News

Alegeri Locale 2020 Primăria Capitalei Exit-poll: Nicușor Dan a obținut mandatul de primar cu 47,2% din voturi Live Text – Update

27.09.2020 | 21:20
Alegeri Locale 2020 Primaria Capitalei Exitpoll Nicusor Dan a obtinut mandatul de primar cu 472 din voturi Live Text  Update
ADVERTISEMENT

Alegeri Locale 2020 Primăria Capitalei. Viitorul primar al Bucureștilor este Nicușor Dan, potrivit exit-pollului realizat de către CURS Avangarde. Candidatul independent susținut de către PNL și USR-PLUS a obținut 47,8% din voturi, în timp Gabriela Firea (PSD) a înregistrat un scor de 38,2%.

Cei doi sunt urmați de către Traian Băsescu, candidatul PMP, care a întrunit 9,4% din opțiunile bucureștenilor

ADVERTISEMENT

Procentajele sintetizează chestionarele realizate de către operatorii CURS Avangarde până la închiderea urnelor.

Datele anunțate la ora 21, pe baza chestionarelor realizate până la 19.30 arătau că Nicușor Dan a obținut 47,2% din voturi, urmat de către Gabriela Firea (PSD), cu 39% și de către Traian Băsescu (PMP) – 8,6%. Candidatul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a obținut 1,6%.

ADVERTISEMENT

Un alt exit-poll, realizat de către Sociopol, îl dădea câștigător, la închiderea urnelor, tot pe Nicușor Dan, dar la o diferență mult mai mică față de Gabriela Firea, 45% față de 44%. Traian Băsescu este cotat cu 7% dintre voturi.


UPDATE ora 20.00: Conform unor surse politice, citate de Adevărul, la ora 19.00, Nicuşor Dan avea un avans de 5 procente în faţa Gabrielei Firea.

ADVERTISEMENT

Sectorul 1. Clotilde Armand ar fi uşor favorită în lupta cu Dan Tudorache.

Sectorul 2. Radu Mihaiu (USR-PLUS-PNL) este în faţa lui Dan Cristian Popescu (PSD).

Sectorul 3. Robert Negoiţă (ProRomânia) e favorit pentru un nou mandat de primar.

Sectorul 4. Este egalitate între Simona Spătaru ( (USR-PLUS-PNL)  şi Daniel Băluţă (PSD).

Sectorul 5. Cristian Băcanu (PNL) şi Daniel Florea (PSD) sunt umăr la umăr, urmaţi de Piedone (PPUSL) şi de Marian Vanghelie (PSDI).

Sectorul 6. Ciprian Ciucu ar fi câştigător sigur.

UPDATE ora 19.30: Potrivit măsurătorilor PSD, la ora 17.30,  Nicuşor Dan  ar conduce în cursa pentru Primăria Capitalei, cu 40,8% dintre voturi. Candidatul dreptei este urmat de Gabriela Firea, cu 40,3%.

ADVERTISEMENT

UPDATE ora 17.45: La ora 16.00, Nicuşor Dan ar conduce cu trei procente în faţa Gabrielei Firea,  potrivit unor surse Adevărul. Astfel, candidatul dreptei ar avea 41% dintre voturi, iar candidatul stângii ar avea 38%.

Sectorul 1:  Daniel Tudorache (PSD) ar avea un procent în faţa lui Clotilde Armand ((USR-PLUS-PNL).

Sectorul 2: Radu Mihaiu (USR-PLUS-PNL) ar fi în faţa lui Dan Cristian Popescu (PSD) şi a lui Neculai Onţanu (ADER).

Sectorul 3: Robert Negoiţă (ProRomânia) e favorit pentru un nou mandat de primar.

Sectorul 4: Daniel Băluţă (PSD) este în faţa Simonei Spătaru (USR-PLUS-PNL).

Sectorul 5: Cristian Băcanu (PNL) şi Daniel Florea (PSD) sunt la egalitate, urmaţi de Piedone (PPUSL) şi de Marian Vanghelie (PSDI).

Sectorul 6: Ciprian Ciucu (USR-PLUS-PNL) ar ocupa detaşat locul 1, urmat de Gabriel Mutu (PSD).

UPDATE ora 15.00:  Potrivit unor surse Adevarul, la ora 14.00, Gabriela Firea ar avea trei procente în faţa lui Nicuşor Dan. Informaţiile se bazează pe primele rezultate furnizate de casele de sondare.

Lupta este strânsă şi la primăriile de sectoare. Astfel, la sectorul 1, Dan Tudorache (PSD) are un mic avans în faţa lui Clotilde Armand (USR – PLUS – PNL).  În sectorul 2, Radu Mihaiu (USR-PLUS-PNL) este în faţa lui Dan Cristian Popescu (PSD) şi a lui Neculai Onţanu (ADER).  În sectorul 3, Robert Negoiţă rămâne pe primul loc, în timp ce la sectorul 4, Daniel Băluţă are un avans de câteva procente în faţa Simonei Spătaru. În sectorul 5,  lupta se duce în trei, şi anume: Daniel Florea (PSD) e momentan pe primul loc, umăr la umăr cu Cristian Băcanu (PNL-USR-PLUS) şi Cristian Popescu Piedone (PPUSL).  La sectorul 6, Ciprian Ciucu (PNL-USR-PLUS) conduce la mijlocul zilei, însă Gabriel Mutu este foarte aproape de el.

