News

Rezultate alegeri locale 2020. Victorie zdrobitoare obținută de PNL în Oradea. Ilie Bolojan va fi noul președinte al Consiliului Județean Bihor

28.09.2020 | 08:53
Rezultate alegeri locale 2020 Victorie zdrobitoare obtinuta de PNL in Oradea Ilie Bolojan va fi noul presedinte al Consiliului Judetean Bihor
ADVERTISEMENT

Deși ne-am fi așteptat la o bătălie ceva mai strânsă, numărătoarea paralelă efectuată după centralizarea voturilor în 140 din cele 145 de secţii de votare amenajate de autorități indică o victorie zdrobitoare a Partidului Național Liberal.

Cu alte cuvinte, Ilie Bolojan, primarul în exercițiu, va ocupa postul de președinte al Consiliului Județean Bihor, locul său urmând să fie luat de Florin Birta, actualul viceprimar și liderul organizației locale. Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL Bihor, Anca Sas, în momentul de față situația se prezintă astfel:

ADVERTISEMENT
  • Ilie Bolojan (PNL) – 74,34%
  • Szabo Jozsef (UDMR) – 10,56%
  • Ioan Mang (PSD) – 6,82%
  • Szilagyi Zsolt (PPMT) – 3,41%,
  • Simona Bişboacă (USR PLUS) – 2,23%
  • Traian Bodea (PRO România) – 1,34%
  • Ciprian Blejan (ALDE) – 0,74%
  • Andrei Amariţei (PMP) – 0,55%.

Alegeri locale 2020. Liberalii au câștigat Primăria Oradei. Victorie zdrobitoare și în Consiliul Județean

Mulţumesc celor aproape 70.000 de orădeni care s-au prezentat la aceste alegeri. Procentul prezenţei la vot este de aproximativ 37%, sensibil mai mic decât acum 4 ani, când a fost 39%. Din punctul meu de vedere, este un procent bun de prezenţă la vot, având în vedere şi condiţiile de pandemie.

ADVERTISEMENT

Vreau să le mulţumesc tuturor. Consider că este o prezenţă bună pentru că m-am uitat şi la prezenţa din mediul urban pentru municipiile reşedinţă de judeţ din jurul Oradiei – Cluj, Timişoara, Alba, Sibiu – sunt prezenţe aproximativ egale cu cele din municipiul nostru”, a declarat Florin Birta, noul primar al Oradei.

La Consiliul local Oradea, după centralizarea a 140 de secţii, Florin Birta, candidatul PNL la Primărie, a obţinut 70,27% dintre voturile exprimate. Este urmat de Cseke Attila (UDMR), cu 11,36% și Emilian Pavel, 7,71%.

ADVERTISEMENT

De asemenea, lista de consilieri locali propusă de PNL a reușit să obțină un procent de 65,3% câștigând detașat alegerile în fața UDMR, care a primit 11,4% din totalul voturilor. Urmează PSD, cu 8,87%, USR PLUS – 3.93%, PPMT – 3,73%, POL – 1,84%, Pro România – 1,71%, UDSCR -1.08%, ALDE – 1,07% și PMP, cu doar 1.05% din voturile valabil exprimate.

Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, Bolojan le-a mulțumit alegătorilor din Bihor care s-au prezentat la vot, precum și tuturor celor care au fost implicați în secțiile de votare. Nu înainte, însă, de a anunța victoria Partidului Național Liberal.

ADVERTISEMENT

Prezența în județ în afară Oradiei a fost mai bună, ajungându-se la o medie care depășește 50%, o prezența apropiată de cea din 2016. În comune este destul de diferită, sunt comune cu peste 70%. Dar în afară Oradiei, în general, depășește 50%.

În afara unor incidente pe care dvs le-ați prezentat, în general procesul de vot s-a desfășurat corect, în linii mari nu au fost probleme majore, doar unii dintre candidați au forțat limitele. Probabil că în anumite comunități prezența flotantilor, dacă scorurile au fost strânse, va influență scorurile”, a scris noul președinte al Consiliului Județean Bihor.

ADVERTISEMENT