipiu, candidatul PNL Arad, Călin Bibarț a reușit să se impună în mare parte dintre secții, potrivit Aradon.ro. Fostul ministru de Interne, Mihai Fifor, candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului Arad, s-a clasat pe locul al treilea.
La Ploiești, Liberalul Andrei Volosevici a fost anunţat, duminică, seară, de către liberalii prahoveni, drept câștigător al funcției de primar al orașului. Anunțul a fost făcut de deputatul Roberta Anastase cea care a spus că prin votul din cadrul acestui scrutin „s-a făcut dreptate”.
Potrivit Antena 3, Ionuț Pucheanu, primarul în funcție la Galați, și-a păstrat mandatul după alegerile de duminică. Pentru Primăria Galați au candidat 10 persoane.