UPDATE ora 13.00: Potrivit unor surse politice citate de RomaniaTV.net, la ora 12, Gabriela Firea și Nicușor Dan ar fi umăr la umăr, cu câte 40%, candidata PSD prezentând un mic avans. Traian Băsescu se află pe locul trei, în timp ce alţi candidaţi nu trec de 5%.

Şi la primăriile de sector, au apărut surprize. PSD ar ocupa prima poziţie la sectoarele 1 și 4, iar PNL-USR-Plus ar avea cifre mai bunela sectoarele 2 și 6. Surprizele lipsesc la sectorul 3, iar la sectorul 5 lupta este chiar mai strânsă decât se anticipa, partidele de stânga fiind împărțite între trei candidați.


UPDATE ora 9:10. Nicușor Dan a votat la scurt timp după ora 9.00 la o secție din Capitală. Acesta a fost însoțit de soție și fetiță. Alături de el a mai fost prezent și Ciprian Ciucu, candidat la Sectorul 6.

”Aștept de mult votul ăsta și vă spun că am votat cu sete. Am votat să scoatem din Primăria Capitalei o caracatiță de interese care au ținut în subdezvoltare orașul ăsta.

Am votat pentru un oraș care are un potențial extraordinar, care are oameni cinstiți, creativi și care are un potențial care poate fi pus în slujba bucureștenilor de toate generațiile, în slujba familiilor care nu au avut parte de infrastructura școlară de care aveau nevoie.

Dincolo de problemele vieții curente care au fost lăsate de izbeliște, competiția asta electorală este una de valori, între adevăr și minciună, intre competență și incompetență, între cinste și corupție, în decență și superficialitate fudulă. De asta am votat cu mare sete.

Îi invit pe bucureșteni să iasă la vot, în număr mare, încă de dimineață pentru că sunt condiții speciale.”, a spus Nicușor Dan după ieșirea de la secția de votare.


UPDATE ora 7:06. Primarul în funcție al Capitalei, Gabriela Firea, a ținut să fie prima la urne, în această dimineață. Aceasta a ales să voteze imediat după deschiderea urnelor.

”Am votat cu gândul la toti tinerii din București, la toți adulții. Toți sunt foarte importanți. Ne dorim condiții mai bune în infrastructură, în sistemul medical. Cei mai importanți sunt oamenii. De mâine, la muncă.”, a fost scurta declarație a edilului după ce și-a exprimat dreptul electoral.


Gabriela Firea, Nicușor Dan sau Traian Băsescu? Cine va reuși să-i convingă pe bucureșteni că merită să i se acorde această șansă? Ei bine, răspunsul la întrebarea care stă pe buzele tuturor îl vom afla abia după ora 21:00, când este programată închiderea secțiilor de votare.

Până atunci, însă, FANATIK te va ține la curent cu rezultatele de tip exit-poll pe măsură ce acestea vor fi disponibile. Potrivit informațiilor transmise de Biroul Electoral Central, două institute de sondare a opiniei publice au fost acreditate în Capitală pentru realizarea sondajelor de opinie la ieșirea de la urne.

Alegeri Locale 2020. Exit-poll Primăria Capitalei. Se anunță o bătălie mai strânsă ca oricând

Alegeri Locale 2020 Rezultate Primăria Capitalei. Mai concret, operatorii de sondaje din cadrul Centrului de Sociologie Urbană şi Regională – CURS și Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde au acces, în baza acreditării, în imobilul în care funcţionează secţia de votare, precum şi în raza de 500 de metri din afara acestuia.

Conform hotărârilor adoptate, nu pot pătrunde, însă, în interiorul localului de vot și au obligația de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică. Totodată, este interzis să intervină în vreun fel în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor.

Cum se votează la alegerile locale 2020

La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate şi, după caz, documentul care face dovada adresei de domiciliu/reședinței. Ulterior, alegătorul semnează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară și primește buletinele de vot alături de ştampila cu menţiunea “VOTAT”.

Persoanele care nu se regăsesc în listele electorale permanente vor fi înscrise în lista suplimentară, cu condiția să poată dovedi cu actul de identitate că au domiciliul sau reședința în raza teritorială a secției respective.

În București, fiecare alegător va primi patru buletine de vot: unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului și unul pentru Consiliul General.

Fiecare votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea “VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului. De îndată ce și-a exercitat acest drept garantat de Constituție, alegătorul îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi introduce fiecare buletin de vot în urna corespunzătoare.

Trebuie menționat că îndoirea greşită a buletinului de vot nu face ca acesta să devină nul, în cazul în care secretul votului este asigurat. Dacă buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai poate fi asigurat, va trebui anulat, iar alegătorul va primi, numai o singură dată, un nou buletin de vot, menționându-se acest aspect în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.

Alegătorul restituie apoi preşedintelui ștampila cu menţiunea “VOTAT”, iar acesta o aplică pe actul de identitate, precizând data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea “VOTAT”, precum şi data scrutinului.

Dacă alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate semna în lista electorală, preşedintele poate face o menţiune în lista electorală, cu condiția ca aceasta să fie confirmată prin semnătura sa şi a încă unui membru al biroului electoral.

ADVERTISEMENT